(Ξανα)πλημμύρισε ο Ίασμος, την γλύτωσε η Κομοτηνή | xronos.gr
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

(Ξανα)πλημμύρισε ο Ίασμος, την γλύτωσε η Κομοτηνή

05/10/19 - 10:00

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορεί να έχει εξαγγείλει μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ιάσμου αλλά αυτά είναι μακροπρόθεσμα και οι κάτοικοι χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου

Μετά την καταστροφική πλημμύρα στα μέσα του καλοκαιριού ’19, ο Ίασμος πλημμύρισε ξανά με την πρώτη μεγάλη νεροποντή. Η δημοτική αρχή είχε φροντίσει προκειμένου να καθαρίσει τα φρεάτια και τον οχετό, αλλά για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ο οικισμός είναι διαχρονικά αθωράκιστος από τον βορρά.

Οι μνήμες από την καλοκαιρινή μπόρα «ξύπνησαν» το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου, όταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και το νερό έπεσε κατά ριπάς στον οικισμό. Ευτυχώς, η νεροποντή δεν ήταν τόσο έντονη όσο η καλοκαιρινή, ωστόσο ήταν αρκετή προκειμένου ο οικισμός να πλημμυρίσει, αρκετά υπόγεια σπιτιών να γεμίσουν νερά και μερικά οχήματα να παρασυρθούν από το ορμητικό νερό.

Οι παρεμβάσεις αργούν, οι κάτοικοι φοβούνται
Οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας μετά την καλοκαιρινή κακοκαιρία είναι μακροπρόθεσμες. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την υλοποίησή τους, αν εντέλει αυτή γίνει πράξη, οι κάτοικοι φοβούνται για τις περιουσίες τους αλλά και την σωματική τους ακεραιότητα.

Θυμίζουμε ότι η ΠΑΜ-Θ διαθέτει χρήματα, ώστε: Πρώτον, η Διεύθυνση Δασών να εκπονήσει μελέτη και να εκτελέσει το έργο της διευθέτησης του τμήματος του ρέματος «Αρνεμούσι» που βρίσκεται ανάντη και δίπλα στον οικισμό του Ιάσμου. Δεύτερον, ο Δήμος Ιάσμου να διερευνήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων υδάτων που βρίσκεται μέσα στον οικισμό. 

Τον προβληματισμό του για την θωράκιση του οικισμού έκανε γνωστό ο κάτοικος της περιοχής Γιάννης Μωραΐτης, γράφοντας: «Αγανάκτηση και εκνευρισμός επικρατεί. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, ο ορεινός όγκος του Ιάσμου έχει αποψιλωθεί, λαθρο-υλοτομία και μη επαρκή αντιπλημμυρικά φτάνουν κάθε φορά τους πολίτες στα όρια. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που αντιμετωπίζουμε την λάσπη και τα νερά. Ακούει κανείς;».

Άμεσες παρεμβάσεις ζήτησε από πλευράς του και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας. «Η εικόνα που βλέπετε για εμάς εδώ στον Ίασμο μετά από μία δυνατή βροχόπτωση είναι πλέον τρόπος ζωής» είπε, σημειώνοντας «η λύση είναι μία: Άμεσες παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος οριστικά».

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ευχήθηκε «περαστικά στους συνδημότες μου, ιδίως στον Ίασμο που είχαμε το πλημμυρικό φαινόμενο πάλι». Τόνισε ότι η δημοτική αρχή είχε πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα, παρόλα αυτά πάλι κατέβασε αρκετό νερό πάνω από το βουνό, αλλά δεν είχε σχέση όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε σε σχέση με την πλημμύρα του καλοκαιριού».

Τουλάχιστον πέντε αντλήσεις έκανε η Πυροσβεστική στον Ίασμο μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής.

Χωρίς μεγάλα προβλήματα στον υπόλοιπο νομό
Χωρίς μεγάλα προβλήματα έκανε το πέρασμά της η κακοκαιρία από το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης. Δέντρο έπεσε από Φανάρι προς Αρωγή (στο ύψος του παλιού Hacienda) όπου υπήρξαν μικροπροβλήματα κυκλοφορίας στον δρόμο μέχρι να απομακρυνθεί. Δέντρο έπεσε επίσης μέσα στο χωριό του Φαναρίου, χωρίς κάποιο μεγάλο πρόβλημα, επίσης στον δρόμο Ξυλαγανή προς Προσκυνητές. Δέντρο έπεσε επίσης μέσα στην παιδική χαρά του ΟΣΕ στην Κομοτηνή και μέσα στην παιδική χαρά του χωριού Δειλινά Δήμος Αρριανών, μεταξύ άλλων περιστατικών. Δύο αντλήσεις υδάτων έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών από την Πυροσβεστική.

Τα παραπάνω αποτελούν καταγραφή των γεγονότων μέχρι και τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 4/10.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr