Στα «άδυτα» του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής | xronos.gr
ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ

Στα «άδυτα» του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

10/10/19 - 10:00

Φοιτητές επισκέφτηκαν το εργαστήριο συντήρησης που λειτουργεί στο μουσείο και συντηρεί αρχαία ευρήματα από το 1973

Στα «άδυτα» του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των δράσεων της ECCO (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Συντηρητών – Διατηρητών Αρχαιοτήτων) για το ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019, γιορτάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης.

Στόχος της ημέρας ήταν η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του κοινού με το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή.

Στα «άδυτα» του μουσείου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετείχε και φέτος στον παραπάνω εορτασμό με την οργάνωση εκπαιδευτικής δράσης για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.

Η δράση περιελάμβανε ιστορική αναδρομή της συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, γνωριμία με την ιστορία και τα ευρήματα από το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής και το Ιμαρέτ Κομοτηνής, καθώς και συντήρηση κεραμικής στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της ήταν οι συντηρήτριες Ευαγγελία Λαϊνίδου και Ευαγγελία Γκουντάκου και ο αρχαιολόγος Περικλής Σλαμπέας.

Συντηρώντας θησαυρούς από το 1973
Μιλώντας στον «Χ» η τμηματάρχης συντήρησης Ευαγγελία Λαϊνίδου θύμισε το ενδιαφέρον στοιχείο, ότι δηλαδή το εργαστήριο συντήρησης στην Κομοτηνή λειτουργούσε ακόμη και πριν ανοίξει τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Λειτουργεί και συντηρεί θησαυρούς από το 1973. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα τα εργαστήρια της Κομοτηνής δέχονταν ευρήματα από όλη την Θράκη, κάτι που σταδιακά άρχισε να σταματά, μετά την ίδρυση αρχαιολογικών μουσείων σε Άβδηρα, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη και του βυζαντινού στο Διδυμότειχο.

Πλέον ο φόρτος εργασίας έχει μειωθεί σε όγκο και επικεντρωθεί στα ευρήματα της Ροδόπης, ενώ ευχής έργο είναι ότι τα δύο εργαστήρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής – σύμφωνα με την κα Λαϊνίδου – είναι πλήρως εξοπλισμένα σε μηχανήματα.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής όπως και τα εργαστήρια συντήρησης συμμετέχουμε πάντα ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται κάθε χρόνο, παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των επισκεπτών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», σχολίασε η συντηρήτρια, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τις βιωματικές αυτές δράσεις δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες – εν προκειμένω φοιτητές συναφούς αντικειμένου – «να έρθουν σε επαφή και να παρακολουθήσουν την δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στην διαφύλαξη της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να γνωρίσουν την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος». 

Όλα τα παραπάνω, βεβαιώνει η κα Λαϊνίδου, γίνονται με βάση τον κώδικα δεοντολογίας συντήρησης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr