Αταλάντη: Γιορτή κρασιού και προβληματισμού για το προϊόν του τόπου

Η περιοχή της Λοκρίδας είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την καλλιέργεια του αμπελιού. Αρχαία ευρήματα μαρτυρούν τη σχέση των κατοίκων της περιοχής με το φυτό αυτό. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε και τη νεότερη εποχή, αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω της φυλλοξήρας, πάνω από 10.000 στρέμματα καταστράφηκαν. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αμπελοκαλλιεργητές επιμένουν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να καλλιεργούν τα αμπέλια τους και να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά.

Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, η γιορτή κρασιού στην Αταλάντη Λοκρίδας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Στην εκδήλωση συμμετέχουν χιλιάδες δημότες του Δήμου Λοκρών, καθώς και πολλοί επισκέπτες. Στη φετινή γιορτή παρουσιάστηκε σε μικρούς και μεγάλους το πατητήρι σταφυλιών με τη συμμετοχή παιδιών. Η δράση αυτή είχε καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά την παραγωγή του κρασιού.

Πριν από τη μουσική εκδήλωση, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευριτανίας, Μαρία Παπαγεωργίου, παρουσίασε την πορεία της καλλιέργειας του αμπελιού στην περιοχή της Λοκρίδας από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα. Η παρουσίαση αυτή είχε σαφή αναφορά και στα πρόσφατα ευρήματα της πόλης της Αταλάντης, τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα προ Χριστού.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, αμπελουργοί και οινοποιοί της περιοχής παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους και τα προϊόντα τους, τα οποία γεύτηκαν οι επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια τις εκδήλωσης. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της στήριξης του κρασιού, αλλά και άλλων τοπικών προϊόντων από τους κατοίκους της περιοχής.

Ζήτησαν από τους διοργανωτές όλων των εκδηλώσεων της περιοχής το κρασί να έχει τη θέση που του αρμόζει στο τραπέζι των επισκεπτών, ώστε αυτοί να γνωρίσουν την τοπική παραγωγική ταυτότητα. Σε χαιρετισμό του ο νέος δήμαρχος του Δήμου Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, έκανε αναφορά στον σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο του αμπελιού για τη Λοκρίδα.

Εστίασε στη δυνατότητα της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να παραχθεί μέσα από αυτό το προϊόν, όπως επίσης και από τα άλλα αγροτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή. Μαζί με το κρασί, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν και άλλα τοπικά προϊόντα όπως η ελιά, το λάδι, τα τυροκομικά κ.ά. Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή της μουσικής ορχήστρας του συλλόγου εργαζομένων του ΟΤΕ Αθήνας που παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα.