Ακτινίδιο: «Να μη βιαστούν οι παραγωγοί με πρόωρες κοπές»

Μπορεί επισήμως να άνοιξε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου η περίοδος συγκόμισης των Hayward, ωστόσο, σε σημαντικές περιοχές της καλλιέργειας, οι καρποί στην πλειοψηφία των κτημάτων δεν έχουν αποκτήσει τα απαραίτητα σάκχαρα (6,2 brix). Έτσι, στην πράξη η συγκομιδή του μεγάλου όγκου της παραγωγής μετατίθεται, ενώ, όπως τονίζουν αξιόπιστοι και έμπειροι εκπρόσωποι της αγοράς, είναι σημαντικό οι παραγωγοί να μη σπεύσουν σε κοπές ανέτοιμων καρπών. Πολλώ δε μάλλον, να μην ενδώσουν σε «σειρήνες» και «ψευδείς συναγερμούς» που, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», διασπείρονται από μερίδα εμπόρων, προκειμένου να αγοράσουν την παραγωγή σε χαμηλή τιμή, στο όνομα της εξασφάλισης άμεσης ρευστότητας. Άλλωστε, στην πραγματικότητα, η αγορά ακόμη δεν έχει «ζεσταθεί», δεδομένου ότι φέτος παρατείνεται η εμπορία από το νότιο ημισφαίριο. Συνεπώς, και η εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο θα αποκρυσταλλωθεί πιο αργά.

Νωρίς ακόμη για Άρτα-Πιερία, πρωιμότερη η Καβάλα

«Τα 6,2 brix δεν υπάρχουν ακόμη, εκτός από τις νέες φυτείες 3-4 ετών που μπορεί να έχουν παραπάνω σάκχαρα. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί να κόψει κανείς και σε παλιές φυτείες, άνω των τεσσάρων ετών. Είναι νωρίς ακόμη. Με τέτοιες πρακτικές απειλείται συστηματικά το ελληνικό ακτινίδιο», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ στην Πιερία, Δημήτρης Μανώσης. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, ο ίδιος αναφέρει ότι με τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, η συνολική παραγωγή της χώρας θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, με μια μικρή απόκλιση, της τάξης του 5%-7% πάνω ή κάτω. «Η ζήτηση αυτές τις ημέρες είναι πιο “χαλαρή” σε σχέση με πέρσι, καθώς το νότιο ημισφαίριο θα κρατήσει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Ένας ακόμα παράγοντας που θα διαμορφώσει τη φετινή εμπορική σεζόν είναι και το γεγονός ότι οι Ιταλοί θα έχουν 60.000-70.000 τόνους παραπάνω από πέρσι σε Hayward και 20.000 επιπλέον σε κίτρινα ακτινίδια», κατέληξε ο κ. Μανώσης.

Ακτινίδιο: «Να μη βιαστούν οι παραγωγοί με πρόωρες κοπές»

Μετά τις 20-25 Οκτωβρίου εκτιμά ότι θα είναι έτοιμοι οι καρποί για κοπή ο καλλιεργητής Δημήτρης Σιανίδης, από το Κίτρος Πιερίας. «Η εμπορία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Καλά θα κάνουν να περιμένουν οι παραγωγοί. Τις επόμενες μέρες θα ακουστούν οι τιμές που θα δίνουν μια πρώτη εικόνα», μας είπε ο ίδιος.

Και η Άρτα ετοιμάζεται για συγκομιδή σε μεγάλη κλίμακα στα επόμενα 24ωρα, καθώς ακόμη δεν είναι έτοιμα τα Hayward, όπως επιβεβαιώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας.

Πιο πρώιμη είναι η παραγωγή στην Καβάλα, όπου η συγκομιδή ξεκίνησε στις 10 του μήνα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη. Σημείωσε ότι, παρόλο που η αγορά αυτήν τη στιγμή δεν έχει ακόμα ζεσταθεί, καθώς δεν είναι άδεια όπως πέρσι, «τα μηνύματα που έχουμε μας κάνουν να πιστεύουμε πως μπορούμε να κινηθούμε στα επίπεδα των περσινών τιμών, που ήταν πάνω από 60 λεπτά».

Στις 15 Οκτωβρίου η έναρξη των Hayward… από του χρόνου

Στο φόντο της νέας υπουργικής απόφασης, η οποία διέπει την εμπορία, διακίνηση και συσκευασία του ακτινιδίου, ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας. Με την απόφαση, την οποία υπέγραψαν την προηγούμενη Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, εξειδικεύονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων, ο τρόπος διακίνησης, που «θα γίνεται υποχρεωτικά από συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο» (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, που επιτρέπεται η διακίνηση και σε μεγαλύτερες συσκευασίες). Η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την ποικιλία Hayward σε όλη την χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 2018, για το οποίο ισχύει η 10η Οκτωβρίου.