Ο αγρότης που αξιοποιεί υδροπονία και γεωθερμία στα θερμοκήπιά του

apostolou-agrotis-thermokipio

«Κόβεις ένα αγγουράκι και μοσχοβολάει», αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Βασίλης Αποστόλου, αγρότης από τη Μεγάλη Βρύση Λαμίας, όταν η συζήτησή μας φτάνει στον λόγο για τον οποίο επέλεξε την υδροπονική καλλιέργεια για να παράγει ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές σε θερμοκήπιο. Ο 62χρονος αγρότης, εκτός από τα παραπάνω, παράγει μια πιο ανθεκτική ποικιλία μανιταριών πλευρώτους, τα οποία μέχρι και πριν από λίγο καιρό έκανε εξαγωγή στη Σουηδία, κάνοντας χρήση της γεωθερμίας.

Επένδυση στην υδροπονία

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», η επένδυση στην υδροπονία έγινε όταν ο ίδιος είχε όλες τις κατάλληλες γνώσεις και συμβουλές για να ξεκινήσει. «Ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή από το 1998. Το 2005, και με τη βοήθεια ενός φίλου γεωπόνου από το Ισραήλ, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την υδροπονική τεχνική. Αφού είχα διαβάσει οτιδήποτε χρειαζόταν και είχα και τις κατάλληλες συμβουλές του γεωπόνου κάναμε κάποιες δοκιμές σε ένα θερμοκήπιο.

Διαβάστε σχετικά: Θερμοκήπια: Συμβατική ή υδροπονική καλλιέργεια;
vasilis-apostolou-thermokipio
Ο Βασίλης Αποστόλου με τον γιό του, Βαγγέλη.

Όταν είδαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν καλά, σε συνδυασμό με την απόφαση του μεγάλου μου γιου, Βαγγέλη, να συνεχίσει στο αγροτικό επάγγελμα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε καινούργιες μονάδες με όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό για την υδροπονική καλλιέργεια.

Τα περισσότερα κεφάλαια ήταν δικά μας και μόνο στην πρώτη μονάδα που φτιάξαμε είχαμε επιδότηση 35% από τα σχέδια βελτίωσης».

Ο Βασίλης ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε πλέον η ανάγκη του οργώματος και των ψεκασμών.

«Η καταπολέμηση των εντόμων γίνεται κατά 99% με ωφέλιμα έντομα, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τα χημικά. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα είναι απολύτως καθαρά και υγιεινά», τονίζει.

Προώθηση προϊόντων

Η υδροπονία κατέστησε την οικογένεια Αποστόλου ως ένα από τα δυνατά ονόματα στην τοπική αγορά, προσελκύοντας καταναλωτικό κοινό το οποίο εδώ και χρόνια τους επιλέγει σταθερά. «Το 60% της πώλησης των προϊόντων μας γίνεται στην τοπική αγορά μέσω έξι λαϊκών, σε τοπικά σούπερ μάρκετ και στη λαχαναγορά της Λαμίας, ενώ έχουμε πελάτες που μας επιλέγουν από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε. Το υπόλοιπο 40% των προϊόντων προωθείται με χονδρική στην Αθήνα και την Κύπρο», μας εξηγεί ο Βασίλης.

 Χαμηλότερη τιμή

thermokipio-lamia-apostolouΤα προϊόντα που παράγονται από τα υδροπονικά θερμοκήπια της οικογένειας είναι το ίδιο ποιοτικά και καθαρά όπως ήταν και πριν την κρίση, επισημαίνει ο Βασίλης. «Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση μάς έχει επηρεάσει, όπως και όλους άλλωστε. Το κόστος παραγωγής στην υδροπονία είναι αρκετά υψηλό, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης πουλάμε τα προϊόντα μας 30% με 40% χαμηλότερα, τόσο στη χονδρική όσο και τη λιανική». Τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση προς το καταναλωτικό κοινό για τα οφέλη και τα προϊόντα της υδροπονίας.

Παραγωγή μανιταριών

Η δραστηριότητα του Βασίλη δεν σταματά στα υδροπονικά θερμοκήπια αλλά συνεχίζεται και στην παραγωγή μανιταριών πλευρώτους με τη χρήση γεωθερμίας.

«Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά πριν από πέντε χρόνια την παραγωγή πλευρώτους με γεωθερμία και αρχίσαμε να στέλνουμε μανιτάρια στη Σουηδία, τα οποία μπορεί και να μην έφταναν ποτέ στον προορισμό τους λόγω της αλλοίωσης. Τότε αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε μια πιο ανθεκτική ποικιλία μανιταριών, η οποία χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες. Με ένα ειδικό σύστημα που φέραμε από την Ολλανδία, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τη γεωθερμία. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε καινούργιες προτάσεις για την εξαγωγή των μανιταριών», αναφέρει.

Η επόμενη γενιά

Ο 62χρονος αγρότης είναι χαρούμενος που και οι δύο γιοι του, Βαγγέλης και Αλέξανδρος, εδώ και καιρό ασχολούνται με την επιχείρηση και έχουν τη διάθεση και την όρεξη να προσφέρουν πολλά σε αυτήν. Ο Βασίλης τονίζει πως «και τα δύο παιδιά παρακολούθησαν σεμινάρια για να λάβουν τις γνώσεις που χρειάζεται η υδροπονία και η γεωθερμία».

Φόβοι

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα σε οικονομικό επίπεδο δημιουργεί στον Βασίλη ανασφάλεια για την επιχείρησή του αλλά και τα λεφτά που έχει επενδύσει, τονίζοντας πως «χρειάζεται να γίνει κάποια ρύθμιση για τους αγρότες που χρωστάνε».