Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων: Επένδυση στην ευφυή γεωργία

Μονόδρομος αποτελεί για τους παραγωγούς η ένταξή τους την επόμενη διετία στις πρακτικές που έχουν σχέση με την ευφυή γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ανάγκες που δημιουργεί η νέα εποχή.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων Πακίων επενδύουν στην ενημέρωση των παραγωγών, μέσα από την οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με αξιόπιστους συνεργάτες. Ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας, αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται, εξηγεί στην «ΥΧ»:

Η αλόγιστη χρήση νερού στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας ήταν η βασική αιτία που οργανώσαμε πρόσφατα ημερίδα ενημέρωσης για τη γεωργία ακριβείας. Εμείς, σαν πρώτη κίνηση, προχωρήσαμε μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ασωπού και την ΚΑΣΕΛ του Δήμου Μονεμβασίας, στην εγκατάσταση τριών μετεωρολογικών σταθμών για λογαριασμό των μελών μας, ώστε να μπορούμε να παίρνουμε πληροφορίες για τα καιρικά φαινόμενα και την υγρασία του εδάφους.

Το πρόβλημα, ωστόσο, με τις γεωτρήσεις παραμένει υπαρκτό, και αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα για το πού και πώς πρέπει να γίνονται. Αναπάντητα είναι και τα ερωτήματα αναφορικά με την αλμυρότητα του νερού, αλλά και τον τρόπο εξοικονόμησής του.

Κόστος

Η μείωση του κόστους καλλιέργειας αποτελεί όμως το ζητούμενο. Για αυτό και ο συνεταιρισμός προτρέπει τους παραγωγούς της περιοχής στη χρήση νέων τεχνολογιών. «Είμαστε στα πρώτα βήματα ακόμα. Υπάρχει μία δυσπιστία, ακόμη και στους νέους ανθρώπους και για αυτό καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, μέσω της διαρκούς ενημέρωσης», επισημαίνει ο κ. Ντανάκας. «Νομίζω ότι περισσότερο τους τρομάζει το άγνωστο. Όμως, τόσο οι συγκυρίες της εποχής, όσο η άγνοια και η αδιαφορία μικρής μερίδας παραγωγών μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια για την εξέλιξη».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους της χώρας.