Τα πρώτα δεδομένα από την συγκομιδή βαμβακιού | xronos.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Τα πρώτα δεδομένα από την συγκομιδή βαμβακιού

21/09/18 - 10:00
2342353476-36.jpg

Διαπιστώσεις και συμβουλές από την προϊσταμένη της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Ροδόπης Κ. Χατζοπούλου

Όπως ανέδειξε ο "Χ" από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή βαμβακιών από τα βαμβακοχώραφα της Ροδόπης και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος οι καλλιεργητές ελπίζουν ότι οι τιμές θα τους ανταμείψουν. Με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης, για την καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης Κατερίνα Χατζοπούλου εξέδωσε συμβουλές για ολοκληρωμένη φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, στην οποία περιλαμβάνονται και τα πρώτα πορίσματα από την συγκομιδή.

Αρχικά, άξιο αναφοράς είναι πως οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης μπορούν να βοηθήσουν προς στην κατεύθυνση αυτή παρέχοντας τις συμβουλές τους (τηλ. επικοινωνίας 2531350439-411). 

Μειωμένη ως 20% η παραγωγή
Στις βαμβακοφυτείες της Ροδόπης παρουσιάζεται τη φετινή χρονιά σημαντική ποικιλομορφία τόσο όσον αφορά το στάδιο ανάπτυξής τους όσο και τις αναμενόμενες αποδόσεις, είναι η πρώτη διαπίστωση που κάνουν οι γεωπόνοι, οι οποίοι αναδεικνύουν πως στα πρώιμα βαμβάκια (ξερικά και ποτιστικά) ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή και πως τα μεσοπρώιμα βαμβάκια έχει ανοίξει το 20-30% των καρυδιών. 

Οι γεωπόνοι κάνουν ειδική μνεία στις καιρικές συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές. "Οι καιρικές συνθήκες Ιουλίου ήταν ιδιαίτερα βροχερές κατά τόπους και επικράτησαν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες γεγονός που ευνόησε την εμφάνιση αδρομυκώσεων σε διάφορες περιοχές. Οι συνθήκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και ισχυροί βόρειοι άνεμοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα) συνέβαλαν στην ταχεία ωρίμανση των καρυδιών", αναφέρουν.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζει και η εκτίμηση ότι στο 80%-90% των βαμβακοφυτειών έγινε τουλάχιστον ένας εντομοκτόνος ψεκασμός για το πράσινο σκουλήκι στο διάστημα από 25 Ιουλίου και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα, στο 30-40% των φυτειών που ήταν όψιμες, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν και επαναλαμβανόμενες μία με δύο εφαρμογές μέχρι τα τέλη Αυγούστου ενάντια στην τρίτη γενεά πράσινου σκουληκιού, η οποία εμφάνισε αλληλοεπικάλυψη με τη δεύτερη γενεά στο βαμβάκι. Γενικά φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε αξιοσημείωτα μεγάλος αριθμός εντομοκτόνων ψεκασμών στην περιοχή μας. Η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών για το πράσινο σκουλήκι, είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα στις πρώιμες φυτείες, ενώ αντίθετα στις όψιμες τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλα ποσοστά ζημιών. Μάλιστα, σε αρκετές φυτείες παρατηρήθηκαν και προσβολές από ρόδινο σκουλήκι. 

Λόγω των παραπάνω, υπάρχει η εκτίμηση πως συνολική παραγωγή σε σύσπορο βαμβάκι αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά ποσοστό 15%-20% καθώς στις πρώιμες φυτείες αναμένεται παραγωγή κοντά στο μέσο όρο ενώ στην όψιμες φυτείες αναμένεται πολύ μειωμένη παραγωγή. 

Τι πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής οι καλλιεργητές
Από εδώ και στο εξής η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στην σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες. Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής σκευασμάτων που δρουν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή μπορούν να κάνουν συνδυασμούς αυτών.  

Ειδικά φέτος, μετά τις ζημίες που παρατηρήθηκαν από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, επιβάλλεται μετά τη συγκομιδή να γίνει στελεχοκοπή και να ακολουθήσει φθινοπωρινό όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών. Οι εργασίες αυτές είναι πολύ απαραίτητες επειδή μειώνουν τον πληθυσμό του σκουληκιού που θα επιβιώσει για να προσβάλλει τα φυτά στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Περεταίρω τονίζεται η ανάγκη τήρησης ενός σωστού προγράμματος αμειψισποράς (εναλλαγής καλλιεργειών) που αποδεδειγμένα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των διαφόρων επιβλαβών ασθενειών και εντόμων. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr