Ξεκόλλησε μετά από χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Κέντρο Υγείας Σαπών | xronos.gr
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ξεκόλλησε μετά από χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Κέντρο Υγείας Σαπών

19/10/18 - 10:00

Το απαραίτητο βήμα για να δεχθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ποιες ενέργειες απομένουν

Ένα περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο "φρέναρε" την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ προς το Κέντρο Υγείας Σαπών, επιλύθηκε, κι έτσι οι άνθρωποι του Κέντρου Υγείας, όπως και οι άνθρωποι του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, ελπίζουν ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, ώστε αυτή η σημαντική για τον τόπο δομή υγείας να αναβαθμιστεί/ανακαινιστεί μέσω ΕΣΠΑ. 

Μολονότι υπήρχε έτοιμη μελέτη, αυτή είχε απορριφθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Αφορούσε στην ανακαίνιση - εκ βάθρων - του Κέντρου Υγείας και στον εξοπλισμό του με ιατροφαρμακευτικά μηχανήματα. Τότε η αίτηση απορρίφθηκε, με τη δικαιολογία πως δεν είχε γίνει οριστική συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης του οικοπέδου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υγείας.

Το παράδοξο είναι πως το κτίριο ...χτίστηκε και δουλεύει τριάντα και πλέον χρόνια, χωρίς να υπάρχει αυτή η πράξη, η οποία όμως εντέλει κρίθηκε απαιτητή για την ανακαίνιση. "Υπήρχε ένα ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο λύθηκε γιατί έγινε μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο.

Ο φάκελος είναι ολοκληρωμένος, απλώς χρειάζεται μερικές λεπτομέρειες όπως είναι η επικαιροποίηση τιμών σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία. Εξελίξεις θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα", λέει στον "Χ" ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος εξηγεί ότι είναι αναγκαιότητα η αναβάθμιση του Κέντρου, μιας που αυτό εξυπηρετεί όχι μόνο δημότες του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, αλλά και γειτονικών Δήμων, κυρίως του Δήμου Αρριανών.

Κατά τον δήμαρχο "γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια" κι εξηγεί ο κος Σταυρίδης τις κινήσεις που απομένουν να γίνουν και την καθοριστική συνάντηση της επόμενης εβδομάδας: "Έχουμε επικοινωνήσει με τη διοίκηση της ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης) στην Θεσσαλονίκη και με τον κο Πλωμαρίτη. Κανονίσαμε ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, θα είναι παρών ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και εγώ θα προσπαθήσω να είμαι εκεί.

Στόχος είναι να γίνει συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, μας λείπουν μόνο ορισμένα πράγματα για να ολοκληρωθεί η μελέτη, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχει ή σε πρόγραμμα που θα βγει στο μέλλον".


Ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό
Την ίδια ώρα με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας θα αποκτήσουν νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 696.900 ευρώ, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Στο ΚΥ Σαπών αναμένονται τα εξής: 

5 ηλεκτροκαρδιογράφοι,  2 απινιδωτές,  2  οξύμετρα,  3 ηλεκτρονικά πιεσόμετρα,  1 οδοντιατρικό συγκρότημα.

Επίσης, μέσω υπουργείου, στο νομό Ροδόπης θα γίνουν συνολικά 9 προσλήψεις: Κ.Υ. Κομοτηνής Δ. Κομοτηνής (Ν. Ροδόπης) ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας 2 άτομα (15 ώρες Εβδομαδιαίως / άτομο). Κ.Υ. Ιάσμου και Περιφερειακά Ιατρεία Δήμος Ιάσμου & Δ. Κομοτηνής Ν. Ροδόπης) ΥΕ Προσωπικού καθαριότητας 3 άτομα (14 ώρες εβδομαδιαίως / άτομο). Κ.Υ. Σαπών και Περιφερειακά Ιατρεία Δήμος Μαρώνειας, Δ. Αρριανών, Δ. Κομοτηνής (Ν. Ροδόπης) ΥΕ προσωπικού καθαριότητας 4 άτομα (13 ώρες εβδομαδιαίως / άτομο).

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το Κέντρο Υγείας Σαπών είχε επισκεφτεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα υπάρξει στήριξη στο συγκεκριμένο, αλλά και πανελλαδικά, στα Κέντρα Υγείας.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr