Συμπολίτες μας με νοητική υστέρηση βρίσκουν στέγη διαβίωσης στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ "ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ" ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ

Συμπολίτες μας με νοητική υστέρηση βρίσκουν στέγη διαβίωσης στην Κομοτηνή

10/12/19 - 10:00
23423452356-4.jpg

Δάκρυα συγκίνησης από τη Νατάσα Λιβεριάδου, εγκαινιάστηκαν οι πρώτες στέγες παρόντος του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας

Δάκρυα συγκίνησης κύλησαν στα πρόσωπα των ανθρώπων που παρακολούθησαν τον αγιασμό και την τελετή εγκαινίων των πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του συλλόγου ΑμεΑ νοητικής υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι», το πρωί του Σαββάτου στην Κομοτηνή.

Στέγη για συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη
Πρόκειται για ένα θέμα που ανέδειξε αποκλειστικά ο «Χ» προ μηνών και αφορά στην μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ λειτουργία των πρώτων τέτοιων στεγών στην Κομοτηνή. Όπως έχει γίνει γνωστό από το νέο έτος θα βρουν σπίτι συνολικά 9 άτομα με αναπηρία (από 3,2 και 4 σε κάθε σπίτι αντίστοιχα). Τα σπίτια είναι μέσα στον αστικό ιστό για την καλύτερη ενσωμάτωση των ωφελούμενων, οι οποίοι θα έχουν όλη την υποστήριξη σε προσωπικό που έχουν ανάγκη.

Τα παραπάνω υπενθύμισε και στο περιθώριο των εγκαινίων ο διοικητικός διευθυντής του Κέντρου Ηλίας Ποιμενίδης. «Οι Στέγες αυτές είναι οι πρώτες στην Θράκη» έκανε επίσης γνωστό, πληροφορώντας ότι «μέσα στον Ιανουάριο θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει η φιλοξενία».

Μετά το ΕΣΠΑ, τί;
Όσο για το μέλλον των Στεγών -καθ’ όσον το ΕΣΠΑ αναμένεται να τις καλύψει για τρία χρόνια- «θα ξεκινήσουμε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να συμβατοποιήσουμε την δραστηριότητά μας με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε θα εισπράττουμε νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ», σύμφωνα με τον κο Ποιμενίδη.

Την ίδια ώρα ο σύλλογος «Άγιοι Θεόδωροι» συνεχίζει να λειτουργεί από το 2018 το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας υπό την ονομασία «αξίΖΩ» στο αγρόκτημα Υφαντών, όπου αναμένονται επιπλέον βελτιώσεις. Το Κέντρο έχει άδεια για 28 ωφελούμενους στην πρωινή βάρδια και άλλους τόσους στη βραδινή. «Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης για τους ωφελούμενους», δήλωσε ο διευθυντής.

Αγιασμός και πολλές παρουσίες
Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στα νέα σπίτια εντός πόλης, στην οδό Υψηλάντου 3, από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα. «Αυτά τα τρία σπίτια στα οποία θα εγκατασταθούν παιδιά μας, μας κάνουν να είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την πόλη» διαμήνυσε ο μητροπολίτης, μεταφέροντας τις πατρικές ευχές του.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους φυσικά η πρόεδρος των «Αγίων Θεοδώρων» Νατάσα Λιβεριάδου και συνεργάτες της, το προσωπικό της στέγης «αξίΖΩ», ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Γιώργος Σταμάτης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Γιάννης Μοσχολιός, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου και πλήθος εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και σωματείων.

Τα δάκρυα της Νατάσας Λιβεριάδου για το «όνειρο»
Η πιο συγκινητική στιγμή των εγκαινίων, ήταν όταν το λόγο πήρε η Νατάσα Λιβεριάδου. Άλλωστε το πρόσωπό της έχει συνδυαστεί άρρηκτα με την προσπάθεια του συλλόγου για να δώσει ένα καλύτερο μέλλον για τους ωφελούμενους με νοητική υστέρηση, εδώ και δεκαετίες.

Με δακρυσμένα μάτια απευθύνθηκε στο κοινό η κα Λιβεριάδου. Χαρακτήρισε το έργο «πολύ σημαντικό για όλη τη Ροδόπη, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με αναπηρία που δεν έχουν δυνατότητα φροντίδας από συγγενικά τους πρόσωπα, ούτε οικονομική δυνατότητα συντήρησης». Η δομή, σύμφωνα με την πρόεδρο, «θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρίες» και μετέφερε το στίγμα της: «είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπό μας και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Διαχρονικά στόχος του συλλόγου μας ήταν η δημιουργία και λειτουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Ο στόχος ξεκίνησε δειλά-δειλά να υλοποιείται το Νοέμβριο του ’18 με την εκμίσθωση του πρώτου διαμερίσματος και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ’19 με την έκδοση των αντίστοιχων αδειών λειτουργίας για τις τρεις στέγες διαβίωσης».

«Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την υπεράσπιση της αξίας και της προσωπικότητάς του, ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση […]. Η ωριμότητα και ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας αντανακλώνται στη θέση που κατέχουν σε αυτή τα άτομα με αναπηρίες», είπε, για να δεχθεί το θερμό χειροκρότημα όλων. Η πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν διαχρονικά, φορείς και ιδιώτες, τον σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι».

Το «φιλί του αναπηρικού κινήματος» δια στόματος Γ. Βαρδακαστάνη
Με ένα φιλί «από όλο το αναπηρικό κίνημα» εν είδει ευχαριστώ, προς τη Ν. Λιβεριάδου, ολοκληρώθηκε ο λόγος του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη. «Είναι βαθιά η συγκίνηση που νιώθουμε», είπε χαρακτηρίζοντας τους Αγίους Θεοδώρους ως «τεράστιο κοινωνικό φορέα με προσφορά στην Κομοτηνή κι όχι μόνο […] με την προσφορά της Ν. Λιβεριάδου και των συνεργατών της αναπτύσσεται ένα δίκτυο στεγών που αντιμετωπίζουν ένα κορυφαίο ζήτημα για την υποστηριζόμενη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες».

Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αδύναμους, είπε ο γενικός γραμματέας
Ευχαρίστησε κι εκείνος με την σειρά του τη Ν. Λιβεριάδου και τους συνεργάτες της -αλλά δέχθηκε και τις ευχαριστίες από την άλλη πλευρά- ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας. «Αυτό είναι το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς», είπε για τις Στέγες, και χαρακτήρισε την Κομοτηνή «πάρα πολύ προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρίες […] η Κομοτηνή μπορεί να είναι ένα καλό πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

Όσο για το πολιτικό σκέλος της τοποθέτησής του, είπε: «η βούληση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του υπουργού, είναι να υποστηρίξουν όλες αυτές τις δομές. Αυτό θα ενισχυθεί όλο και περισσότερο».

«Μία νέα ζωή για τα παιδιά μας»
«Σήμερα αυτό που εγκαινιάζουμε είναι μία νέα ζωή για τα παιδιά μας -μέσα σε δομές αξιοπρέπειας, ενταγμένα στο κοινωνικό σύνολο», ήταν το μήνυμα του προέδρου του της πανελλήνιας ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Γιάννη Μοσχολιού και ζήτησε «η τοπική κοινωνία να ‘αγκαλιάσει’ αυτή την προσπάθεια». Έκανε την παράκληση να υπάρξουν μιμητές αυτής της προσπάθειας δημιουργίας στεγών γιατί «δυστυχώς βρισκόμαστε παιδιά».

Κατά την τελετή σύντομα απευθύνθηκαν στο κοινό, μεταφέροντας την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Δήμου Κομοτηνής αντίστοιχα, η εκτελεστική γραμματέας ΠΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr