Στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής υπάρχουν επιχειρήσεις – παραδείγματα ελληνογερμανικής συνεργασίας | xronos.gr
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ «Χ»

Στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής υπάρχουν επιχειρήσεις – παραδείγματα ελληνογερμανικής συνεργασίας

24/11/16 - 11:00
234235_1_2.jpg

Ο Walter Stechel ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες και έχει ξεκινήσει επαφές στη βόρεια Ελλάδα

Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες, ερχόμενος από το Τορόντο του Καναδά. Στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του περιδιαβαίνει τη βόρεια Ελλάδα για να γνωρίσει την περιοχή της ευθύνης του και έτσι βρέθηκε και στη Θράκη, κάνοντας επαφές με επιχειρηματίες των ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο Γερμανός διπλωμάτης Walter Stechel μίλησε στον «Χ» για τις επαφές που είχε, αλλά και για την μεγάλη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Ελλάδα και τη Γερμανία.  
 

Ποιος ο λόγος της επίσκεψης σας στη Θράκη; 
-Ο λόγος που επισκέπτομαι την περιοχή είναι γιατί ανήκει στην περιοχή δικαιοδοσίας του Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Εκτός τούτου, όμως, είναι μια περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός του ότι συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Τουρκία έχει και από μόνη της μεγάλο ενδιαφέρον ιστορικό και πολιτιστικό. 


Οικονομικό ενδιαφέρον έχει για τη Γερμανία;
-Σίγουρα μπορεί να έχει οικονομικό ενδιαφέρον. Πρώτα απ’ όλα, πολλοί Έλληνες που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή, έχουν εργαστεί στη Γερμανία. Οπότε υπάρχουν ήδη σχέσεις και μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα από αυτές τις εμπειρίες εργασίας που είχαν οι Έλληνες στη Γερμανία. Επίσης, σήμερα είδαμε ότι υπάρχουν εταιρείες από την περιοχή που συνεργάζονται με τη Γερμανία. 


Είχατε επαφές με επιχειρηματίες της περιοχής; 
-Επισκεφθήκαμε τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και τη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης. Στην Ξάνθη είδαμε την ΚΟΜΟΤΕΞ. Στην Κομοτηνή είδαμε τη Ζυθοποιία Βεργίνα, την Οινοποιία Θράκης και την Alfa Beta Roto. Αυτές οι εταιρείες έχουν πολλές και δυνατές συνεργασίες με τη Γερμανία και τις θεωρούμε παραδείγματα που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε.


Πώς θα γίνει αυτός ο πολλαπλασιασμός; 
-Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προκληθεί από την εξωτερική πολιτική  – ούτε από την ελληνική, ούτε από τη γερμανική. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να φτιάξει η Ελλάδα ένα ευνοϊκό περιβάλλον για βιομηχανικές πρωτοβουλίες. Αν εφαρμοστεί αυτό και αν υπάρχει αυτό το περιβάλλον σίγουρα η Γερμανία είναι ένας ελκυστικός παρτενέρ για συνεργασίες. 

Για να μπορεί να λειτουργήσει μία βιομηχανία πρέπει να υπάρχουν τα νομικά, τα οικονομικά, τα δομικά, και τα φορολογικά πλαίσια. Αυτά τα πλαίσια πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να ευνοούν μια βιομηχανία. Σίγουρα μια κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αλλά δεν είναι η κυβέρνηση, αυτή που θα πάρει επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αυτές τις λαμβάνουν οι εκάστοτε επιχειρήσεις. 

Ακριβώς δεν μπορώ να απαντήσω, πόσο μάλλον επειδή είμαι λίγο καιρό εδώ και δεν έχω όλες τις λεπτομέρειες. Αυτό που ξέρω από την εμπειρία μου όμως είναι ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν σε όποιο περιβάλλον τις βάλεις να δράσουν.


Πρόσφατα ο Βόλφγκαν Σόιμπλε είπε ότι «οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους». Εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό; Πιστεύετε ότι ισχύει;
-Αυτό είναι κάτι που μπορεί δύσκολα να κριθεί – είμαι μόνο λίγους μήνες εδώ. Αυτό που μπορεί να κρίνει κάποιος αντικειμενικά είναι το προσωπικό και το κρατικό χρέος. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες είχαν μία δύσκολη διαδικασία προσαρμογής – αν συγκρίνεις το επίπεδο ζωής από το 2008 με το επίπεδο της Ελλάδας του σήμερα, ναι υπάρχει αλλαγή. Οπότε, δεν ξέρω με ποια οπτική γωνία το είπε, αλλά αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι εννοεί ότι οι Έλληνες έπρεπε να προσαρμόσουν το επίπεδο ζωής στα νέα δεδομένα.


Στην Ελλάδα υπάρχει μία αντιπάθεια προς τη Γερμανία λόγω της πιεστικής πολιτικής που ασκεί η Άνγκελα Μέρκελ στην Ε.Ε. και την Ελλάδα. Ως εκ τούτου υπάρχει ένας θυμός από τους Έλληνες προς τη Γερμανία. Αυτό το έχετε αντιληφθεί; Θεωρείτε ότι μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα; 
-Αν με ρωτήσετε σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω εισπράξει τίποτα αρνητικό μέχρι στιγμής. Μπορώ όμως να καταλάβω ότι η κρίση που ζουν οι Έλληνες και όλες αυτές οι προσαρμογές που ήταν απαραίτητες να γίνουν, να έχουν προκαλέσει θυμό. Και μπορεί να έχουν αισθανθεί και κάποια πίεση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οι Έλληνες. Παρακαλώ όμως να λάβουμε υπόψη και την κατάσταση στη Γερμανία γιατί αυτό που κάνει η Γερμανία είναι το εξής: προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, της δικής της Βουλής και των πολιτών της. Η Ευρώπη όπως γνωρίζουμε δεν είναι ένα ενιαίο κράτος. Αποτελείται από κράτη - μέλη που είναι αυτόνομα - είναι ένας σύνδεσμος αυτόνομων κρατών - μελών και γι’ αυτό το λόγο αυτά τα κράτη μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με συμβάσεις. Αυτές οι συμβάσεις γίνονται μόνο μεταξύ κυβερνήσεων. Αυτές οι συμβάσεις δομούν την Ευρώπη, γι’ αυτό πρέπει να τις τηρούμε κιόλας. Και μία από αυτές τις συμβάσεις, για τις οποίες μιλάμε περιείχε και το κριτήριο “no bailout”. 


Ανησυχείτε για τη συνοχή της Ευρώπης; Ποια η θέση σας στα περί ενδεχόμενης διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω ασυμφωνίας των κρατών-μελών που την αποτελούν; 
-Αυτό που αναφέρατε ισχύει κατά κάποιο τρόπο – ότι υπάρχει η μη συμφωνία μεταξύ των μελών. Όμως αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια, δεν είναι τωρινό. Αυτό που είναι πρόσφατο φαινόμενο είναι ο σκεπτικισμός των απλών πολιτών απέναντι στην Ένωση και το είδαμε πρόσφατα με τo Brexit και το δείχνει επίσης όλο αυτό το κίνημα εντός Ευρώπης που είναι πολύ ακραίο (λαϊκισμός). Η προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι μόνο μία ενωμένη Ευρώπη – μία Ευρώπη που πιστεύει στην ενότητα μπορεί να υφίσταται και να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση. Τώρα, στο πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, είναι δύσκολο να απαντήσω. 


Όλη αυτή η διαδικασία της ενσωμάτωσης, από την οποία προέκυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε πολλές επιτυχίες, που όμως τις θεωρούμε αυτονόητες γιατί τις ζούμε καθημερινά. Αυτές είναι ότι ζούμε σε κατάσταση ειρήνης, ότι υπάρχει κοινή αγορά και η ελευθερία διακίνησης ανθρώπων μεταξύ των κρατών μελών. Είναι όμως επιτυχίες και είναι αποτελέσματα της διαδικασίας της ενσωμάτωσης των κρατών μελών. Και η συνέχιση της διαδικασίας, μόνο οφέλη θα φέρει. 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ
Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόξενο Γερμανίας, Σταμάτη Κουρούδη, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, εθιμοτυπική επίσκεψη στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο στο γραφείο του, στην Περιφέρεια.


Ο γενικός πρόξενος ευχήθηκε στον Περιφερειάρχη καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, ενώ στα πλαίσια της επίσκεψής του συζητήθηκαν θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, καθώς και η προοπτική εκατέρωθεν συμμετοχής σε εκθέσεις.

Περαιτέρω, τονίστηκε ιδιαίτερα η συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με γερμανικά πανεπιστήμια, ενώ αναφέρθηκαν και στο προσφυγικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr