Αρχές Αυγούστου η κοπή της κάνναβης από τον συνεταιρισμό Ορχομενού

Θετικά εξελίσσεται μέχρι και σήμερα η πειραματική καλλιέργεια κάνναβης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι ικανοποιητική και αυτό που μένει είναι η ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου για να έχουν και τα πρώτα αποτελέσματα. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βασίλης Τσαγαλάς, «η κοπή θα γίνει στις αρχές Αυγούστου, όπου θα έχουμε και μία καλύτερη εικόνα. Η μέχρι σήμερα πορεία του φυτού είναι θετική και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα κάνουμε και τα επόμενα βήματα για τη νέα περίοδο».

Ο προβληματισμός, όμως, του κ. Τσαγαλά δεν εστιάζεται στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά στη μεταποίηση και στην εμπορία του προϊόντος. «Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη επιχείρηση που να ασχολείται με την αξιοποίηση του προϊόντος στη μορφή που εμείς θα θέλαμε. Έχουμε δρόμο μπροστά, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή πορεία. Μέσα από τις συνεργασίες και τις συνέργειες πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του Ορχομενού, επτά μέλη του συνεταιρισμού διέθεσαν τις εκτάσεις τους για λογαριασμό της ομάδας, με σκοπό τον πειραματισμό της βιομηχανικής κάνναβης. Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που έχει και την επιστημονική επίβλεψη, πραγματοποιούνται όλες εκείνες οι διαδικασίες καταγραφής της καλλιέργειας για τη μελλοντική εξέλιξη της παραγωγής κάνναβης στην περιοχή αυτή. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός έχει υποβάλει πρόταση στο Μέτρο 16 για την ενίσχυση των δράσεών του, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμη, έχει έρθει σε επαφή με διάφορες εταιρείες για την εξαγωγή προϊόντων κάνναβης στο εξωτερικό.