Τα φωτοβολταϊκά εκτοπίζουν τα αιγοπρόβατα από τους βοσκότοπους

Την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη μείωση της έκτασης των βοσκότοπων στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, μετά το αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, εκφράζουν κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νομού.

Ενδιαφέρον από πολυεθνικές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, Θωμά Καρυπίδη, το θέμα των βοσκότοπων συνδέεται άμεσα με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και η συρρίκνωσή τους σημαίνει απώλεια αυτών. «Το ζήτημα αυτό έχει προκύψει εδώ και 2-3 χρόνια, καθώς το ενοίκιο από τις επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις ήταν αρκετά υψηλό και δελεαστικό για τους παραγωγούς.

Τελευταία έχει αναζωπυρωθεί, καθότι έχουμε μια μεγάλη περίπτωση στον νομό, 7.700 στρ., όπου μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις λεγόμενες κοινόχρηστες (Δημοσίου) εκτάσεις», τόνισε ο κ. Καρυπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αγωνία από πλευράς κτηνοτρόφων για την εξέλιξη του ζητήματος, το οποίο παραμένει ανοιχτό. «Θα πρέπει να βρεθεί λύση για να μην οξυνθεί το ζήτημα της έλλειψης βοσκότοπων το οποίο και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων και τις ενισχύσεις που πληρώνει η ΕΕ», σημείωσε ο κ. Καρυπίδης.

Πάντως, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πρόσκληση από πλευράς υπουργείου προς όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, εντός του Μαρτίου, ώστε να συζητηθεί άμεσα.