Το «θρίλερ» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έβγαλε νικητή τον Χρήστο Μέτιο | xronos.gr
Η ΠΙΟ ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΚΑΛΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Το «θρίλερ» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έβγαλε νικητή τον Χρήστο Μέτιο

04/06/19 - 10:00
23424535-76.jpg

Σχεδόν στα δύο χωρίστηκε η Περιφέρεια μεταξύ Μέτιου – Τοψίδη, τι δηλώνουν οι επικεφαλής στον απόηχο του αποτελέσματος

Μπορεί μία – μία οι Περιφέρειες ανά την Επικράτεια να έβγαζαν αποτελέσματα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όμως οι εκλογές ήταν «θρίλερ», όπως είχαμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιο αμφίρροπη κάλπη και η πιο μικρή ποσοστιαία διαφορά σε όλη την χώρα, σχηματίστηκε στην κάλπη της ΠΑΜ-Θ. Μονομάχησαν στην κάλπη ο Χρήστος Μέτιος της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» και ο Χριστόδουλος Τοψίδης της «Περιφερειακής Σύνθεσης». Η κάλπη έβγαλε νικητή τον Χρήστο Μέτιο, τον άνθρωπο που επί τριετίας περίπου ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΜ-Θ, ύστερα από τον θάνατο του αείμνηστου Γεώργιου Παυλίδη.

Στο νήμα κρίθηκε ο νικητής
Πραγματικά στο νήμα κρίθηκε ο νικητής, καθώς μέχρι και τις 11μιση το βράδυ ασφαλής τοποθέτηση επί του αποτελέσματος δεν μπορούσε να γίνει. Άτυπη νικήτρια πάντως αναδείχθηκε η αποχή, η οποία ούσα μεγάλη από την πρώτη Κυριακή, διογκώθηκε ακόμη περισσότερο στην μάχη της δεύτερης Κυριακής, με δεδομένο ότι και οι δύο επιλογές υποψηφίων ανήκαν στον ίδιο, ευρύτερα, πολιτικό χώρο, ανεξαρτήτως κομματικής ή μη στήριξης.

Συνολικά, από τους 661.909 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόλις 267.802, με την αποχή περί του 60%. Κατεγράφησαν συνολικά 240.354 έγκυρα ψηφοδέλτια, άκυρα 11.454 και λευκά 15.994.

Συγκεντρωτικά η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου πήρε 50,82% και 122.154 ψήφους, έναντι 49,18% και 118.200 ψήφων της «Περιφερειακής Σύνθεσης» του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Σχεδόν στα δύο χωρίστηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως προδίδουν τα αποτελέσματα, ανά εκλογική ενότητα. Αναλυτικά:

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 59,07% 28.852 ψήφοι
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 40,93% 19.992 ψήφοι

Π.Ε. ΕΒΡΟΥ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ)
ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 50,22% 30.689 ψήφοι
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 49,78% 30.426 ψήφοι

Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ
ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 53,76% 21.660 ψήφοι
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 46,24% 18.633 ψήφοι

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 60,05% 24.014 ψήφοι
ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 39,95% 15.973 ψήφοι

ΘΑΣΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 63,05% 3.721 ψήφοι
ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 36,95% 2.181 ψήφοι

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ
ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 51,57% 22.799 ψήφοι
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 48,43% 21.414 ψήφοι

Χρ. Μέτιος: «Μέρα ικανοποίησης και ευθύνης»
Στο προεκλογικό κέντρο της παράταξης στην Κομοτηνή, κατέφτασε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν «κλείδωσε» το αποτέλεσμα, ο Χρήστος Μέτιος. Τον περιφερειάρχη περίμεναν μέλη και φίλοι της παράταξης, κυρίως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το «χρίσμα» της οποίας φέρει. Ο κος Μέτιος ευχαρίστησε τους πολίτες που «μας τίμησαν με την ψήφο τους (…) για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο έργο, το σχέδιο, τα στελέχη και σε μένα προσωπικά». Χαρακτήρισε την ημέρα «ικανοποίησης και ευθύνης», κι επεξήγησε: «Ικανοποίησης, γιατί μετά από έναν πραγματικά δύσκολο προεκλογικό αγώνα, οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Ευθύνης, γιατί έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το ίδιο αποφασιστικά για την ανάπτυξη του τόπου μας». Μετέφερε το μήνυμα «θα εργαστούμε όλοι μαζί», το οποίο έχει πολλαπλές αναγνώσεις, και τόνισε: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά και δυναμικά (…). Θα μελετήσουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Χρ. Τοψίδης: «Έντιμα, καθαρά και χωρίς κομματικούς μηχανισμούς»
Με δόση πικρίας για το αποτέλεσμα αλλά και δικαιωμένος για τον αγώνα του, δημόσια πήρε θέση με ανακοίνωσή του ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Αφότου πρώτα ευχαρίστησε όλους όσους έσπευσαν στην κάλπη, συνεχάρη κι ευχήθηκε καλή θητεία στον Χρήστο Μέτιο. Κατόπιν, έκανε μία δήλωση όλο νόημα: «Το υψηλό ποσοστό που έλαβε η παράταξή μας, δικαιώνει τον αγώνα που δώσαμε όλους αυτούς τους μήνες. Έντιμα και καθαρά, με αξιοπρέπεια και ήθος. Χωρίς κομματικούς μηχανισμούς και με μοναδικό γνώμονα την αλλαγή πορείας στην Περιφέρειά μας». Πάντως, όπως δήλωσε καταληκτικά «σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα και την εντολή των πολιτών για ισχυρή εκπροσώπηση στη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όλοι μαζί, ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας».

Κ. Κατσιμίγας: «Θα ψηφίζουμε ό,τι θετικό έρθει – Χωρίς ανταλλάγματα»
Στάση προς τιμή του κράτησε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Κώστας Κατσιμίγας. Η παράταξη του κου Κατσιμίγα κατατάχθηκε τρίτη στην σειρά προτίμησης των πολιτών της ΑΜ-Θ την πρώτη Κυριακή των εκλογών, συνεπώς και δεν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής, για την οποία ο ίδιος και η παράταξή του κράτησαν μία διακριτική στάση, προτείνοντας ψήφο συνείδησης. Ο ίδιος βρέθηκε τις βραδινές ώρες της Κυριακής στο προεκλογικό κέντρο της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης», μαζί με τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Χατζηπέμου, όπου είχε και τετ-α-τετ με τον Χρήστο Μέτιο. Μιλώντας στον «Χ» ο κος Κατσιμίγας είπε: «Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα η παράταξή μας έχει πάρει λαϊκή εντολή να βρίσκεται στην (ελάσσονα) αντιπολίτευση – δεν θα αφήσουμε όμως σε καμία περίπτωση την περιφέρειά μας να μείνει ακυβέρνητη. Ο,τι θετικό έρθει, θα το ψηφίσουμε, σαφέστατα όμως χωρίς να πάρουμε ανταλλάγματα».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr