Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Πού θα πούμε φέτος το… «ΟΧΙ» – Όλες οι εκδηλώσεις των Βορείων Προαστίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ερχόμενη Δευτέρα το ημερολόγιο θα δείξει 28 Οκτωβρίου 2019, και ήρθε η στιγμή να γιορτάσουμε μια από τις εθνικές μας επετείους, τιμώντας την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και φυσικά τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους στη μάχη. Oι Δήμοι του Βορείου Τομέα έχουν και πάλι ενεργή συμμετοχή στους εορτασμούς της επετείου με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Δήμος Κηφισιάς
Ξεκινώντας από την «κεφαλή» των Βορείων Προαστίων, οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου ξεκινούν με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων την Παρασκευή 25 του μηνός στο Μνημείο Πεσόντων (Πλατεία Κέννεντυ, Εκάλη) στις 10.30 π.μ. και στο Μνημείο Πεσόντων Νέας Ερυθραίας (Ελευθέριου Βενιζέλου και Λουκή Ακρίτα) στις 11.30 π.μ.
Ανήμερα της επετείου στις 10:30 π.μ. θα γίνει Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά, στις 11:00 π.μ. η Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων (Λ.Κηφισίας & Ζηρίνη, Κηφισιά) και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, κ. Γιώργο Θωμάκο, εκπροσώπους των Αστυνομικών Τμημάτων, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων & και Πολιτικών Κομμάτων.
Θα ακολουθήσει η Παρέλαση στην Πλατεία Πλατάνου, στην Κηφισιά, με το πέρας της οποίας, θα προσφερθεί κέρασμα στην Πλατεία άνωθεν του υπογείου Σταθμού Αυτοκινήτων, όπου θα χορέψει το Επίλεκτο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, ενώ θα συμμετάσχει όπως κάθε χρόνο η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς «Αντρέας Κατεβαίνης», υπό τον μαέστρο Φίλιππο Χίο.

Δήμος Αμαρουσίου
Όσον αφορά τον Δήμο Αμαρουσίου, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν όλες οι σχολικές γιορτές, καθώς επίσης στις 11.00 π.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
Τη Δευτέρα 28 του μηνός, η μέρα θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. με την τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου, Πολιτικών, Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών, και θα συνεχίσει στις 11.00 π.μ. με την Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, όπου ο Δήμαρχος, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας. Στις 11.30 π.μ., θα ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση και στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (Βασ. Σοφίας 85), με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Αμαρουσίου «Τερψιχόρη Παπαστεφάνου» σε επετειακές ερμηνείες.

Δήμος Νέας Ιωνίας
Όπως αναγράφεται στο σχετικό πρόγραμμα, στις 10.15 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία από το Δήμο Ν. Ιωνίας στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων υπό τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμ. π. Επιφάνιο Αρβανίτη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας. Στη Δοξολογία θα παρευρεθούν η Δήμαρχος, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι ανάπηροι πολέμου, αστυνομικές και εκπαιδευτικές αρχές, τα σχολεία, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι πρόσκοποι και οι οδηγοί.
Αμέσως μετά τη Δοξολογία θα γίνει μετάβαση στο Άγαλμα της Μητέρας, όπου θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών. Αμέσως μετά, η Δήμαρχος θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας και μπροστά από το χώρο των επισήμων, θα παρουσιαστεί ένα σύντομο πρόγραμμα από το χορευτικό τμήμα του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Νέας Ιωνίας (Ο.Π.Α.Ν.). Η παρέλαση θα αρχίσει περίπου στις 11.45 π.μ. από την διασταύρωση της Λ. Ηρακλείου με την 28η Οκτωβρίου (με κατεύθυνση προς Αθήνα).

Δήμος Μεταμόρφωσης
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Μεταμόρφωσης, το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Οκτωβρίου θα γίνει η προετοιμασία για τις εορταστικές εκδηλώσεις όπως σημαιοστολισμός και φωταγώγηση των δημόσιων χώρων, ενώ θα πραγματοποιηθούν τόσο ομιλίες, όσο και γιορτές στα σχολεία του Δήμου και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Όσον αφορά την μέρα της επετείου, στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» παρουσία όλων των Αρχών, Σωματείων, Συλλόγων και Οργανώσεων των Δημοτών και στις 10.30 π.μ. θα γίνει μετάβαση στο Μνημείο Ηρώων (Σκεπαστό Αττικής Οδού) όπου θα γίνει η Επιμνημόσυνη δέηση, η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο, κ. Στράτο Σαραούδα και κατάθεση στεφάνων. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.15 π.μ. με σημείο έναρξης την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Γ. Παπανδέρου) από τα σχολεία του Δήμου, συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την ημέρα της Εθνικής Επετείου θα πραγματοποιηθεί στις 10:15 δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγ. Τριάδας, ενώ στις 11:00 θα ξεκινήσει η παρέλαση επί της λεωφόρου Ηρακλείου των μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων του Ηρακλείου, των παιδικών σταθμών, των εθνικοτοπικών συλλόγων, των αθλητικών φορέων, των ΚΑΠΗ, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των πολιτιστικών συλλόγων κ.α. (από οδό Ζεφύρου έως οδό Χρυσανθέμων)
Αμέσως μετά, περίπου στις 13.00, μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης με την φωνή της Μαρίας Σουλτάτου, συνοδεία του πιανίστα Σάββα Ρακιντζάκη. Η ιστορία των τραγουδιών του αγώνα που εμψύχωναν τους Έλληνες που πολέμησαν και αντιστάθηκαν.
Τέλος στις 18.30 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με επετειακά τραγούδια και θεατρική παράσταση.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
Παρόμοια με τη Μεταμόρφωση, και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης αφιερώνει το Σαββατοκύριακο πριν την επέτειο στην προετοιμασία και τον στολισμό της πόλης. Ξεκινώντας από την Κοινότητα Λυκόβρυσης, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στις 10:00 π.μ. θα γίνει η Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στη Λυκόβρυση, με Επιμνημόσυνη δέηση και τον Πανηγυρικό της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Ζώρζο Μιχαήλ. Στις 10:40 π.μ. σειρά παίρνει η κατάθεση στεφάνων από σχολεία και φορείς της Δημοτικής Κοινότητας και οι εορτασμοί κλείνουν στις 10:50 με την παρέλαση επί της οδού Γρ. Λαμπράκη.
Από την άλλη, σχετικά με την Κοινότητα της Πεύκης οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11:15 π.μ. με τη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στην Πεύκη, ενώ στις 11:30 π.μ. στο χώρο του Ηρώου θα λάβει χώρα η Επιμνημόσυνη δέηση και θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Αναστασάκη Μαριάννα, μαζί με κατάθεση στεφάνων. Τέλος, στις 12:15 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση επί της Λεωφόρου Ειρήνης.

Δήμος Πεντέλης
Χωρισμένος στα «3» ο Δήμος Πεντέλης έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα «τρέχουν» ταυτόχρονα στην Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια. Αρχικά, στην Πεντέλη τη Δευτέρα 10:00 η ώρα το πρωί θα γίνει η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ.Σεραφείμ o και στις 10:30 η παρέλαση, ενώ στις 11:00 π.μ. η Αντιδήμαρχος κ. Κοσμοπούλου Αναστασία θα απευθύνει χαιρετισμό της Δημάρχου Πεντέλης κ. Δήμητρας Κεχαγιά και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Επιπλεόν, στις 11:50 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημ. Καταστήματος Πεντέλης.
Όσον αφορά τη Νέα Πεντέλη, στις 10:00 π.μ. ξεκινάει η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης και στις 10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων. Αργότερα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης κ. Αργύρη Άρτεμις θα απευθύνει χαιρετισμό της Δημάρχου, ενώ στις 11:00 π.μ.θα γίνει η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση, και στη 13:00 μ.μ. θα υπάρχει δεξίωση έμπροσθεν του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης.
Τέλος, στα Μελίσσια στις 09:50 π.μ. θα γίνει η προσέλευση της Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών επισήμων στον Ιερό Ναό Αγ.Γεωργίου, όπου θα τελεστεί η Δοξολογία. Ακολουθεί η Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, ο Χαιρετισμός και Πανηγυρικός της ημέρας από την κ. Δήμητρα Κεχαγιά, η κατάθεση στεφάνων , η παρέλαση σχολείων, συλλόγων και σωματείων με τις σημαίες και τα λάβαρά τους προ των επισήμων, ενώ οι εκδηλώσεις κλείνουν με δεξίωση από τη Δήμαρχο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου.

Δήμος Βριλησσίων
Στον Δήμο Βριλησσίων η 28η Οκτωβρίου ξεκινάει στις 10.00 με την Τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως, με την εκφώνηση του Πανηγυρικού από την από την κ. Φουσέκα Μαρία, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων. Στις 10.45 π.μ. θα γίνει μετάβαση στην Πλατεία Ηρώων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, ενώ η μαθητιή παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. επί της οδού Αναλήψεως.

Δήμος Παπάγου – Χολαργού
Ποικιλία εκδηλώσεων εορτασμού του «ΟΧΙ» και για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Την Κυριακή 27 του μηνός, ώρα 11.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, του Δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί η Επετειακή ομιλία της Πνευματικής Εστίας Παπάγου με θέμα: «28η Οκτωβρίου 1940 και τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει σήμερα», ενώ θα ακολουθήσει επετειακό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου.
Τη Δευτέρα, στις 10.30 π.μ. θα γίνεται ταυτόχρονα η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου, με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Κρασσά και η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού με εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, από την κ. Έντυ Τσαγκανού – Τζουάνου, ενώ θα ακολουθήσει η Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων των δύο Κοινοτήτων.
Τέλος, στις 11.45 π.μ. θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις στην οδό Εθνικής Αμύνης για την Κοινότητα Παπάγου και στην οδό 25ης Μαρτίου & Περικλέους για την Κοινότητα Χολαργού και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το Τοπικό Παράρτημα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων στην πλατεία Ελευθερίας Παπάγου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ