Θρακομακεδονική κουζίνα στην FOOD EXPO 2019 | xronos.gr
ΕΚΘΕΤΕΣ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Θρακομακεδονική κουζίνα στην FOOD EXPO 2019

21/03/19 - 20:32

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα και ποτά, ανέδειξαν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής μας

Εκθέτες, προϊόντα και συνταγές, όλα αυτά συνέθεσαν την Θρακομακεδονική κουζίνα  και τις καλές εντυπώσεις που άφησε αυτή στην έκθεση FOOD EXPO 2019. Σύσσωμες οι Περιφέρειες της χώρας έδωσαν δυναμικά το «παρών» στη FOOD EXPO 2019. Στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερά τους, περισσότεροι από 600 εκθέτες, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα και ποτά, ανέδειξαν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής τους. Ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εκπροσωπήθηκε σε περίπτερο με 16 εκθέτες, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες συμμετοχές άλλων επιχειρήσεων της ίδιας Περιφέρειας με δικά τους περίπτερα.


Στην αποστολή της ΠΑΜ-Θ παρόντες για να αναδείξουν και να προβάλλουν, πλην των ίδιων των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, ήταν ο Νικόλαος Ευφραιμίδης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αγροδιατροφής, ο Φώτης Καραλίδης επικεφαλής της παράταξης Κοινωνική Συμμαχία, ο Νικόλαος Κολάτσος  γεωπόνος Α' αν. προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ και ο Ιωάννης Αμαξόπουλος γεωπόνος Α' προϊστάμενος Προγραμματισμού της ίδιας Διεύθυνσης. Τη μεγάλη επισκεψιμότητα ανέδειξε ο κος Ευφραιμίδης, επισημαίνοντας παράλληλα την τακτική παρουσία εκεί της Περιφέρειας μας.


Οι 16 εκθέτες στο περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Σε ένα περίπτερο 120 τ.μ., έναντι 30 πέρσι, εκτέθηκαν προϊόντα και ποτά που παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως: 

  • Κυριάκος Ραφαήλ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ - Συσκευασία - εμπορία ορυζών οσπρίων, εισαγωγής - εξαγωγής ορυζών οσπρίων, εμπορία ειδών τροφίμων    
  • Γεωργιάδου Αικατερίνη Φωτολιβός Δράμας παραγωγή - τυποποίηση μελιού λεβάντας και μελιού με αρωματικά φυτά. 
  • ELIXIR FLAVOURS Χαλβατζής Γεώργιος εμπόριο έξτρα παρθένου ελαιολάδου Δράμα
  • ΖΕΑ ΠΕΤΡΑ  Λιθόμυλος Θράκης Ορεστιάδα Αλεύρι ΖΕΑΠΕΤΡΑ    
  • Τσαρικτσόπουλος Ν. Θάσος παραγωγή και τυποποίηση ελιάς
  • Χατζή Φωτεινή ΙΔΙΟΤΡΟΠΑ Κοκκινόγεια Δράμας Βιοτεχνίας αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών 
  • Σοφίας Γεύσεις, Σούνιο Ξάνθης Σεβαστού Σοφία, παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών
  • Δ. Χατζόπουλος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ 6ο χλμ Αλεξανδρούπολης-Φερών, μονάδα παραγωγής αποσταγμένων αλκοολούχων συσκευασμένων ποτών, ούζο - τσίπουρο
  • ΜΗΤΑΤΟ Μανιταριών Παράσχος Ευστρατίου, Ξάνθη, παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία μανιταριών και μαύρης τρούφας
  • THRAKILAND FOOD Νοδούλη Φωτούλα, Ορεστιάδα, βιολογικά έλαια, ψυχρής έκθλιψης 
  • ΜΑΧ - Γιακούπ Γιασεμίν Αμέτ Ερόλ Κομοτηνή, γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αγροεισαγωγική Ορεστιάδα, εμπορία αγροτικών προϊόντων
  • Σπαρτάλης  E. SMART FOODS Παραγωγή τυποποιημένου POP CORN    
  • Σεϊτανίδης Οινοποιείο
  • ΑΣΟΠ Άγιος Αθανάσιος Δράμας, παραγωγή, μεταποίηση και συσκευασία προϊόντων ροδιού 
  • MILIAS FARM Καλαμπάκι Δράμας Επεξεργασία Λωτών    .


Στον ειδικά διαμορφωμένο τομέα κάθε Περιφέρειας, περισσότεροι από 40 εκθέτες που παράγουν ΠΟΠ, βιολογικά, gourmet, παραδοσιακά και ντελικατέσεν προϊόντα, ανέδειξαν την παραγωγή τους, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τροφίμων και ποτών της περιοχής τους σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους αγοραστές, και πραγματοποίησαν απευθείας εμπορικές συναντήσεις και είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε συμφέρουσες συμφωνίες. Η δυναμική παρουσία συνολικά περισσότερων από 600 παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδα, ανέδειξε το γαστρονομικό θησαυρό της χώρας από άκρη ως άκρη, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις που έδειξαν τα προϊόντα τους ενταγμένες στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα των Περιφερειών και των Επιμελητηρίων, επικοινώνησαν αποτελεσματικά την εταιρική τους ταυτότητα, βελτίωσαν το εξαγωγικό προφίλ τους και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικές συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων.


Ειδικά για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ο Νικόλαος Ευφραιμίδης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αγροδιατροφής τόνισε ότι "η προώθηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων για εμάς είναι πυλώνας ανάπτυξης για τον τόπο μας και θέλει την ενεργή βοήθεια όλων. Το μεράκι των ανθρώπων σε συνδυασμό με τον αγροδιατροφικό μας πλούτο κάνουν τα προϊόντα μας ακαταμάχητα και, φυσικά, όλο και περισσότερο ανταγωνιστικά. Η ΠΑΜΘ πέρα από τουριστικό, μπορεί να είναι και εξαίσιος γαστρονομικός προορισμός". Επίσης γνωστοποίησε την συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ με επτά επιχειρήσεις στην έκθεση Natural and Organic Products Europe στις 07 & 08 Απριλίου 2019 στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Anuga Γερμανίας τον Οκτώβριο με 22 επιχειρήσεις.


Τα τέσσερα πιάτα της Θρακομακεδονικής κουζίνας
Από τις κορυφαίες στιγμές προβολής της Θρακομακεδονικής κουζίνας ήταν οι τέσσερις συνταγές που παρουσίασε στους επισκέπτες ο σεφ Κωνσταντίνος Βασάλος. Χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα των παραγωγών μαγείρεψε, παρουσίασε και έδωσε τη δυνατότητα δοκιμής, τεσσάρων πιάτων της  Θρακομακεδονικής κουζίνας σε ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε χώρο της έκθεσης Gastronomy Forum με καλεσμένους από όλον τον κόσμο. Τα πιάτα ήταν Θρακιώτικη λαχανιά με λουκάνικο χωριάτικο (με μαύρη τρούφα), πράσινη σαλάτα με καπνιστό σκουμπρί-πλούσια σαλάτα που συνδυάζει την φρεσκάδα των λαχανικών με την δυνατή και μυρωδάτη γεύση από το σκουμπρί, τανωμένος σουρβάς - σούπα υψηλής θρεπτικής αξίας με βάση το στραγγιστό γιαούρτι και το πλιγούρι (ή και το ρύζι). Είναι από τις πιο γνωστές, νόστιμες και υγιεινές σούπες της ποντιακής κουζίνας και τέλος θρακομακεδονικό τραχανά. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr