Η αγορά καθορίζει τις πρώιμες σπορές των κηπευτικών

Συνεργασίες παραγωγών και βιομηχανίας δυναμώνουν το σπανάκι στη Στερεά Ελλάδα

Διστακτικοί στις αποφάσεις τους για τις νέες ανοιξιάτικες σπορές υπαίθριων κηπευτικών δείχνουν οι αγρότες της περιφέρειας.

Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει η σπορά του σπανακιού και του αρακά και σειρά παίρνουν η πατάτα, το φασολάκι, και το ανοιξιάτικο κρεμμύδι.

Το σπανάκι καλλιεργείται στις ίδιες περίπου εκτάσεις, καθώς το σύνολο σχεδόν της παραγωγής κατευθύνεται στις λαϊκές αγορές.

Ο αρακάς αποτελεί συνέχεια της καλλιέργειας του Νοεμβρίου μια και, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν ολοκληρώθηκε η σπορά.

Οι παραγωγοί πατάτας βρίσκονται σε δίλημμα, γιατί βλέπουν ότι οι προοπτικές της δεν είναι ευοίωνες.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι τελικά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι

Σύμφωνα με τον Λουκά Λαλιώτη, γεωπόνο από τη Θήβα, υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός στους αγρότες για την καλλιέργεια: «Βρισκόμαστε στην αφετηρία της σποράς των πρώιμων υπαίθριων κηπευτικών με έντονο προβληματισμό για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Ήδη έχει ξεκινήσει στις θερμότερες περιοχές του νομού μας η σπορά του κρεμμυδιού και υπάρχει μια βεβαιότητα ότι θα καλλιεργηθούν οι ίδιες πάνω-κάτω εκτάσεις. Μείωση θα υπάρξει στην πατάτα, λόγω της μειωμένης τιμής και του μεγάλου κόστους παραγωγής. Με 300 ευρώ το στρέμμα πατατόσπορο, είναι δύσκολο ο παραγωγός να ρισκάρει με μεγάλες εκτάσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, οι εκτάσεις, για να μη μείνουν ακαλλιέργητες, θα σπαρθούν με κρεμμύδι ή με άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες χαμηλότερου κόστους».

Ο Κώστας Μπαρτζουλιάνος, γεωπόνος από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, παρουσιάζεται σκεπτικός για τις δυνατότητες του αρακά και του φασολιού της ανοιξιάτικης καλλιεργητικής περιόδου:

«Οι σπορές με αρακά για νωπή χρήση έχουν ξεκινήσει στην περιοχή μας, με λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Σε λίγο ξεκινά και η καλλιέργεια του φασολιού και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους παραγωγούς σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα. Μάλλον δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τις περσινές εκτάσεις. Λίγοι θα είναι και οι παραγωγοί που θα καλύψουν τις καλλιέργειές τους, λόγω και του υψηλού κόστους».