Ανακαλύπτοντας τη χαμένη ροδιά

Το ανήσυχο πνεύμα τον οδήγησε στον πρωτογενή τομέα και στην καλλιέργεια ροδιάς και μηλολωτού στη Δράμα και οι συγκυρίες στην «ανακάλυψη» δύο ποικιλιών ροδιού, της Ερμιόνης και μίας προσωρινά άγνωστης. Ο βιοκαλλιεργητής Νίκος Μπενιάτογλου, στην οικοτεχνική μονάδα που δημιούργησε, παράγει φυσικό χυμό, μαρμελάδα και ξίδι ροδιού. Από μηλολωτό καλλιεργεί καραλιόκ, τζίρο και χάνα φούγιου. Κοινή συνισταμένη για ρόδια και λωτούς είναι η πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Καλλιεργεί σε 40 στρέμματα τις ποικιλίες ροδιού Wonderful και Acco. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να διασώσει και να πολλαπλασιάσει την ελληνική ποικιλία Ερμιόνη, που ήδη αριθμεί στα κτήματά του 50-60 δέντρα. Όπως ο ίδιος εξηγεί στην «ΥΧ» ανακάλυψε την Ερμιόνη τυχαία. «Τα πήρα από ένα φυτώριο και προέκυψαν Ερμιόνη, κάτι που ανακάλυψα στην πορεία. Ρωτώντας έμαθα ότι είναι ελληνική παραδοσιακή ποικιλία». Από πέρυσι προσπαθεί να πολλαπλασιάσει μόνος του τα φυτά. Διαπραγματεύεται, μάλιστα, ένα κτήμα 10 στρεμμάτων, προκειμένου να φυτέψει την Ερμιόνη για την επόμενη σεζόν.

Ζητείται ταυτότητα

Ο κ. Μπενιάτογλου ανακάλυψε ακόμη ένα σπάνιο ρόδι, πράσινο εξωτερικά και άσπρο εσωτερικά, άγνωστης ποικιλίας. «Είναι ένα πολύ νόστιμο ρόδι με μεγάλο και άσπρο σπυρί, ενώ εξωτερικά είναι πράσινο και οπτικά φαίνεται άγουρο, αλλά δεν είναι». Παράλληλα με την Ερμιόνη, θα φυτέψει και τη συγκεκριμένη ποικιλία στα επιπλέον στρέμματα που θα καλλιεργήσει. «Αναζητούμε την ταυτότητα της ποικιλίας», προσθέτει. Η επέκταση καλλιεργητικά συνεπάγεται αύξηση του μεταποιημένου προϊόντος, γι’ αυτό και κάνει τη σχετική προετοιμασία στη μονάδα, αξιοποιώντας την πρώτη του επαγγελματική ιδιότητα, του μηχανικού. «Έστησα μηχανήματα για παστεριωμένο χυμό σε μάρκετ, καφετέριες και ταβέρνες. Έχω προσλάβει, επίσης, τεχνολόγο τροφίμων» σημειώνει, προσανατολισμένος σε νέα προϊόντα και αγορές. Τα παραγόμενα προϊόντα του κ. Μπενιάτογλου προωθούνται στη Βόρεια Ελλάδα και σε μεμονωμένους πελάτες στη Θράκη με την επωνυμία «Ειρήνη», αλλά στόχος του είναι να ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.