«Σύννεφα» γύρω από το μέλλον των επενδύσεων χρυσού | xronos.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

«Σύννεφα» γύρω από το μέλλον των επενδύσεων χρυσού

15/06/19 - 10:00

Ανησυχητικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία υποψηφίων βουλευτών ν. Ροδόπης δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος

«Σύννεφα» επικρατούν γύρω από το μέλλον των επενδύσεων χρυσού σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας, καθώς επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα για την θέση των πολιτικών κομμάτων, όσο και των τοπικών τους εκπροσώπων, αναφορικά με αυτές τις επενδύσεις.

Η αποκάλυψη και η σειρά αντιδράσεων
Ο «Χ» πριν από μία εβδομάδα έφερε στο φως της δημοσιότητας την δικαστική διαμάχη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γύρω από την έναρξη ερευνητικού προγράμματος για τον χρυσό στη Ροδόπη. Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε, και τελούμε εν αναμονή της απόφασης, η αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσε η «Μεταλλευτική Θράκης Ερευνών & Εκμετάλλευσης Α.Ε.» με έδρα στην Αθήνα. Η αίτηση ακυρώσεως κοινοποιήθηκε στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και στρέφεται κατά της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία απερρίφθη το αίτημα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου Ε5 Περιφέρειας Ροδόπης» που υπέβαλε η «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.», κατά κάθε συναφούς πράξης ή παράλειψης της διοίκησης, καθώς και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ευθύς αμέσως μετά την αποκάλυψη του «Χ», θέση πήραν όλοι οι επιτελικοί του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, αλλά και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, καταδικάζοντας μία τέτοιου είδος επένδυση κι εξηγώντας ότι θα παρακολουθήσουν στενά την πρόοδο της δικαστικής διαμάχης.

Το μέλλον των επενδύσεων με φόντο τις εκλογές
Τα «σύννεφα» όμως γύρω από τον χρυσό έχουν αρχίσει να πυκνώνουν όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά. Όσον αφορά στο νομό Ροδόπης ανησυχητικό είναι μέχρι στιγμής ότι η μεγάλη πλειοψηφία υποψήφιων βουλευτών, δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, μολονότι διανύουμε προεκλογική περίοδο. Όσον αφορά πανελλαδικά – και με φόντο την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου – έχουν αρχίσει να «πυκνώνουν» και τα δημοσιεύματα γύρω από το μέλλον των επενδύσεων χρυσού. Πριν μερικά εικοσιτετράωρα, μάλιστα, με δημοσίευμά του το οικονομικό portal capital.gr έγραφε ότι τα έργα της Eldorado Gold στην Ελλάδα, είναι τα μοναδικά που παραμένουν στάσιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου του καναδικού ομίλου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη παρουσίαση της Eldorado στη διεθνή επενδυτική κοινότητα μέσω της οποίας παρουσίασε το outlook για το διάστημα 2019-2021.
Το εάν θα διαμορφωθεί διαφορετικό τοπίο μετά τις 7 Ιουλίου, μόνο η ιστορία θα το δείξει. Κύκλοι, πάντως, του ομίλου της Eldorado ευελπιστούν πως, εάν όχι όλα, κάποια ερευνητικά ή εξορυκτικά προγράμματα, θα προχωρήσουν την επόμενη μέρα, εάν υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση.

Όχι στον χρυσό από το ΚΚΕ Ροδόπης
Όχι στα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή των Σαπών, διατυπώνει με ρητή ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ. Συνδέει, μάλιστα, τις τυχόν επενδύσεις με τις προσεχείς εκλογές. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της εταιρείας για την υλοποίηση του σχεδίου εξόρυξης χρυσού στις Σάπες, προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα. Η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα στέκεται αρνητικά σε αυτά τα σχέδια, όμως προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι η υλοποίηση η όχι της εξόρυξης θα είναι λαϊκή υπόθεση κι όχι υπόθεση κυβερνητικών αποφάσεων, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Γνωρίσαμε τη «σεμνότητα και ταπεινότητα» της Ν.Δ., βιώνουμε στο πετσί μας την «πρώτη φορά αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, την υποταγή του στην «ρεαλιστικότητα». Είτε κυβέρνηση Ν.Δ. είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε συνεργασίας, είτε με «βιώσιμη ανάπτυξη» είτε με  «δίκαιη ανάπτυξη» στην πρώτη γραμμή μπαίνουν, όπως διαπιστώσαμε την τελευταία δεκαετία, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό ο λαός πρέπει να μην εφησυχάζει από ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις. «Να ‘χει τα μάτια του ανοιχτά βράδυ πρωί», να μη ψάχνει το μικρότερο κακό ,για να μη ξυπνήσει ένα πρωί  και δει τις μπουλντόζες να σκάβουν. 

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, δίνουν μια ευκαιρία στο λαό της περιοχής να δυναμώσει τον μοναδικό, χρόνιο και σταθερό σύμμαχο στον αγώνα του κατά της εξόρυξης χρυσού και στον αγώνα του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, το ΚΚΕ».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr