Ακτινίδιο: Άγγιξαν τα 70 λεπτά οι πρώτες συμφωνίες σε Πιερία και Λάρισα

Mε καλούς οιωνούς ανοίγει η φετινή αυλαία για το ακτινίδιο, που επισήμως άνοιξε στις 15 του μήνα, καθώς τόσο τα χαρακτηριστικά της παραγωγής όσο και τα μηνύματα που φτάνουν από την αγορά διαμορφώνουν το κατάλληλο τοπίο για μια σεζόν με θετικό πρόσημο. Ήδη, οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί φτάνουν στις διάφορες περιοχές τις καλλιέργειες μέχρι τα 70 λεπτά για τα μεγάλα νούμερα, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει αγοραστεί πριν από τη συγκομιδή, καθώς οι εξαγωγείς σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα τονάζ που ζητούν οι αγορές.

Στην Καβάλα τα πρώτα φορτία πήραν πριν από δύο ημέρες τον δρόμο για τους προορισμούς του εξωτερικού, στην Άρτα συγκομίζονται επιλεκτικά από τα νέα δέντρα οι πρώτοι καρποί που πληρούν τις προδιαγραφές των 6,2 brix. Μετά τις 23 Οκτωβρίου υπολογίζουν ότι θα αρχίσουν να συγκομίζουν στην Πιερία, ενώ στα τέλη του μήνα θα κόψει ο Πυργετός.

Στα ράφια των αγορών τα πρώτα ακτινίδια της Καβάλας

Ειδικότερα, για αποδόσεις της τάξης των 3-4 τόνων/στρέμμα κάνει λόγο ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι απώλειες της τάξης των 3.000-4.000 τόνων από τα χαλαζοχτυπημένα κτήματα θα αντισταθμιστούν στο σύνολο της παραγωγής από τις αποδόσεις των νέων δέντρων που μπαίνουν για πρώτη χρονιά στην παραγωγή.

Ο μέσος όρος των καρπών είναι τα 100 γραμμάρια, λίγο πιο κάτω από πέρσι. Η ζήτηση, σημειώνει ο κ. Σαραντίδης, είναι ζωηρή, από την αγορά που έχει αδειάσει από ακτινίδιο της Χιλής, ενώ τελειώνει και η Ν. Ζηλανδία, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για το βόρειο ημισφαίριο. Οι τιμές παραγωγού, όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», κατά την εκτίμησή του θα διαμορφωθούν φέτος κατά 40% τουλάχιστον πάνω από την περσινή μέση τιμή, που ήταν τα 42 λεπτά.

Στα 55-60 λεπτά στην Άρτα

Θετικά μηνύματα από την αγορά διακρίνει από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Κολιού ΑΒΕΕ, Χρήστος Κολιός. Οι κοπές στην Άρτα είναι ακόμη επιλεκτικές, όπου μετρώνται τα κατάλληλα σάκχαρα, και μόνο από νεόφυτα που δίνουν πιο γρήγορα τα brix από τα παλαιότερα δέντρα. Πιο δυναμικά υπολογίζουν οι παραγωγοί ότι θα μπουν στα κτήματα από την επόμενη εβδομάδα, οι έμποροι όμως έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και η ζήτηση είναι έντονη. Οι τιμές για τα καλά μεγέθη στην Άρτα θα διαμορφωθούν στα 55-60 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, είπε ο ίδιος.

«Ως συνεταιρισμός, εκτιμώντας τα πράγματα εδώ και έναν μήνα θέσαμε τα 50 λεπτά ως κατώτατο πλαφόν για τα ακτινίδια των 100 γραμμαρίων και παρόλο που ορισμένοι έμποροι και εξαγωγείς δυσανασχέτησαν έφτασαν τα 55 λεπτά. Αυτό το μέγεθος εδώ στην Άρτα θα το πιάσουν αρκετοί παραγωγοί», μας είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΑ Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης.

Όπως επεσήμανε, η χρονιά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν μια καλή πορεία για το ελληνικό ακτινίδιο, αρκεί να ελεγχθούν οι πρακτικές που την υπονομεύουν. «Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι διαδικασίες. «Δεν πρέπει να φεύγουν έξω τα φρούτα που δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές και δεν είναι συσκευασμένα. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος εκείνων που τηρούν τις διατάξεις. Τα 6,2 brix δεν τίθενται τυχαία ως όριο στο οποίο μπορούν να κόβονται τα ακτινίδια.

Είναι αυτά στα οποία απελευθερώνονται τα αρώματα των καρπών. Δεν μπορεί να έχουν ξεκινήσει να κόβουν ορισμένοι από τις 16 Αυγούστου, να τα διώχνουν ως ελληνικό προϊόν και ενώ έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε από το κενό που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή της Ιταλίας να υπονομεύουμε οι ίδιοι αυτές τις προοπτικές. Όποιος καταναλώσει αυτό το προϊόν, δεν θα το αναζητήσει δεύτερη φορά».

Στα περσινά επίπεδα η παραγωγή στην Πιερία

Μετά τις 23 Οκτωβρίου εκτιμά ότι θα είναι αρκετά ώριμα τα ακτινίδια στην Πιερία ο διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Ζευς Ακτινίδια, Ζήσης Μανώσης. «Τα brix είναι ακόμα χαμηλά στα κτήματα των μελών μας, όπου μετρήσαμε.

Πάντως, τα φορτία των δέντρων είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ίσως και λίγο χαμηλότερα, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο. Αυτό, όμως, θα αντισταθμιστεί από τις φυτεύσεις που μπαίνουν για πρώτη φορά φέτος στην παραγωγή. Ο μέσος όρος απόδοσης υπολογίζεται στους 2,5 τόνους/στρέμμα με το μέγεθος των καρπών, επίσης, λίγο μικρότερο από πέρσι. Τα μεγέθη των 100 γραμμαρίων θα είναι λιγότερα», εκτίμησε, μιλώντας στην «ΥΧ». Τα μηνύματα από την αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικά και οι τιμές, για τις οποίες γίνεται λόγος, όπως είπε, κυμαίνονται στα 60-70 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς.

Τέλος, στις 29 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να κόβουν οι ακτινιδοπαραγωγοί στον Πυργετό της Λάρισας. «Η ποιότητα των καρπών είναι πολύ καλή και σχεδόν όλος ο Πυργετός έχει καλά μεγέθη. Τα ακτινίδια τις περιοχής έχουν πουληθεί ήδη στα 60-70 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού».

 

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.