Αλληλοβοήθεια και εμπειρία προτάσσουν οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι

ktinotrofia-drama

Ο Νομός Δράμας ξεκίνησε να μετρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν στους
-27, με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα μετακινήσεων κτηνοτρόφων στις μονάδες τους για να ταΐσουν τα ζώα και να τα προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες. Στο Κάτω Νευροκόπι, που είναι μαθημένοι στην παγωνιά και το χιόνι, είναι πιο προετοιμασμένοι, αντίθετα με άλλες περιοχές.

ktinotrofia-zoo-drama
Το μοσχαράκι από τη Φάρμα των αδελφών Τσέρνιου γεννήθηκε μέσα στις γιορτές, το ονόμασαν Γιάννη και του πρόσφεραν μια θέση δίπλα στο καλοριφέρ του σπιτιού για να επιβιώσει.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, έχει παγώσει και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν σοβαρά προβλήματα, όπως ο κίνδυνος θανάτου στα νεογέννητα, η μείωση απόδοσης στη γαλακτοπαραγωγή, η αύξηση στο κόστος παραγωγής, καθώς τα ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή και ενέργεια για να ζεσταθούν. Μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται στο δίκτυο ύδρευσης, γιατί οι βρύσες παγώνουν και σπάνε. Επιπλέον, παγώνουν και χαλάνε αντλίες νερού και στα τρακτέρ.

Χείρα κίνει

Η προετοιμασία για τον χειμώνα γίνεται έγκαιρα, με την προϋπόθεση ο κτηνοτρόφος να έχει χρήματα, ώστε να εφοδιάσει τη μονάδα με ζωοτροφές. Διαφορετικά, μετρά απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Στη Δράμα, κυριαρχεί η αλληλοβοήθεια μεταξύ των κτηνοτρόφων για να καλυφθούν ανάγκες τροφής και πρόσβασης. Ο κ. Τσέρνιος αναφέρει ότι ορισμένοι συνάδελφοί του κοιμούνται στο μαντρί για να μην εγκαταλείψουν τα ζώα, γνωρίζοντας ότι «το αργότερο μέχρι το μεσημέρι φτάνει στις μάντρες το μηχάνημα αποχιονισμού». Προσθέτει ότι πολλές κτηνοτροφικές μονάδες έχουν τρακτέρ και μαχαίρια, ενώ οι κτηνοτρόφοι καθαρίζουν τον δρόμο, κάτι που κάνει και ο ίδιος. «Μόνο μέσω της αλληλεγγύης μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και αυτό δείχνει η ιστορία».

Στροφή σε αγελάδες

ktinotrofia-dramaΣτο Νευροκόπι απέμειναν 230 κτηνοτροφικές μονάδες, μειώθηκαν περίπου κατά 10%, ενώ πέρυσι πουλήθηκαν τρία κοπάδια πρόβατα λόγω των χαμηλών τιμών γάλακτος. Αποτέλεσμα είναι η μείωση κυρίως του παραγόμενου γάλακτος, αλλά και κρέατος. «Ορισμένοι κτηνοτρόφοι διατηρούν τις μονάδες, μειώνοντας το ζωικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να το συντηρήσουν». Ο κ. Τσέρνιος σημειώνει ότι στην κρεατοπαραγωγή δεν υπάρχουν διαρροές και, μάλιστα, αρκετοί στρέφονται στις αγελάδες, εγκαταλείποντας τα πρόβατα, όπως έπραξε και ο ίδιος.

Προσθέτει μια άλλη παράμετρο συγκριτικά με το παρελθόν, που αφορά τη μείωση της ανθεκτικότητας των κοπαδιών στις καιρικές συνθήκες. «Ακόμη και με μισό μέτρο χιόνι, τα κατσίκια μπορούν να βοσκήσουν κάτω από τα δέντρα», λέει, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα κέδρα και τα πεύκα.