Παράνομη, αντισυνταγματική και εκδικητική έξωση

Η κυρία Θάνου δεν έχει θέση στο ακκομάτιστο κράτος

Η έξωση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Eπιτροπής Aνταγωνισμού είναι όχι μόνο αντίθετη με το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους, αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Επειδή θέλει προφανώς να ελέγξει την Eπιτροπή Aνταγωνισμού, σε μια κρίσιμη μάλιστα στιγμή κατά την οποία αυτή ολοκληρώνει την έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος, περνάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όποιος έχει υπηρετήσει σε πολιτικές θέσεις δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Eπιτροπής.

Μόνο που ο συγκεκριμένος νόμος δεν ισχύει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, αλλά αναδρομικά. Που πάει να πει ότι η Eπιτροπή αποκεφαλίζεται με το έτσι θέλω, επειδή η πρόεδρός της δεν είναι αρεστή στην παρούσα κυβέρνηση και ενοχλεί κάποιους βαρόνους που έχουν συνηθίσει να δρουν ανενόχλητοι.

Το γεγονός ότι ο νόμος αυτός έχει και προσωπικό, εκδικητικό χαρακτήρα, αποκαλύφθηκε και από την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή. Ο κ. Γεωργιάδης, όπως και πολλοί βουλευτές της ΝΔ, δικαιολόγησαν την απαράδεκτη νομοθετική αυθαιρεσία, κατηγορώντας την κυρία Θάνου περίπου για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της θητείας της ως νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ξέρουν καλά βέβαια ότι η Βασιλική Θάνου, με θητεία δεκαετιών στο δικαστικό σώμα, μόνο για αριστερισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Τη διώχνουν όμως με τον πιο απροκάλυπτα χυδαία τρόπο από επικεφαλής μιας σημαντικής ανεξάρτητης αρχής, γιατί θέλουν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα.

Πρώτον, όποιος τολμάει να συνεργαστεί, ακόμα και σε κομματικά ουδέτερα πόστα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Και δεύτερον, όποιος τολμάει να τα βάζει με μεγάλα συμφέροντα, τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, θα διασυρθεί ως κομματικό φερέφωνο, θα συκοφαντηθεί και θα εξοριστεί ακόμα και από θέσεις που νόμιμα και δημοκρατικά κατέχει.

Χαρακτηριστικό υποκρισίας: Επί δέκα χρόνια επικεφαλής της ίδιας επιτροπής ήταν προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη και στέλεχος της ΝΔ. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ τον κράτησε στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του. Ποιος μιλάει για αποκομματικοποίηση και πώς την καταλαβαίνει;

Ε.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο όταν διαμαρτύρεται γιατί καθαιρείται επί της ουσίας από τη θέση της στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού η Βασιλική Θάνου. Ναι, η καθαίρεση αυτή γίνεται με μια κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει αναδρομική ισχύ.

Αλλά το κατεπείγον και το αναδρομικό δεν έχει να κάνει με κάποια απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητες αρχές. Έχει να κάνει με την κατεπείγουσα ανάγκη να επιβληθεί η αποκομματικοποίηση του κράτους, που επί κυβέρνησης Τσίπρα πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. Έχει να κάνει με το ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Και σ’ αυτό, ευτυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται αποφασιστική.

Ποια είναι η προϊστορία της Βασιλικής Θάνου; Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Εν συνεχεία, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας της και τη συνταξιοδότησή της, διορίστηκε αμισθί στο γραφείο του πρωθυπουργού ως νομικός του σύμβουλος. Τέλος, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Προφανώς και δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως στενά συνδεμένη με τον Αλέξη Τσίπρα, υπηρέτησε στο γραφείο του και μπορεί εύλογα κανείς να συμπεράνει ότι συμμερίζεται πολλές από τις επιδιώξεις και τις ιδέες του. Ποια εχέγγυα αντικειμενικότητας και ακομμάτιστης κρίσης έχει μετά από μια τέτοια διαδρομή; Διορισμένη μάλιστα σε μια ευαίσθητη θέση, που έχει να κάνει με την αγορά και τη λειτουργία της;

Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι εκείνοι εναντίον των οποίων θα στραφεί θα καθοδηγούνται από την υποψία ότι το κάνει για λόγους που έχουν σχέση με τη στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και όχι για λόγους νομιμότητας και σύννομης λειτουργίας της αγοράς;

Είναι από κάθε άποψη νόμιμη και ηθική και σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος η έξωση της κυρίας Θάνου από το αξίωμά της. Και αποτελεί έσχατη υποκρισία, οι υπεύθυνοι για την έκρηξη κομματισμού σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης να καταγγέλλουν τη σημερινή κυβέρνηση για κομματισμό.

Ούτε το Σύνταγμα, ούτε οι νόμοι, ούτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική δεν συναινούν σε πράξεις κομματισμού και συναλλαγής όπως ο διορισμός της κυρίας Θάνου. Ας της δώσουν μια θέση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αν την εκτιμούν τόσο πολύ. Στην κρατική σφαίρα, και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητο πόστο, δεν έχει καμιά θέση.

Ε.Κ.