Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος ΕΛΓΑ, στην «ΥΧ»: «Με την πληρωμή του Ιουνίου, θα έχει καταβληθεί το 65% των αποζημιώσεων του 2019»

Με εφάπαξ πληρωμή το υπόλοιπο 35%

Με την επιπλέον χορήγηση αποζημιώσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου μέσα στον Ιούνιο, ο ΕΛΓΑ θα έχει συμπληρώσει το 65% της αποζημίωσης των δικαιούχων παραγωγών για το έτος 2019. Όσο για το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων, που ανέρχεται σε περίπου 65,5 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός προσανατολίζεται στην εφάπαξ καταβολή του μέσα στους επόμενους μήνες.

Ήδη, σήμερα ο Οργανισμός καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 34,8 εκατ. ευρώ. «Ολοκληρώνεται ο πρώτος και σημαντικός κύκλος της καταβολής αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους αγρότες για τις ζημίες του έτους 2019 με τις πληρωμές του Μαΐου και της αμέσως επομένης του Ιουνίου, ύψους 45 εκατ. ευρώ συνολικά», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και προσθέτει: «Το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες καταβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αγγίζει τα 122 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για το έτος 2020.

Συνεπώς, καταβάλλεται ήδη στο σύνολο των δικαιούχων το 65% της αποζημίωσης, η οποία τους έχει αναγνωριστεί και αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 35% σε ενιαία πληρωμή, όταν το επιτρέψει η ταμιακή ρευστότητα του Οργανισμού».

Αποζημιώσεις

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή, 22 Μαΐου, καταβάλλονται αποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, σε 15.778 δικαιούχους, για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, κοινοποιούνται εντός του Μαΐου πάνω από το 90% των πινάκων ζημιάς του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2020. Από το σύνολο των αποζημιώσεων, τα 9.679.476,82 ευρώ αφορούν τον Νομό Πέλλης, τα 9.124.125,87 ευρώ τον Νομό Χαλκιδικής και τα 7.356.265,54 ευρώ τον Νομό Ημαθίας.

Η επόμενη πληρωμή προγραμματίζεται τον Ιούνιο, με το ποσό αποζημιώσεων να ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ περίπου. «Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η συνετή και σφιχτή διαχείριση, την οποία αποφάσισε η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ, επέτρεψε να αποζημιωθούν με δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις, στο ύψος του 65% της αποζημίωσης όλοι οι ασφαλισμένοι αγρότες», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Λυκουρέντζος, υπογραμμίζοντας ότι «φιλοδοξία μας είναι ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει αμέσως και στο 100% του ύψους της ζημίας». Στην παρούσα, όμως, περίοδο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός. «Εργαζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν απόλυτα αξιόπιστο και φερέγγυο ΕΛΓΑ, ο οποίος θα αξιολογεί τις ζημιές με ακρίβεια και θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις στο ακέραιο».

Στόχοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, οι επιλογές της νέας διοίκησης αποσκοπούν:

✱ Με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας οι εκτιμήσεις των ζημιών να είναι απόλυτα αντικειμενικές.

✱ Τη μεγαλύτερη δυνατή συντόμευση του χρονικού διαστήματος μέχρι τη καταβολή των αποζημιώσεων.

✱ Την κατάργηση των επιμέρους διακρίσεων στις τιμές ασφάλισης, ώστε να προστατεύεται η ισοτιμία μεταξύ των ασφαλισμένων αγροτών στην αξιολόγηση των ζημιών στις καλλιέργειές τους.

«Ο Οργανισμός με αποφασιστικότητα συνεχίζει το έργο του απερίσπαστος από οποιουδήποτε χαρακτήρα παρεμβάσεις και αποκλείει πρακτικές συναλλαγών μέσω στρεβλώσεων στις εκτιμήσεις των ζημιών. Την πορεία αυτή καλούνται να στηρίξουν οι ασφαλισμένοι στο Οργανισμό αγρότες, αλλά και το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζουν τον ΕΛΓΑ μόνο ως ασφαλιστικό Οργανισμό», καταλήγει.