Ελάτε στην παρέα μας

Μοσχάτου - Ταύρου

Μοσχάτο: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Πράσινη Ανάπτυξη για όλους – Κυκλική Οικονομία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα (8/1) με τίτλο «Πράσινη Ανάπτυξη για όλους – Κυκλική Οικονομία» που διοργάνωσε ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου και το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της ημερίδας ήταν:

  1. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των προοπτικών του προγράμματος επέκτασης της χρήσης Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) σε Δημοτικά κτήρια και στους καταναλωτές των διαμερισμάτων του Μοσχάτου και του Ταύρου καθώς και των συμπερασμάτων της επιστημονικής έρευνας, που διεξήχθη σχετικά με την συμπεριφορά των καταναλωτών σε αυτά τα θέματα,
  2. Η παρουσίαση της μελέτης για θέματα κυκλικής οικονομίας και ιδιαίτερα για την διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα, με έμφαση στις καλές πρακτικές, που ακολουθούνται σε χώρες της Ε.Ε. και
  3. Η παρουσίαση προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και στα οποία ο Δήμος έχει τη δυνατότητα συμμετοχής.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Γ. Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών για Θέματα Περιβάλλοντος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση δράσεων Κυκλικής Οικονομίας στα πλαίσια των πολιτικών αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η κα. Δήμητρα Νάνου, Αντιπεριφερειάρχης  Νοτίου Τομέα Αθηνών η οποία αναφέρθηκε και αυτή στις πολιτικές της Περιφέρειας Αττικής στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και της Κυκλικής Οικονομίας με έμφαση στα θέματα της διαχείρισης των σκουπιδιών και των έργων στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Αδαμάντιος Σκορδίλης, τ. Γεν. Διευθυντής ΕΟΕΔΣΑΠ (ΕΟΑΝ), ο κ. Περικλής Μπουρσινός, Ειδικός Σύμβουλος Ενέργειας του Δήμου Πεντέλης, ο κ. Μανώλης Αντωνάκος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, ο κ. Χρήστος Ηλίας Δ/νων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, η κ. Αναστασία Τσολάκη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, ο κ. Ιωάννης Λεβαντής, Protergia, ο κ. Γεώργιος Σφυρόερας, Πρόεδρος Κοινότητας Μοσχάτου, ο κ. Θανάσης Μελίστας, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, άλλα στελέχη του Δ.Σ. του Δήμου κ.α.

Ομιλητές ήταν: ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του δήμου, που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Δήμου, με τα εκτελούμενα έργα επέκτασης της χρήσης Φυσικού Αερίου στις κοινότητες Μοσχάτου και Ταύρου, στα έργα ανάπλασης και δημιουργίας πρασίνου στο παραλιακό μέτωπο άλλα και στις άλλες περιοχές του Δήμου, στα εκτελούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και εστίασε στις προσπάθειες διαχείρισης και ανακύκλωσης σκουπιδιών στα πλαίσια των προσπαθειών προώθησης δράσεων σχετικών με την κυκλική οικονομία.

Ο καθ. Δημήτριος Μαυράκης, Διευθυντής του ΚΕΠΑ, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη οι απλοί πολίτες να ανταποκριθούν με πράξεις στην έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αυξηθεί η «φιλοδοξία» για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής  και στις πρωτοβουλίες του ΚΕΠΑ ως ακαδημαϊκού κόμβου του ΟΗΕ για τον 7ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για την «Καθαρή Ενέργεια» (UNAI Hub SDG7).

Σε αυτή την κατεύθυνση μια δέσμη προτάσεων, που σχετίζονται με την προώθηση της αναβάθμισης των κτηρίων σε στάθμη «Ευφυούς μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης» σε συνδυασμό με διαδικασίες «Ευφυούς χρηματοδότησης» επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου θα μπορούσε να τεθεί στην πρωτοπορία μίας τέτοιας προσπάθειας, την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ένδειας» ακολουθώντας διαδικασίες «δομημένου πολιτικού διαλόγου» καθώς και την συμμετοχή του μέσα από τον UNAI Hub SDG7 στις επετειακές εκδηλώσεις για την  75η επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Ιωάννης Ντρούκας, Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών της ΕΔΑ Αττικής, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές από την χρήση του Φυσικού Αερίου και παρουσίασε τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, που διεξήχθη με βάση  την επιστημονική μεθοδολογία, που αναπτύχθηκε από το ΚΕΠΑ στα πλαίσια του Η2020 για την αξιολόγηση και κατανόηση  των προβλημάτων συμπεριφοράς των καταναλωτών για την αλλαγή καυσίμου.

Ο Δρ. Σταύρος Μαυρουδέας, αναφέρθηκε στις πολιτικές και στους στόχους της Ε.Ε. στα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων και της σύνδεσης των πολιτικών αυτών με την κυκλική οικονομία, στις αποκλίσεις που παρουσιάζει η χώρα από την εκπλήρωση των στόχων αυτών και στις προτάσεις και προσπάθειες αντιμετώπισης τους παρουσιάζοντας συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα.

Η Δρ. Πόπη Κονιδάρη, η οποία με δύο παρουσιάσεις αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές και προτάσεις για διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων παρουσιάζοντας εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων, που λειτουργούν με επιτυχία μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων σε Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη και Βιέννη,  καθώς  και σε υφιστάμενα προγράμματα και πηγές χρηματοδότησης δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης από Ευρωπαϊκές πηγές.

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, που εστιάσθηκε στα θέματα της κυκλικής οικονομίας, της συμμετοχής του Δήμου στις επετειακές εκδηλώσεις για τον ΟΗΕ και στις υφιστάμενες δυνατότητες και προοπτικές εκμετάλλευσης των θεμάτων, που ετέθησαν από τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Δείτε φωτογραφίες και όσα ειπώθηκαν από τους ομιλιτές εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ