Στη ΔΕΔΑ η άδεια διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου στη Ροδόπη | xronos.gr
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Στη ΔΕΔΑ η άδεια διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου στη Ροδόπη

09/01/19 - 10:00

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αφορά και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου θα φτάσει το φυσικό αέριο σε οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές

Εξελίξεις σε ένα σημαντικό ενεργειακό ζήτημα ευρύτερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα για την Κομοτηνή, φέρνει το τέλος του 2018. Με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2018 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις της ΡΑΕ, όπου με την απόφαση 1319/2018 χορηγεί άδεια διαχείρισης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «ΔΕΔΑ», ενώ με τις αποφάσεις 1316/2018 και 1318/2018 προχωρεί στην χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου στις εταιρείας Διανομή Αερίου Αττικής ΑΕ και ΔΕΔΑ, αντίστοιχα.

Εκεί γίνονται γνωστές οι πρώτες λεπτομέρειες για την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την ΑΜΘ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές. Στην απόφαση χορήγησης Άδειας Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία» και με δ.τ. «ΔΕΔΑ», για το δίκτυο διανομής Λοιπής Ελλάδος, παρατίθενται οι λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και στην Κομοτηνή.

Δίκτυο Διανομής Ροδόπης
Το Δίκτυο Διανομής του νομού Ροδόπης τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το Δίκτυο Μεταφοράς (Υψηλή πίεση) μέσω του σταθμού υποβιβασμού Κοσμίου 70/19 bar και αποτελείται από δύο επιμέρους δίκτυα:

  • το δίκτυο διανομής μέσης πίεσης με ονομαστική πίεση λειτουργίας έως 19 bar
  • το δίκτυο διανομής χαμηλής πίεσης με ονομαστική πίεση λειτουργίας έως 4 bar


Το δίκτυο διανομής μέσης πίεσης είναι γεωγραφικά ενιαίο και αποτελείται από το δίκτυο της Κομοτηνής που έχει μήκος 7.900 μέτρα. Αποτελείται από χαλύβδινους σωλήνες και αποτελώντας τον βασικό κορμό του δικτύου τροφοδοτεί με την σειρά του τους μετρητικούς/ρυθμιστικούς σταθμούς διανομής 19/4 και περιορισμένο αριθμό καταναλωτών. Το δίκτυο διανομής χαμηλής πίεσης αποτελείται από το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Κομοτηνής που έχει μήκος 1.500 μέτρα που βρίσκονται εντός της πόλης της Κομοτηνής και αποτελείται από αγωγούς πολυαιθυλενίου. Δεν υπάρχουν άλλα σημεία διασύνδεσης του δικτύου αυτού με άλλα ΑΣΦΑ ή δίκτυα διανομής. Στο υφιστάμενο δίκτυο δεν προβλέπονται σημεία εισόδου, όπως εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης ή αεριοποίησης.

Το δίκτυο διανομής περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες εγκαταστάσεις, 18 βανοστάσια, 8 θαμμένες βάνες στο δίκτυο μέσης πίεσης, 31 θαμμένες βάνες στο δίκτυο χαμηλής πίεσης, έναν σταθμό κινητής ξεστροπαγίδας, δύο σταθμοί διανομής 19/4:΅ένας για την πόλη της Κομοτηνής και ένας για τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Το σύστημα περιλαμβάνει περίπου 139 measuring posts καθοδικής προστασίας, που ηλεκτροδοτείται από ένα τροφοδοτικό. Στο σύνολο της Περιφέρειας υπάρχουν 147 χλμ. δικτύων, με 117,5 χλμ από αυτά να είναι μέσης πίεσης και 29,5 χλμ. χαμηλής.

Μέσω των δικτύων μέσης πίεσης το φυσικό αέριο μεταφέρεται είτε σε μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανίες), είτε σε πόλεις για την τροφοδότηση του δικτύου χαμηλής πίεσης.  Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ περιλαμβάνεται η πύκνωση των υφιστάμενων δικτύων διανομής σε 4 πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Δράμα) καθώς και η εγκατάσταση δικτύων διανομής σε 2 πόλεις χωρίς δίκτυο, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Η Ορεστιάδα θα τροφοδοτηθεί με μεταφορά του φυσικού αερίου σε βυτία  (CNG).

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr