Ανησυχία για την ελαιοκαλλιέργεια εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στην Μεσσηνία

Αντιδράσεις για τα κονδύλια που αφορούν τη δακοκτονία

Αντιμέτωποι με τις κλιματολογικές συνθήκες είναι για μία ακόμα φορά οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα δέντρα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Ανησυχία εκφράζεται επίσης από την άρνηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξήσει τη χρηματοδότηση της δακοκτονίας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία, αφού κανονικά η ελιά δεν δένει με 35 βαθμούς. Η μέγιστη θερμοκρασία έπρεπε να είναι 27-28 βαθμοί κανονικά. Η τελική εικόνα όμως θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες». Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε πως τα χρήματα που διατίθενται είναι περιορισμένα, υπογραμμίζοντας ότι «κανονικά η δακοκτονία έπρεπε να είχε ανατεθεί στις οργανώσεις παραγωγών που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θα έκαναν το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουν την παραγωγή τους».

Ένωση

Από την Ένωση Μεσσηνίας ο αναπληρωτής διευθυντής, Γιάννης Πάζιος, τόνισε: «Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, αφού βρισκόμαστε στην περίοδο της ανθοφορίας. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από ζώνη σε ζώνη και φυσικά ξαναερχόμαστε στη συζήτηση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα που λείπουν και από την άλλη μεριά τις συγκεκριμένες φροντίδες από τους παραγωγούς.

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο της εγκατάλειψης της καλλιέργειας, εάν οι παραγωγοί υποστούν πλήγμα και δεν υποστηριχθούν. Ήδη, έχουν περάσει μία δύσκολη τετραετία και προφανώς δεν αντέχουν τη συνέχιση παρόμοιων καταστάσεων. Απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά».

Όσον αφορά τη δακοκτονία, ο Γιάννης Πάζιος, υπογραμμίζει: «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της δακοκτονίας είναι πετσοκομμένος τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Είναι σαφές ότι για να προστατευθεί το προϊόν πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια αυτά, που στο μεγαλύτερο μέρος πληρώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί».