Αξιοποίηση της περιουσίας του ΥΠΑΑΤ προς όφελος τους ζητούν οι γεωπόνοι στο Ευπάλιο Φωκίδας

Αξιοποίηση της περιουσίας του ΥΠΑΑΤ προς όφελος τους ζητούν οι γεωπόνοι στο Ευπάλιο Φωκίδας

Την αξιοποίηση της περιουσίας του ΥΠΑΑΤ προς όφελος τους ζητούν με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οι γεωπόνοι του Ευπάλιου Φωκίδας. Συγκεκριμένα η επιστολή της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. αναφέρει πως: 

«Με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το κτίριο των Γεωτεχνικών υπηρεσιών στο Ευπάλιο Φωκίδας (το οποίο κατασκευάστηκε ως ακίνητο Υπουργείου Γεωργίας και προσπαθούν να το μετατρέψουν σε ακίνητο Δημόσιας Τάξης) θέλουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) τις εποχές που υπηρετούσε με διαφόρους τρόπους τον πρωτογενή τομέα είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο ακινήτων, κτιρίων και αγροτεμαχίων, με σκοπό την αρωγή του αγροτικού πληθυσμού, της αγροτικής έρευνας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά ήταν και αυτό του Ευπαλίου, του Ασπροπύργου και πλήθος άλλων. Σήμερα μετά την πάροδο δεκαετιών από την διάλυση του Υπουργείου με μεταφορά των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του σε Αυτοδιοίκηση και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η παραπάνω περιουσία μόνο απομεινάρια άλλων εποχών θυμίζει.

Πλήθος ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε αυτοδιοίκηση και συνεταιρισμούς με πλήρη αλλαγή χρήσης και σκοπού. Ποιος θυμάται τις ολοκληρωμένες και πρωτοποριακές εγκαταστάσεις των Υ.Ε.Β. οι οποίες σαπίζουν στην διαχείριση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης; Άλλα παραδόθηκαν σε νεοσύστατα Υπουργεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος) προκειμένου να έχουν ρόλο ύπαρξης κάποιοι νεοσύστατοι Υπουργοί. Επιπλέον το Υπ.Α.Α.Τ. είναι ίσως το μοναδικό Υπουργείο που έχει παραχωρήσει την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας του στις Νομαρχίες τότε, Περιφέρειες σήμερα. Μια δημόσια αρχή όπως είναι το Υπουργείο ζητά την έγκριση και πληροφόρηση αιρετού Περιφερειάρχη για το τι θα κάνει με την περιουσία του.

Πέραν των παραπάνω ο εκάστοτε Υπουργός όταν το κρίνει χρήσιμο προχωρεί σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις-ουσιαστικά δωρεές, κτιρίων για εξυπηρέτηση υποτίθεται τοπικών αρχών. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το Υπ.Α.Α.Τ. να μην γνωρίζει ουσιαστικά τι έχει και να μην μπορεί να ασκήσει κεντρική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. καταδικάζει τις παραπάνω λογικές που έχουν εξαϋλώσει την ακίνητη περιουσία του Υπ.Α.Α.Τ.. Ζητά να πάρει το Υπουργείο την τύχη της περιουσίας αυτής στα χέρια του, εξυπηρετώντας γεωτεχνικές υπηρεσίες αλλά και δημιουργώντας υποδομές ανάπτυξης της γεωργίας στο πλήθος κρατικών κτημάτων που έχουν απομείνει. Το μοίρασμα της περιουσίας του Υπ.Α.Α.Τ. με κοντόφθαλμες τοπικές λογικές πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. θα αναδεικνύει εφεξής τις προσπάθειες διάλυσης του Υπουργείου και διανομής των ακινήτων τα οποία δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των σκοπών του και όχι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς άγραν ψήφων».