Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Μαρία Αντωνίου, Μελίνα Ζιάγκου, Γιώργος Ρούστα, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Με αιχμή τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε τόπο, διαμορφώνοντας παράλληλα και ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, ξεκίνησαν φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Με διαφορετικό τόνο στον παλμό και στη συμμετοχή από περιοχή σε περιοχή, είτε επειδή έχουν τον καιρό «απέναντι», είτε γιατί, όπως πολύ χαρακτηριστικά λένε οι συνδικαλιστές, «ο κόσμος δεν έχει να βάλει πετρέλαιο για να πάει να κλαδέψει, πώς να κατεβάσει το τρακτέρ για το μπλόκο», αναμφισβήτητα η καρδιά των κινητοποιήσεων χτυπά στη Θεσσαλία. Εκεί, στον κόμβο της Νίκαιας, ήδη μέχρι την Τετάρτη το βράδυ βρίσκονταν περισσότερα από 400 τρακτέρ, ενώ την Κυριακή αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη τη χώρα για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καρδίτσα και Φάρσαλα δίνουν τον τόνο στη Νίκαια

Συνεπείς και φέτος στο ραντεβού τους με την εθνική οδό, οι Θεσσαλοί αγρότες έβγαλαν τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Με πάνω από 400 τρακτέρ και με τάση ενίσχυσης τις επόμενες μέρες, οι αγρότες έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό μπλόκο στον κάμπο και αποδεικνύουν ότι και φέτος το «παιχνίδι θα παιχτεί στη… Λάρισα», αν και η δύναμη πυρός προέρχεται από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

Για σήμερα, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί πορεία των αγροτών του μπλόκου με τα τρακτέρ τους στην πόλη της Λάρισας. Αύριο, Σάββατο, στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο μπλόκο σύσκεψη μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία, ενώ για την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας έχει οριστεί η πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

 

ΕΒΡΟΣ

Μικρή συμμετοχή, παρά τα μεγάλα προβλήματα

Η μικρή συμμετοχή ακύρωσε την κινητοποίηση των αγροτών του Βόρειου Έβρου, που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς δεν υπήρξε αρκετή ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, η οποία ξεκίνησε από καιρό την προετοιμασία, έχοντας πραγματοποιήσει συσκέψεις στα μεγάλα χωριά του νομού, συζητώντας τα προβλήματα των παραγωγών. Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαργαριτίδης, οι συνάδελφοί του μετρούν ακόμη τις πληγές που προκάλεσε πέρυσι το πράσινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια και η ξηρασία στα σιτηρά.

Ο ίδιος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του από την πρόσφατη συνάντηση των φορέων του Έβρου και της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, όπου ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι για το βαμβάκι αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής, θα εξαρτηθεί δε και από την έκβαση του αιτήματος στην ΕΕ για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. «Γνωρίζουν όλοι το πρόβλημα από τον Αύγουστο, αλλά στην ουσία δεν έγινε τίποτε. Το ζήτημα είναι ότι δεν θα έχουμε χρήματα να σπείρουμε για το 2019», τονίζει. Η περιοχή πλήττεται ακόμη από το κλείσιμο του Ζαχαρουργείου στην Ορεστιάδα, την αναμονή αποπληρωμής των αγροτών για την παραγωγή του 2018 και τις αποζημιώσεις για τα ασυγκόμιστα τεύτλα του 2017.

Μετά την ακύρωση της κινητοποίησης των αγροτών του Έβρου, ο κ. Μαργαριτίδης, που προτάσσει τις συλλογικές αποφάσεις των αγροτών, σχολίασε: «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

ΗΛΕΙΑ

Στον δρόμο παρά τον αντίξοο καιρό

Μετ’ εμποδίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, πραγματοποιούνται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Δυτική Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, πιστοί στο ραντεβού τους είναι οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι τη Δευτέρα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, ενώ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου για μερικά λεπτά.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισαν να ορίσουν νέα κινητοποίηση στις 2 Φεβρουαρίου, στα διόδια του Ακτίου. Οι συνδικαλιστές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μπλόκα, ενημέρωση και συνελεύσεις για την επόμενη μέρα

Αγροτικά μπλόκα με παραταγμένα τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να έχουν κλείσει οι δρόμοι και να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων, έχουν στηθεί σε αρκετά σημεία στην Κεντρική Μακεδονία και σε ένα –μέχρι στιγμής– στη Δυτική.

Στην Ημαθία, είναι παραταγμένα 80 τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενώ μπλόκο στήθηκε και στη διασταύρωση της Νάουσας στον δρόμο που οδηγεί προς τη Σκύδρα.

«Θέλουμε γεωργία σ’ αυτήν τη χώρα; Αυτό δεν το έχει απαντήσει κανείς».

Για την Ημαθία, πέρα από το ευρύτερο διεκδικητικό πλαίσιο του αγροτικού κινήματος, αιχμή του δόρατος αποτελούν τα ζητήματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς. Όπως τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, «για την Ημαθία προέχει το θέμα του εμπάργκο. Εδώ και τρία χρόνια, η τιμή του ροδάκινου καταρρέει. Επίσης, εδώ και δύο χρόνια είχαμε άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις πάνω στην περίοδο της συγκομιδής, οι οποίες στην ουσία δεν αποζημιώνονται. Υποβοηθούνται με κάτι ελάχιστο μέσα από το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας (de minimis), με τρόπο που, όπως φαίνεται, θα αφήσει εκτός πολλούς συναδέλφους, βάσει των ποικιλιών που μαθαίνουμε ότι προτίθεται να εντάξει ή να εξαιρέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ζητούμενο δεν είναι η αντιμετώπιση κάποιων επιμέρους προβλημάτων, αλλά η συνολική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το να χαμηλώσουν το πετρέλαιο από μόνο του δεν αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα. Δεν σώζει μια συνολική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να καταλάβουμε, από τις οργανώσεις των αγροτών μέχρι την πολιτεία, ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσει ένας ειλικρινής εθνικός διάλογος για όλα τα ζητήματα. Να ξεκινήσουμε από το τι γεωργία θέλουμε και, τελικά, εάν θέλουμε γεωργία σ’ αυτήν τη χώρα. Αυτό δεν το έχει απαντήσει κανείς».

agrotes-stous-dromousΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Δημήτρη Τσιουλάκο, οι αγρότες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται καθημερινά σε διαφορετικά σημεία της Κ. Μακεδονίας. Παράλληλα, κάθε βράδυ πραγματοποιούνται περιοδείες στη Νάουσα και στις γύρω κοινότητες, για την ενημέρωση των αγροτών, αλλά και συνελεύσεις για τον συντονισμό και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Στην Πέλλα, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου. Από προχθές, Τετάρτη, άρχισαν να συγκεντρώνονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Κατερίνης για δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και  στήσιμο μπλόκου στην Εθνική Οδό.

Στις Σέρρες, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, οι αγρότες του νομού συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους, παρατάσσοντας περίπου 30 τρακτέρ κατά μήκος του οδικού άξονα που οδηγεί στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Στη Δυτική Μακεδονία, παραταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στον κόμβο Αντιγόνου στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή μπλόκων του Νομού Καστοριάς και αγρότες από την περιοχή του Βόιου Κοζάνης αποφάσισαν κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου. Όπως είπε στην «ΥΧ» ο επικεφαλής της επιτροπής μπλόκων, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Δημήτρης Μόσχος, έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση αγροτών και κτηνοτρόφων, με τη συμβολική παρουσία λίγων τρακτέρ, στο αμφιθέατρο του κτηρίου της αντιπεριφέρειας, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις. Επίσης, για αύριο, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα τα τρακτέρ, αλλά πολλοί οι αγρότες στο μπλόκο της Πελασγίας

Υποτονικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, ξεκίνησε η παρουσία των αγροτών στα μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας με τα μηχανήματά τους. Ξεπερνώντας τα δέκα σε διάφορα σημεία τις παλιότερες εποχές, σήμερα μετράμε μόνο ένα στη διασταύρωση της Γλύφας με την Πελασγία. Το δυναμικό μπλόκο των Θερμοπυλών, όπως και αυτό το Κάστρου Βοιωτίας, που γνωρίζαμε παλαιότερα, σήμερα αποτελούν ανάμνηση.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Μαρουλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που συμμετέχει στο μπλόκο, «συμπορευόμαστε με το πανελλαδικό μπλόκο των αγροτών και κατεβάζουμε 25 τρακτέρ στην Πελασγία στον κόμβο με τη Γλύφα. Μπορεί αριθμητικά να μην έχουμε μηχανική υπεροχή, αλλά η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη, ξεπερνώντας τους 100 αγρότες. Δυστυχώς, το κόστος του πετρελαίου είναι δυσβάσταχτο και καθιστά αδύνατη ακόμη και τη συμμετοχή περισσότερων μηχανημάτων».

Πέρα από το γενικότερο πλαίσιο και των άλλων μπλόκων με το οποίο συντάσσεται η Ομοσπονδία, ο Γιάννης Μαρουλής επεσήμανε ότι «σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, τα αιτήματα έχουν άμεση σχέση με το ζήτημα της ελιάς και του δάκου. Είναι γνωστό το πρόβλημα που προέκυψε με την καταστροφή της παραγωγής μας από έντομο με την ευθύνη της περιφέρειας και του κράτους. Εμείς ζητάμε την αναπλήρωση του εισοδήματός μας από αυτή την καταστροφή, διότι δεν ήμασταν εμείς οι υπαίτιοι. Ένα άλλο σημαντικό θέμα για εμάς είναι το κτηματολόγιο, καθώς σε μία χρονιά χωρίς εισόδημα καλούμαστε να πληρώσουμε ένα δυσβάσταχτο κόστος στην εταιρεία κτηματολόγιο ΑΕ για την καταγραφή των κτημάτων μας».

Κινήσεις για τη δημιουργία μπλόκων σε άλλες περιοχές της Στερεάς δεν έχουν παρατηρηθεί, ωστόσο οι διεργασίες για τη συμμετοχή  συνεχίζονται.

Αγροτοδικεία

Με το καλημέρα των κινητοποιήσεων τα αίματα «άναψαν», καθώς οι αγρότες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «επιχείρηση τρομοκράτησής» τους, λόγω του κατηγορητηρίου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, με το οποίο θα δικαστούν την Παρασκευή 1η Μαρτίου δέκα αγρότες κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Σε συνέντευξη Τύπου, στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων υποστήριξαν πως «αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, δεν τους πτοεί και πως της αποδίδουν το Νόμπελ αυταρχικότητας». Παράλληλα,  απηύθυναν κάλεσμα στους εκπροσώπους μαζικών φορέων, την ημέρα διεξαγωγής της δίκης, να διοργανώσουν δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, προκειμένου να διατρανώσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες.

Προχθές, αγρότες του Νομού Σερρών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2016 και 2017, κλήθηκαν να παραστούν, για άλλη μια φορά, στις αίθουσες των δικαστηρίων κατηγορούμενοι για υποθέσεις παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι υποθέσεις πήραν νέα αναβολή για τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ προηγείται ακόμη ένα αγροτοδικείο στις 14 Φεβρουαρίου.

Αποστάσεις πήραν από το θέμα τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, όσο και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος δήλωσε πως η απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για απευθείας κλήση στο ακροατήριο των δέκα αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας».

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση με Αραχωβίτη οι Κρητικοί

Στην ερχόμενη Δευτέρα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους παραγωγοί και φορείς της Κρήτης, στην ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στις κύριες καλλιέργειες του νησιού, παρουσία του υπουργού ΑΑΤ, Σταύρου Αραχωβίτη.

«Η ελαιοκομία είναι το μοναδικό θέμα που θα μας απασχολήσει. Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις από το ξηροθερμικό κλίμα, την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος και τις επιπτώσεις από τις δακοκτονίες», ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης, Μύρωνας Χιλετζάκης. Τόνισε, δε, ότι στις προσδοκίες των παραγωγών είναι να υπάρξει κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών μετά τη φετινή καταστροφική χρονιά.

Έξω από το ΥπΑΑΤ οι Κρητικοί Αγρότες«Η ζημιά από τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζεται στο 50% σε όλη την επικράτεια, όπως αποδεικνύεται από την επιστολή του προς τις περιφέρειες από τις 21 Ιανουαρίου», παρατήρησε ο κ. Χιλετζάκης, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί διεκδικούν την εξασφάλιση των αποζημιώσεων μέσω de minimis, όπως συνέβη στην κτηνοτροφία.

«Πιστεύω ότι ο υπουργός με την κάθοδό του εδώ κάτι θα έχει στις τσέπες του, τουλάχιστον από πλευράς θεσμικών μέτρων, διότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή», πρόσθεσε ο Μιχάλης Καμπιτάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου και μέλος ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών του νησιού, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, από την αρχή της εβδομάδας έχουν αναπτύξει μπλόκα στο Ηράκλειο στα Πραιτώρια στα Χανιά στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών και στο Ρέθυμνο στις Μάντρες Αμαρίου, καθώς και στη θέση Μετόχι Ανωγείων, με τοπικούς παρατηρητές να κάνουν λόγο για υποτονική συμμετοχή.