Στα αζήτητα η επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ

Στα αζήτητα η επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή

21/02/19 - 10:00

Τα περιφερειακά καταστήματα έρχονται στο κέντρο, αλλά και το κέντρο ολοένα και χάνει επαγγελματίες

Στα αζήτητα βρίσκεται η επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή. Λουκέτα κάνουν την εμφάνισή τους πλέον μέχρι και μέσα στην πλατεία Ειρήνης, ενώ η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική όσο απομακρύνεται κανείς από το κέντρο. Τα περισσότερα καταστήματα που παραμένουν λειτουργικά στην Κομοτηνή είναι επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν να επωμιστούν το βάρος ενοικίασης χώρου, καθώς διατηρούν ιδιόκτητο χώρο. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα αυτοψίας του "Χ" σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.

 "Υπάρχει συνεχής εκκένωση μαγαζιών", διαπιστώνει η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων ν. Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση και το σχόλιό της αποτυπώνεται με μία απλή βόλτα σε παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους της περιοχής.

Η κατάσταση σε κέντρο και εκτός
Στην Κομοτηνή παρατηρούμε δύο φαινόμενα: Από τη μία τα καταστήματα που στεγάζονταν σε δρόμους σχετικά μακριά από το κέντρο, να μετεγκαθίστανται σε πιο κεντρικές τοποθεσίες εκμεταλλευόμενα τα χαμηλότερα ενοίκια. Από την άλλη το κέντρο, παρά την έλευση καταστημάτων από την "περιφέρεια", συνολικά να έχει χάσει καταστήματα, αντί αυτά να αυξηθούν. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην Κομοτηνή, κι αυτό είναι πλέον εμφανές στην επαγγελματική στέγη.

"Υπάρχει απόλυτη μετατόπιση όλων των καταστημάτων προς το κέντρο, ενώ τα περιφερειακά έχουν αδειάσει. Κι όταν λέμε περιφερειακά, εννοούμε και στα 300 μέτρα από την πλατεία", είναι το πολύτιμο σχόλιο της κας Κυριακούση, η οποία βλέπει εμπορικούς δρόμους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού να έχουν παραμείνει γεμάτοι νοικιασμένα καταστήματα στην Κομοτηνή.

Βουτιά στα ενοίκια, πολλά βραχυχρόνια μισθώματα
Η οικονομική κρίση, εκτός από λουκέτα ή μετεγκαταστάσεις, έχει φέρει και "κάθετη υποχώρηση", όπως την χαρακτηρίζει η κα Κυριακούση, στα ενοίκια των καταστημάτων. "Στην επαγγελματική στέγαση δεν υπάρχει τίποτα ελπιδοφόρο για τα ακίνητα", διαπιστώνει. Τα πιο χαμηλά ενοίκια τα βρίσκει κανείς όσο απομακρύνεται από την πλατεία, με τις μειώσεις στα μισθώματα να είναι ακόμη και της τάξης του 70% σχετικά με την προ κρίσης εποχή. Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι και το ότι προ κρίσης είχαμε το ...αντίθετο φαινόμενο, κοινώς μισθώματα δυσανάλογα υψηλά. "Πλέον παρατηρούμε το εντελώς αντίθετο", σημειώνει εδώ η πρόεδρος, μιλώντας για βουτιά στα μισθώματα.

Τα ενοίκια είναι υψηλότερα όσο πηγαίνουμε προς το κέντρο, αλλά πλέον μπορεί κάποιος επαγγελματίας να ενοικιάσει κατάστημα και με λίγα χρήματα. Σε πλατφόρμες ενοικίασης και σε αγγελτήρια υπάρχουν μισθώματα ακόμη και 250 ευρώ/μήνα για παράδειγμα στην οδό Νικολάου Ζωίδη. Κάθετοι δρόμοι της πλατείας που μετρούν πολλά λουκέτα επίσης, έχουν εξωφρενικά χαμηλά - σε σχέση με το παρελθόν πάντα - μισθώματα. Αλλά ακόμη και στην πλατειά Ειρήνης, πλέον, το να ανοίξει κάποιος ενοικιαζόμενο κατάστημα, ιδίως μικρό, δεν φαντάζει ουτοπία, γι' αυτό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια αρκετά καινούργια καταστήματα να κάνουν την εμφάνισή τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Προς το ΚΤΕΛ, τον σταθμό του ΟΣΕ, τους Στρατώνες και αλλού, παρατηρούνται ίσως τα χαμηλότερα ενοίκια.

Σύμφωνα με την κα Κυριακούση τα τελευταία χρόνια έντονο είναι και το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως και της διαπραγμάτευσης του μισθώματος εκ μέρους ενοικιαστών, προς επίτευξη γενναίας έκπτωσης. Οι ενοικιαστές προτάσσουν το αντεπιχείρημα 'εάν δεν υπάρξει έκπτωση, θα νοικιάσω αλλού'. Επίσης, η πρόεδρος δεν κρύβει ότι υπάρχουν κακοπληρωτές ενοικιαστές, γι' αυτό και παροτρύνει τους ιδιοκτήτες "να κάνουν πάντα σωστό συμφωνητικό σε δικηγόρο", για να μην βρεθούν προς εκπλήξεων.

ΕΝΦΙΑ και ανείσπρακτα μισθώματα πονοκεφαλιάζουν τους ιδιοκτήτες
Η Χρύσα Κυριακούση εφιστά την προσοχή και σε ένα άλλο, παρεμφερές ζήτημα, που έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ. Λέει χαρακτηριστικά: "Υπάρχει μηδενική εμπορικότητα σε πολλούς δρόμους, όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά πανελλαδικά, πλην όμως η Πολιτεία όταν είναι να βάλει τον ΕΝΦΙΑ σε αντιμετωπίζει το ίδιο και στην επαγγελματική στέγη, η αντικειμενική τιμή ανεβαίνει κατά κόρον λόγω του συντελεστή εμπορικότητας. Η Ομοσπονδία φωνάζει να γίνει κάτι για τον συντελεστή εμπορικότητας, ιδίως σε 'νεκρούς' δρόμους σε όλη την Ελλάδα".

Τέλος, εφιστά την προσοχή και στους ιδιοκτήτες για ένα ακόμη παρεμφερές ζήτημα. "Επειδή πλησιάζουν οι φορολογικές δηλώσεις, η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν ισχύει πλέον. Το λέμε κάθε χρόνο. Γι' αυτό όσοι έχουν ανείσπρακτα μισθώματα πρέπει να απευθυνθούν στους δικηγόρους τους, να βγει χαρτί ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια, για να μην φορολογηθούν κι αυτά", εξηγεί.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr