Αττικός Αμπελώνας: Στα 33 λεπτά άνοιξε το Σαββατιανό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος στην μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, την Αττική. Έχει ολοκληρωθεί στις, λίγες, εκτάσεις με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και ξένες λευκές, ενώ στην αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε και το Σαββατιανό, η παραγωγή του οποίου αναμένεται μειωμένη κατά 20% φέτος, με τον συνεταιρισμό στο Μαρκόπουλο να έχει ανακοίνωσει ως τιμή 0,33 ευρώ/κιλό για τα Σαββατιανά.

Ο Ανδρέας Γκίκας από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑΑ) υπολογίζει ότι οι τιμές θα ξεκινήσουν από 0,28 ευρώ και θα καταλήξουν στα 0,33 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οινοποιεία της περιοχής, που παίρνουν μεγάλες ποσότητες, σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με τις τιμές, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, απαντώντας ότι «οι τιμές θα διαμορφωθούν σιγά σιγά προς το τέλος του τρύγου».

Μείωση ποσότητας, αλλά καλύτερη ποιότητα

Εκπρόσωπος από τα ελληνικά Κελλάρια Οίνοι Κουρτάκη που χρησιμοποιούν μούστο από την Αττική για τη δημιουργία της ρετσίνας Αττικής αναφέρει ότι η παραγωγή δεν αναμένεται φέτος αυξημένη, με τις τιμές να διαμορφώνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Η μείωση της ποσότητας, πάντως, σημαίνει καλύτερη ποιότητα για την πρώτη ύλη και άρα και το κρασί που προέρχεται από Σαββατιανό. Σε λίγες περιοχές, παρατηρείται τάση σαπίσματος από βοτρύτη, ωστόσο το γεγονός αποδίδεται σε αμέλεια των αμπελουργών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν είναι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν όσο θα έπρεπε.

«Έβρεξε τον χειμώνα και τα αμπέλια πήραν δύναμη, αλλά δεν έβρεξε το καλοκαίρι και έτσι στρεσαρίστηκαν όπως έπρεπε» λέει ο Ανδρέας Γκίκας. «Το φυτό, όταν στρεσάρεται, αφήνει τα φύλλα, αφήνει τη ρίζα και τα δίνει όλα στο σταφύλι για να μπορέσει να αναπαραχθεί και να διαιωνιστεί και έτσι εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι. Όπως και ο ποιητής γράφει καλύτερα, αν ζει λιτό βίο», συμπληρώνει.

Επιστρέφουν στο Σαββατιανό οι παραγωγοί

Τα τελευταία χρόνια, η πασίγνωστη ποικιλία ζει μια καινούργια αναγέννηση. Ακόμα και παραγωγοί που φύτεψαν αμπέλια άλλων ποικιλιών επιστρέφουν στο Σαββατιανό, γιατί είδαν στην πράξη ότι τους δίνει καλύτερο εισόδημα και άρα τους συμφέρει.

«Το Σαββατιανό είναι ένα πολύ καλό σταφύλι, πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες που δεν ζητάει πολλά. Ό,τι και να κάνεις, ακόμα και να μην πηγαίνεις στο αμπέλι για τις αναγκαίες φροντίδες, θα πάρεις παραγωγή», λέει η οινοποιός Ρωξάνη Μάτσα, η κυρία της Μαλαγουζιάς στην Αττική. «Το ότι έχει κακή φήμη, φταίμε εμείς που φτιάχναμε κακό κρασί» συμπληρώνει.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή του Σαββατιανού. Οινοποιοί και οινολόγοι, με κέφι και μεράκι, προσπαθούν και καταφέρνουν να δείξουν ότι το Σαββατιανό δεν δίνει μόνο ρετσίνα, αλλά μπορεί να δώσει κρασιά με αξιώσεις.

Το fume από Σαββατιανό του οινοποιού Γιώργου Βασιλείου πρόσφατα έλαβε ακόμα ένα χρυσό βραβείο σε διαγωνισμό στο Τέξας των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο οινοποιός πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. «Ένα πολύ καλό Σαββατιανό, ανταγωνίζεται ένα πολύ καλό Ασύρτικο», τονίζει.

Οι αμπελουργοί που συνεργάζονται με το οινοποιείο θα πληρωθούν έως 0,35 το Σαββατιανό και 0,50 το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά. Για την αναβάθμιση των κρασιών του Αττικού Αμπελώνα, ο Ανδρέας Γκίκας θεωρεί απαραίτητο όρο τα οινοποιεία να έχουν δικά τους αμπέλια, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την παραγωγή.

Ο Αττικός Αμπελώνας έχει προοπτικές, λέει ο Ανδρέας Γκίκας, και ζητά να προστατευτούν τα αμπέλια ως αγροτική γη, ώστε να μην ανεβαίνουν οι τιμές των χωραφιών λόγω της ανάπτυξης στην περιοχή. Ο αμπελώνας με κρασοστάφυλα κοντά στην πρωτεύουσα, παρά τη συρρίκνωση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας κυρίως της ζήτησης οικοπέδων, συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα με 35.000-40.000 στρέμματα, κυρίως Σαββατιανό. Η συγκεκριμένη ποικιλία απλώνεται στο 80% των συνολικών στρεμμάτων. Μάλιστα, ακόμα και αμπελουργοί που δοκίμασαν και φύτεψαν Ασύρτικο ή και Μαλαγουζιά επιστρέφουν στο καλό δοκιμασμένο και εύκολο κρασοστάφυλο.

Καλή η χρονιά και για τα κόκκινα

Σιγά-σιγά στην περιοχή ξεκινά και ο τρύγος για τις κόκκινες ξενικές ποικιλίες. Το οινοποιείο Οινότρια Γη (Κτήμα Λαζαρίδη) διαθέτει 200 στρέμματα ξερικό, βιολογικό αμπελώνα κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα και πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν να μαζεύουν Syrah. «Στις αρχές Ιουλίου κάναμε πράσινο τρύγο και αφαιρέσαμε το μισό σταφύλι, για να φτάσουμε να έχουμε τελικά παραγωγή γύρω στα 300 κιλά το στρέμμα», λέει στην «ΥΧ» ο διευθυντής τους κτήματος Χρήστος Φωτιάδης.

Ο συγκεκριμένος αμπελώνας έχει το πλεονέκτημα της υγρασίας από τη λίμνη και έτσι μπορεί πιο εύκολα να έχει ξερικά αμπέλια. Η χρονιά και για τα κόκκινα της Αττικής προμηνύεται πολύ καλή από την άποψη της ποιότητας που θα δώσει κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, ενώ η ποσότητα θα είναι ελαφρά μειωμένη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ στην περιοχή, που πριν από λίγες ημέρες έπεσαν στους 20 βαθμούς, βοηθούν πολύ.