Θα δώσουν όλοι οι βουλευτές τον μισό τους μισθό (για δύο μήνες); | xronos.gr
Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Θα δώσουν όλοι οι βουλευτές τον μισό τους μισθό (για δύο μήνες);

31/03/20 - 10:00
3435345553534-24.jpg

Υποχρεωτική μείωση για τρεις μήνες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ναι» από τον δήμαρχο Ιάσμου και αθόρυβο «ναι» από τον Ε. Στυλιανίδη

Κάλεσμα προς τους βουλευτές του κόμματός του και τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να καταθέσουν οικειοθελώς το ήμισυ των βουλευτικών αποζημιώσεων (μισθών) τους για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο facebook.

«Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης», έγραψε μεταξύ άλλων, ζητώντας από τον πολιτικό κόσμο να συστρατευτεί σε αυτή την «συμβολική πρωτοβουλία».

Στην έκκληση Μητσοτάκη άρχισαν να ανταποκρίνονται βουλευτές από διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Το τρία στα τρία σε «ναι» γρήγορα εξασφαλίστηκε από τους βουλευτές ΝΔ του νομού Έβρου. Πρώτος έδειξε το δρόμο ο νεότερος εκ των τριών, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ενώ ακολούθησαν οι Σταύρος Κελέτσης και Αναστάσιος Δημοσχάκης. Στο ν. Ροδόπης δεν υπήρξε ανακοίνωση από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη αλλά σε προσωπική επικοινωνία με τον «Χ» είπε ότι θα δώσει τον μισό μισθό του.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να κάνουν -και να γνωστοποιήσουν- την θετική ανταπόκρισή τους. Σε αυτή την κίνηση προέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως «ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης» όπως γνωστοποίησε.

Σχολιάζοντας σε κεντρικό επίπεδο την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε να καταστεί η πρωτοβουλία υποχρεωτική, για περισσότερους και επί τριμήνου. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών.

Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν», αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση. Την θέση ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε και με προσωπική τοποθέτηση ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Πάντως, μπορεί το κάλεσμα να αφορούσε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο κι ένας δήμαρχος έκανε γνωστό πως θα καταβάλλει τη μισή αντιμισθία του στο ταμείο για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος μάλιστα με ανακοίνωσή του κάλεσε «σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους δημάρχους πανελλαδικά», στέλνοντας σχετική πρόταση στην ΚΕΔΕ.

Σημείωση «Χ»: Όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν μέχρι τις 18:00 της Δευτέρας, άρα ενδέχεται έκτοτε να προστέθηκαν κι άλλα ονόματα. Θα υπάρξει ενημέρωση στην αυριανή έκδοση.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr