Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κιλελέρ με συνεταιριστές και στην Καρδίτσα με κτηνοτρόφους: «Η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο»

«Το κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά θα είναι λειψό αν δεν συνοδεύεται και από ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες του τόπου, ώστε αυτός να μη στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και βεβαίως να είναι στηριγμένος στο συνεταιριστικό κίνημα, που πρέπει να ανανεωθεί για να δώσει τη δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Κιλελέρ όπου βρέθηκε την Τετάρτη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Λαζαρίνα Καρδίτσας, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ακούγοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, παρουσιάζοντας παράλληλα τις θέσεις του κόμματος.

Κιλελέρ

Ο κ. Τσίπρας, αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγρότη, στη συνέχεια συναντήθηκε με συνεταιριστές στην πλατεία του χωριού, όπου άκουσε τα προβλήματα που του εξέφρασαν οι άνθρωποι του μόχθου για τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι το κόστος παραγωγής, η έλλειψη συνεταιριστικού κινήματος και η ανάγκη στήριξης των εξαγωγών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε με διάθεση περισσότερο να ακούσει παρά να μιλήσει, και σημείωνε με προσοχή όλα όσα του ανέφεραν οι Λαρισαίοι παραγωγοί. Τα θέματα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου και αγροτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα παρουσιαστεί στο αγροτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο η ηγεσία του κόμματος σκέφτεται σοβαρά να το διοργανώσει στο Κιλελέρ, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην τοποθέτησή του, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις αποσπασματικές κινήσεις της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακούει τους αγρότες», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, «το οποίο θα βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Μείωση του κόστους παραγωγής, πάταξη των οργανωμένων καρτέλ, που ασκούν ασφυκτική πίεση με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, δημιουργία υγιών συνεταιριστικών σχημάτων και λύσεις στην έλλειψη ρευστότητας, καθώς το σημερινό τραπεζικό σύστημα δεν ευνοεί τους αγρότες».

Κληθείς από την «ΥΧ» να σχολιάσει αν προτίθεται στο αγροτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο συνέδριο του κόμματος να συμπεριλάβει «την περαιτέρω κρατική παρέμβαση στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι «είναι στις προθέσεις του να το πράξει -στο μέτρο του εφικτού- με την αύξηση του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τη μείωση των φόρων».

Καρδίτσα

Από τη Λαζαρίνα Καρδίτσας, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Απευθυνόμενος προς τους κτηνοτρόφους, υποστήριξε πως «έχετε διαχρονικό έλλειμμα στο εισόδημά σας, που αφορά και τις παράνομες πρακτικές, τη συμπίεση των τιμών με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ζητήσαμε με τη μη εισπρακτέα ενίσχυση να επιδοτηθείτε με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο ώστε να έχετε ένα κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, λέμε να ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι οι τράπεζες. Που δανείζουν μόνο όσους αποδεικνύουν ότι έχουν χρήματα. Πρέπει να πάρουν κι ένα ρίσκο. Τις ανακεφαλαιοποιήσαμε τρεις φορές. Δεν μπορείς να αναπτύξεις την παραγωγή χωρίς ρευστότητα. Και επειδή οι συστημικές τράπεζες δεν την παρέχουν, προτείναμε την ίδρυση της Αναπτυξιακής τράπεζας. Λόγω των εκλογών δεν προλάβαμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Σήμερα ακόμη δεν το ψηφίζει».