Κωνσταντίνος Χήνας: Από την απούλητη παραγωγή ροδιού στην καθετοποίηση

Κωνσταντίνος Χήνας
Ο παραγωγός ροδιού Κωνσταντίνος Χήνας από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

Ηκρίση γεννά την εφευρετικότητα, την ανάγκη να κάνεις ένα βήμα παραπέρα, ακόμα και όταν όλα γύρω φαίνονται σταματημένα. Η επιθυμία να τα καταφέρεις είναι αυτή που σε γεμίζει με δύναμη να διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους. Τη δύναμη να συνεχίσει να καλλιεργεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, βρήκε ο παραγωγός ροδιού Κωνσταντίνος Χήνας από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας, τη στιγμή που έβλεπε την παραγωγή του να μένει απούλητη ή να μην μπορεί να πληρωθεί για αυτήν. «Πριν από έντεκα χρόνια, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια ροδιού. Στην αρχή, φάνηκε καλή επιλογή, μετά όμως αποδείχθηκε πως αυτοί που μας το πρότειναν ως καλλιέργεια δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν. Δεν μπορούσαν, δηλαδή, είτε να πάρουν την παραγωγή μας, είτε να πληρωθούμε για αυτήν», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κωνσταντίνος, ο οποίος προέρχεται από αγροτική οικογένεια και σήμερα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να δημιουργήσει τη δική του καθετοποιημένη επιχείρηση με το όνομα «Ροδιώνας Χήνα». «Σήμερα, καλλιεργούμε τρεις διαφορετικές ποικιλίες ροδιού (Wonderful, Acco και τη λιγότερο συνηθισμένη α117), σε 80 στρέμματα, στύβοντας καθημερινά τα ρόδια και μεταποιώντας τα σε ξίδι, μπαλσάμικο, σιρόπι και λικέρ», τονίζει ο Κωνσταντίνος.

Η απόφαση για την καθετοποίηση της επιχείρησης

Τα προβλήματα στη συγκομιδή και στη διατήρηση των προϊόντων, η καθόλου καλή πληρωμή από τους εμπόρους, αλλά και η επιθυμία του Κωνσταντίνου να εξελίξει την καλλιέργειά του, ώστε να την καταστήσει βιώσιμη και παραγωγική, τον ανάγκασαν να κινηθεί σε έναν διαφορετικό δρόμο, που θα του επέτρεπε να ανεξαρτητοποιηθεί από τους εμπόρους. «Αποφασίσαμε να κινηθούμε κάπως διαφορετικά.

Από την απούλητη παραγωγή ροδιού στην καθετοποίηση και τη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Από την απούλητη παραγωγή ροδιού στην καθετοποίηση και τη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αφού διαθέταμε έναν δικό μας χώρο, αποφασίσαμε να πουλήσουμε μόνοι μας το προϊόν μας ως καρπό για να δούμε πώς θα πάει και αν θα έχει απήχηση στην αγορά. Είδαμε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο και, κυρίως, από εκείνους που γνωρίζουν το προϊόν. Πουλώντας, λοιπόν, τον καρπό μάς ήρθε η ιδέα να τον στύψουμε και να τον κάνουμε χυμό. Μπήκαμε έτσι σε μία άλλη μορφή επιχείρησης. Φτιάξαμε εγκαταστάσεις, πήραμε ψυγεία για να μπορούν να διατηρούνται τα ρόδια και να τα στύβουμε καθημερινά», τονίζει ο Κωνσταντίνος.

Η δραστηριότητα, όμως, της επιχείρησης δεν σταμάτησε στον χυμό ροδιού. Ο Κωνσταντίνος μαζί με την οικογένειά του μεταποίησαν το ρόδι σε ξίδι, ξίδι μπαλσάμικο, σε σιρόπι και λικέρ. «Γνωρίζαμε για τη μεταποίηση του ροδιού σε σιρόπι και λικέρ, η μεταποίηση όμως σε ξίδι στο οποίο δεν βάζουμε καμία πρόσθετη ουσία, προέκυψε από την ανάγκη να αξιοποιήσουμε την ποικιλία ροδιού α117 που καλλιεργούμε, καθώς είναι λιγότερο εύγεστη ως καρπός, αλλά με φοβερά αρώματα ως ξίδι», αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

Διάθεση στην αγορά

Η πολύ καλή ποιότητα της πρώτης ύλης, μαζί με την πιστοποίηση των καλλιεργειών με globalgab για την υπολλειμματικότητα σε φυτοφάρμακα, έκανε τον Κωνσταντίνο να πιστέψει και να εμπιστευτεί το προϊόν του. Αυτό του έδωσε ώθηση να συναναστραφεί και να διαπραγματευτεί με καταστήματα για τη διάθεση των προϊόντων του. «Διαθέτουμε τα προϊόντα μας στην αγορά μέσω του δικού μας σημείου πώλησης, αλλά και σε άλλα σημεία λιανικής στην Αθήνα. Ακόμα, δίνουμε τον χυμό μας στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», αναφέρει ο Κωνσταντίνος. Η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται και στον τομέα των εξαγωγών, καθώς η επιχείρηση έχει στείλει τα πρώτα της δείγματα στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, της επιχείρησης φαίνονται, αφού όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος «η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ καλή. Φέτος, κλείσαμε για τη σεζόν, πουλήσαμε τον χυμό μας». Στην επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης έχει συμβάλει και η συμμετοχή σε εκθέσεις που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και η συνεχής ενημέρωση του Κωνσταντίνου για την καλλιέργεια του ροδιού.

Επόμενα σχέδια

Στόχος του Κωνσταντίνου είναι να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την επιχείρησή του, να μπει για τα καλά στις εξαγωγές, αλλά και να αξιοποιήσει οτιδήποτε βγαίνει από το ρόδι. «Σκεφτόμαστε μελλοντικά να κάνουμε λάδι από το κουκούτσι ή να το αποξηράνουμε. Υπάρχουν ιδέες για να μην πηγαίνει τίποτα ανεκμετάλλευτο, αλλά χρειάζονται και τα λεφτά για να πραγματοποιηθούν. Τέλος, το επόμενο διάστημα πρόκειται να αλλάξει η ταυτότητα της επιχείρησης, να γίνει πιο μοντέρνα, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο εξαγωγικό προφίλ που θέλει να αναπτύξει η επιχείρηση», τονίζει ο Κωνσταντίνος.