Συμβουλευτείτε ειδικούς για το Κτηματολόγιο | xronos.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συμβουλευτείτε ειδικούς για το Κτηματολόγιο

16/02/19 - 10:00
234235345-23.jpg

Το πιθανότερο οι δηλώσεις - που κανονικά λήγουν στις 11 Μαρτίου - να πάρουν τρίμηνη παράταση

Ο Δήμος Κομοτηνής, το Τοπικό Τμήμα ν. Ροδόπης του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και ο Δικηγορικός Σύλλογος ν. Ροδόπης πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: Ενημέρωση για τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας στα πλαίσια της Κτηματογράφησης του υπόλοιπου της Π.Ε. Ροδόπης για την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου - Προβλήματα και αντιμετώπισή τους. Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση στη Ροδόπη, μετά από αντίστοιχη που έλαβε χώρα προ μηνός στον Ίασμο. 

Οι καρέκλες το απόγευμα της Πέμπτης 14/2 στο Πολυλειτουργικό ήταν γεμάτες. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δικηγόροι, τοπογράφοι και πολίτες που εξέφρασαν απορίες σχετικά με το Κτηματολόγιο και τα δικαιώματά τους.

Το πιθανότερο να δοθεί παράταση
Αξίζει αναφοράς η πληροφορία που διακινήθηκε στην αίθουσα, ότι δηλαδή το πιθανότερο να δοθεί τρίμηνη παράταση για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Θυμίζουμε ότι δηλώσεις ξεκίνησαν από τις 10 Δεκεμβρίου με καταληκτική προθεσμία τις 11 Μαρτίου για τους κατοικούντες εντός συνόρων. Η παράταση που αναμένεται να δοθεί θα είναι μέχρι τις 11 Ιουνίου, ήτοι  τρίμηνη, το πιθανότερο. Οι δηλώσεις αφορούν στους εξής οικισμούς - και τα χωριά που υπάγονται σε αυτούς: Άγιοι Θεόδωροι, Αμαξάδες, Αμάραντα, Αμβροσία, Άρατος, Αρίσβη, Αρριανά, Ασώματοι, Γρατινή, Θρυλόριο, Ίασμος, Ίμερος, Κάλχας, Καρυδιά, Κέχρος, Κόσμιο, Κρωβύλη, Λοφάριο, Μαρώνεια, Μίρανα, Νέα Καλλίστη, Νέα Σάντα, Νέο Σιδηροχώρι, Ξυλαγανή, Οργάνη, Πάνδροσος, Πελαγία, Πολύανθος, Προσκυνητές, Σάλπη, Σάπες, Στρύμη, Σώστης, Φανάρι, Φιλύρα.

Νομικά και τοπογραφικά ερωτηματικά
"Σκοπός μας είναι η ενημέρωση των πολιτών", είπε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου κι ανέδειξε τα εξής: "Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών, ότι η δήλωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι σε νομική τάξη ή όταν ένα δικαίωμα εμπράγματο στηρίζεται σε κληρονομία ή χρησικτησία, που εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 

Όταν ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι σε νομική τάξη, τότε μπορεί ο κάθε δικαιούχος πολύ εύκολα να κάνει την δήλωση. Γι' αυτό οι συμπολίτες μας, όταν υπάρχουν θέματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, πρέπει να απευθύνονται στους δικηγόρους, γιατί μόνο ένας δικηγόρος με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχει, μπορεί να επιλύσει τα νομικά ζητήματα και να δηλώσει ορθά τα εμπράγματα δικαιώματα".

Τα πιο βασικά προβλήματα ανέδειξε σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Μουζακίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης. 
Αναλυτικά ο "Χ" είχε παρουσιάσει στο φύλλο της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου όλη την παρουσίασή του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. "Τα προβλήματα θεωρώ ότι είναι αυτά που έχουν σχέση με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών πάνω στο γεωτεμάχιο", είπε, και σε αδρές γραμμές καταρίθμησε τα εξής προβλήματα: 

  1. Δεν καλύπτουν το 100% της ιδιοκτησίας.
  2. Προβλήματα εντοπισμού ως προς την θέση, το σχήμα και το εμβαδόν. Κυρίως στα παλαιότερα συμβόλαια που δεν συνοδεύονταν από τοπογραφικά.
  3. Ζητήματα χρησικτησίας - πολλές φορές δεν υπάρχουν συμβολαιογραφικές πράξεις, ιδίως όταν έχουν περάσει από γενιά σε γενιά τα δικαιώματα.

Τέλος, ο κος Μουζακίδης εκτίμησε ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών, σε μία παρεμφερή είδηση αλλά άμεσα συμπλεκόμενη, θα έχει ολοκληρωθεί περίπου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εκεί αναμένεται να προκύψουν προβλήματα.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr