Τσίπουρο: Απόσταγμα ...Ιασμιώτικο | xronos.gr
ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η 2Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Τσίπουρο: Απόσταγμα ...Ιασμιώτικο

31/10/18 - 10:00

Ανοίγουν για το κοινό τα αποστακτήρια των Δήμου Ρέστα και Ζαφείρη Ιωαννίδη

Την παράδοση ετών που έχει ο Ίασμος στην παραγωγή τσίπουρου, έρχεται να αναδείξει η 2η Γιορτή Τσίπουρου Ιάσμου με διοργανωτή τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, τη στήριξη του Δήμου Ιάσμου και της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου. Μια παράδοση που έχει τις ρίζες της δεκαετίες πίσω, όταν στον Ίασμο πρωτοπορώντας έβγαζαν και κατανάλωναν τσίπουρο, ενώ το προϊόν αυτό ήταν άγνωστο στις γύρω περιοχές. Καζάνια απόσταξης στις αυλές των σπιτιών καταγράφονται στον οικισμό από δεκαετιών, όπως μαρτυρά ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ηλίας Μπούκας στον "Χ", εξηγώντας το γιατί επιλέχτηκε αυτό το προϊόν ως σημείο αναφοράς μιας γιορτής που τείνει να γίνει θεσμός. Φέτος η γιορτή πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους, αλλά κυρίως σε επισκέπτες να ανακαλύψουν τη μυσταγωγία της απόστασης, να περιηγηθούν στα τοπικά αποστακτήρια και φυσικά να γευτούν το τσίπουρο. 

Ο γλυκάνισος και η δεύτερη απόσταξη
Την πληθώρα στρεμμάτων με αμπελώνες στην περιοχή, τονίζει σε άλλο σημείο του λόγου του ο κος Μπούκας για να προσθέσει ότι "αναλογούσαν πολλά στρέμματα στον καθένα". Η ιδιαιτερότητα επίσης έγκειται στο έδαφος της περιοχής που έδινε σταφύλια με ξεχωριστά αρώματα ιδανικά για την παραγωγή τσίπουρου. Με δεύτερη απόσταξη, μία τεχνική που γνωρίζουν καλά και εφαρμόζουν στον Ίασμο, παράγεται το τσίπουρο, στοιχείο που το καθιστά μοναδικό στη γεύση και την μυρωδιά. Επίσης οι ειδικοί στο είδος στο στάδιο της δεύτερης απόβρασης προσέθεταν διάφορα υλικά, κρατώντας αυτά ως καλά κρυμμένο μυστικό. Έκαναν, όμως, φανερή την χρήση γλυκάνισου, είδος για το οποίο ο πρόεδρος του συλλόγου λέει "ήμασταν πρωτοπόροι στον γλυκάνισο, ήμασταν από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που παράγαμε τσίπουρο με γλυκάνισο".

"Θέλουμε να διαφυλάξουμε μία ιστορία της περιοχής μας", μας λέει για την στόχευση της 2ης Γιορτής Τσίπουρου. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου έγινε συνειδητά, μας εξηγεί, καθώς έχει γίνει ο τρύγος και όλα τα καζάνια του Ιάσμου βρίσκονται στη διαδικασία της απόσταξης. Για τις ανάγκες της γιορτής και της γνωριμίας των επισκεπτών με τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, θα ανοίξουν τις πύλες τους τα αποστακτήρια των  Δήμου Ρέστα (από τα παλαιότερα στον Ίασμο) και Ζαφείρη Ιωαννίδη (από τα νεότερα, τεχνολογίας πέλετ). 

Οι μεζέδες από επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Παράλληλα με το τσίπουρο οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει και για τους απαραίτητους μεζέδες. Το απαιτεί άλλωστε η μυσταγωγία της τσιπουροκατάνυξης. Έτσι στην γιορτή αναδεικνύονται προϊόντα επιχειρήσεων και παραγωγών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης που δένουν ιδανικά με το τσίπουρο, όπως τυροκομικά Δουκίδη από τη Ροδόπη, σάλτσα Πορτοκαλίδη από τις Φέρες, αδελφοί Παπαδόπουλοι μονάδα κρέατος Ξάνθης, ζυμαρικά από την Αίγειρο και "Ροδόπη", Ποσειδών αλίπαστα από τη Ροδόπη, προϊόντα της Ποτοποιίας Οινοποιίας Θράκης που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική, αυγά από ντόπιους παραγωγούς, πετιμέζι από σαχαροκάλαμο, προϊόντα ζύμης και ψωμιού Λεχούδης, σαλάτες Γεωργιάδη. 

Το πρόγραμμα της 2ης Γιορτής Τσίπουρου
Με ελεύθερη είσοδο και κέρασμα τσίπουρο κατά την έλευσή τους, αναμένει τους επισκέπτες της η 2η Γιορτή Τσίπουρου Ιάσμου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Κατά το διήμερο θα λειτουργήσει και έκθεση Θρακο-Μακεδονικών προϊόντων στον χώρο έξω από το παλιό δημοτικό σχολείο. Το αναλυτικό πρόγραμμα της 2ης Γιορτής Τσίπουρου Ιάσμου, όπως ανακοινώθηκε, έχει ως εξής:

Σάββατο 3 Νοεμβρίου
14.00 | «Γαστρονομία με ιασμιώτικο τσίπουρο» στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου. To τμήμα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής της σχολής ΠΑΣΤΕΡ, με επικεφαλής τον καταξιωμένο Chef Νίκο Λιογγάρη, δημιουργεί γαστρονομικές λιχουδιές βασισμένες στο ιασμιώτικο τσίπουρο καθώς και στα προϊόντα που παράγει η περιοχή.

16.00 | Παραδοσιακό πανηγύρι στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου, με τον Μιχάλη Παζαρέντζη και την κομπανία του από τη Νάουσα. Ζουρνάδες, κλαρίνα, σαξόφωνα, νταούλια, πλαισιώνονται από γκάιντες και ντόπιους μουσικούς, και μας ταξιδεύουν παραδοσιακά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου
11.00 | Ημερίδα με θέμα «Διαδικασία παραγωγής τσίπουρου αμπέλου – Προώθηση προϊόντος στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου δημοτικού σχολείου Ιάσμου, δίπλα στο γήπεδο. Θέματα που θα αναπτυχθούν Φυτοπροστασία Αμπέλου, Λίπανση-Θρέψη Αμπέλου, Οινοποίηση-Απόσταξη, Προώθηση-Μάρκετιγκ. (Δυνατότητα παρεμβάσεων - ερωτήσεων - διαλόγου). Η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου θα απευθύνει χαιρετισμό στη θεματική ημερίδα και στην συνέχεια θα ξεναγηθεί στις πολιτιστικές δράσεις της ημέρας.

12.30 | «Ο πρωτογενής τομέας στη ζαχαροπλαστική;». Νεαροί «σεφ» μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου, παρασκευάζουν, εκθέτουν και …«προβληματίζουν» με τις δημιουργίες τους. Καθοδηγητής τους, ο σεφ του ζαχαροπλαστείου «Το κάτι άλλο» Ξάνθης, Στέλιος Αρσενίου.

15.00 | Λαϊκό - δημοτικό πανηγύρι στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου, με τους πανελληνίως καταξιωμένους καλλιτέχνες, Κώστα Σαφέτη, Νεκτάριο Κοκκώνη και το συγκρότημά τους.


Παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν μετάβασης επισκεπτών
Από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, με δρομολόγια της γραμμής των ΚΤΕΛ (και την επισήμανση στους εισπράκτορες για τον προορισμό της Γιορτής Τσίπουρου), ως εξής:


Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Από Ξάνθη προς Ίασμο (με επιβίβαση και από Κιμμέρια, Λευκόπετρα, Σέλερο, Σούνιο, Αμαξάδες, Κοπτερό) 11.00, 16.15, 20.15.
Από Ίασμο προς Ξάνθη 20.55
Από Κομοτηνή προς Ίασμο 16.00, 17.30, 20.30.
Από Ίασμο προς Κομοτηνή 21.00.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου
Από Ξάνθη προς Ίασμο (με επιβίβαση και από Κιμμέρια, Λευκόπετρα, Σέλερο, Σούνιο, Αμαξάδες, Κοπτερό) 11.30, 15.30, 19.20.
Από Ίασμο προς Ξάνθη 19.50.
Από Κομοτηνή προς Ίασμο 08.30, 11.30, 15.30, 17.00, 19.30
Από Ίασμο προς Κομοτηνή 19.50
Από τα γειτονικά χωριά, με το λεωφορείο του Δήμου Ιάσμου που θα πραγματοποιεί δρομολόγια σε ώρες που θα ανακοινωθούν.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr