Όταν νέοι αγρότες αξιοποιούν την τεχνολογία στον Πυργετό Λάρισας

Δικαιωμένοι για την επιλογή τους να επενδύσουν σε υδροπονικό θερμοκήπιο και ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των καλλιεργητικών πρακτικών σε τοματιά και αγγουριά, δηλώνουν στην «ΥΧ» δύο νέοι αγρότες από τον Πυργετό Λάρισας.

Οι Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Καλλιαντζής κατασκεύασαν και λειτουργούν δύο -ξεχωριστά- υδροπονικά θερμοκήπια, εκμεταλλευόμενοι σχετική επιδότηση που έλαβαν από τον αναπτυξιακό νόμο. Η παραγωγή τους πηγαίνει όλο και καλύτερα και οι συμφωνίες τους με τους εμπόρους χαρακτηρίζονται κερδοφόρες. Και οι δυο αποδίδουν την επιτυχία στη δημιουργία των υδροπονικών θερμοκηπίων και εξηγούν τα οφέλη σε σχέση με μια συμβατική καλλιέργεια: «Με το υδροπονικό θερμοκήπιο εξασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το φυτό αλλά και για τον παραγωγό. Η θερμοκρασία είναι σταθερή, από 20-25 βαθμούς, η υγρασία κυμαίνεται στο 75%, ενώ ο στεγασμένος χώρος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, σε αντίθεση με τα ανοικτά χωράφια. Ακόμη, εμείς ορίζουμε το ύψος που θα αναπτυχθεί το φυτό. Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται η βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός που έχουμε, και λειτουργεί όλο το 24ωρο, κοστίζει ακριβά. Όλα αυτά, όμως, απαιτούν πολλή δουλειά και υπομονή, καθώς τα αποτελέσματα δεν έρχονται άμεσα, αλλά, με συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει σύντομα».