Με 4,30 ευρώ το κιλό πουλήθηκε το πρωτόλαδο των Αγίων Αποστόλων

Παλεύουν να σπάσουν το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ τα περσινά αποθέματα

Η τιμή αναφέρεται σε αγορά που πραγματοποίησε η εταιρεία Alta Maremma και αφορά σε πρώιμο ελαιόλαδο της ποικιλίας Αθηνοελιάς, που θα παραχθεί στο διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, οξύτητας έως 0,3 με τις συνολικές ποσότητες να ανέρχονται σε δύο περίπου βυτία.
Στα 4,30 ευρώ το κιλό κλείστηκε το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς για το πρωτόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Νεάπολης Λακωνίας, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τη φετινή εμπορική σεζόν.

Η τιμή αναφέρεται σε αγορά που πραγματοποίησε η εταιρεία Alta Maremma και αφορά πρώιμο ελαιόλαδο της ποικιλίας Αθηνοελιάς, που θα παραχθεί στο διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, οξύτητας έως 0,3 και άλλων συγκεκριμένων αναλύσεων. Οι συνολικές ποσότητες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε δύο περίπου βυτία, όπως δηλώνει αποκλειστικά στην «ΥΧ» ο διευθυντής της θυγατρικής της γνωστής ιταλικής εταιρείας στη χώρα μας, Νίκος Λάππας.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί της Πυλίας έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να συγκομίζουν τους καρπούς για το μαυρολίσιο ελαιόλαδο της περιοχής. Γενικότερα, για την περιοχή της Μεσσηνίας, η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει έως και 20 μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, όπως αναφέρει στην στην «ΥΧ» ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας.

Βεβαίως, ο κύριος όγκος του ελαιολάδου που εμπορεύεται αυτή την περίοδο αφορά περυσινά αποθέματα, τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. «Όταν μπήκαμε στον Σεπτέμβριο, οι αποθηκευμένες ποσότητες ήταν περίπου 100.000 τόνοι πανελλαδικά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής ελαιόλαδου Μαξούλι ΑΕ, Δημήτρης Πολυμενάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ποσότητες που είχαν χρόνια να εμφανιστούν, κάτι που οφείλεται «αφενός στο ότι πολλοί υιοθέτησαν τη φήμη ότι το ελαιόλαδο φέτος θα ακριβύνει, επομένως κράτησαν ποσότητες για μεταγενέστερη διάθεση, αφετέρου στο ότι αρκετοί παραγωγοί προσπάθησαν να ρίξουν ποσότητες στην επόμενη χρονιά, για φορολογικούς λόγους».

Με τις αποθηκευμένες ποσότητες να υπολογίζονται συνολικά στο 20% της περσινής μεγάλης παραγωγής, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας κινήθηκε τον Σεπτέμβριο στην περιοχή των 3 ευρώ. «Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 60%-70% της περσινής, μία φυσιολογική μείωση μετά την περσινή υπερ-χρονιά», αναφέρει ο κ. Πολυμενάκος.

Έως 2,80 ευρώ το περσινό στο Ηράκλειο

Στα 2,70-2,80 ευρώ/κιλό πωλείται το έξτρα παρθένο με οξύτητα μέχρι τρεις γραμμές στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ για κάθε γραμμή παραπάνω πέφτει και 3 λεπτά, σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης Ηρακλείου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στην «ΥΧ» ότι «συνεχίζονται οι κινήσεις με μειωμένα αποθέματα, καθώς υπήρξαν δύο κύματα αγορών μέσα στο καλοκαίρι, ένα τον Ιούνιο-Ιούλιο κι ένα τέλος στο Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όπου έφυγε ένας μεγάλος όγκος».

Στην ίδια τιμή αγοράζεται και το περσινό ελαιόλαδο Μεσσηνίας, με τις αποθηκευμένες ποσότητες να εκτιμώνται στο 10%-15% της παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Πάζιο, «μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο υπήρχαν ποσότητες, αλλά μέσα στον Σεπτέμβριο έγιναν εμπορικές κινήσεις. Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι αδύναμη, γι’ αυτό και οι τιμές δεν έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ, όπως ευελπιστούσαν οι παραγωγοί». Μειωμένη κατά περίπου 30% αναμένεται η φετινή παραγωγή στο νομό, με την περιοχή της Τριφυλίας να παρουσιάζει καλύτερη επίδοση, καθώς εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στους 25.000 τόνους.

Ρυθμιστής το τονάζ της Ισπανίας και της Ιταλίας

Οι εμπορικές πράξεις για τον κύριο όγκο της φετινής εγχώριας παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβρη. «Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου αρχίζουν οι εμπορικές κινήσεις, για να μπορέσουν να προλάβουν και τα Χριστούγεννα κάποιοι αγοραστές, ειδικά όταν πρόκειται για μακρινές αποστολές», δηλώνει στην «ΥΧ» η Κατερίνα Βρυώνη, υπεύθυνη πωλήσεων της εταιρείας Κωνσταντόπουλος ΑΕ.

Η ίδια θεωρεί ότι «είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, γιατί υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες», συμπληρώνοντας ότι φέτος δεν βοηθά και το νέο της αυξημένης ισπανικής παραγωγής.

«Μαθαίνουμε ότι Ιταλία και Ισπανία είχαν πολύ καλή ανθοφορία και αναμένουν μεγάλα τονάζ, οπότε αναμένουμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές κι εκεί, καθώς παραδοσιακά συμπιέζουν τις δικές μας», παρατηρεί ο κ. Πάζιος.