Chloe Irrigation System: Σύστημα ελαχιστοποίησης της σπατάλης του νερού για τους Έλληνες αγρότες

Να βοηθήσουν την ορθολογική χρήση του νερού στις καλλιέργειες και τη μείωση του κόστους παραγωγής των Ελλήνων αγροτών επιχειρούν τρεις νέοι μέσω της νεοφυούς επιχείρησής τους, Chloe Irrigation System, η οποία μαζί με τη start up Fibro-l κέρδισε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία agri-tech του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge.

Ο Λουκάς Γραβιάς, ο Λουκάς-Παύλος Μπάσιος και ο Αριστείδης Παναγιωτόπουλος μετά την προσωπική τους εμπειρία για την ανάγκη μετακίνησης προς το χωράφι στην έναρξη και στη λήξη του ποτίσματος δημιούργησαν τη νεοφυή επιχείρηση που έχει ως αντικείμενο «τον απομακρυσμένο και αυτοματοποιημένο έλεγχο του ποτίσματος και την παρακολούθηση του χωραφιού μέσω αισθητήρων και δορυφορικών εικόνων», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Μπάσιος.

Στόχος των παραπάνω διαδικασιών είναι, όπως εξηγεί ο ίδιος, «να απελευθερώσει τους αγρότες από επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και να μειώσει το κόστος καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, μας ώθησε στο να ψάξουμε μια λύση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου αγρότη.

Συνδυάζοντας, λοιπόν, γεωπονικές γνώσεις και τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύξαμε έναν αλγόριθμο βελτιστοποίησης ποτίσματος που, με βάση το φυτό, την τοποθεσία του χωραφιού, τις καιρικές συνθήκες και τους αισθητήρες που τοποθετούμε στο χωράφι, προτείνει τη βέλτιστη ποσότητα και συχνότητα ποτίσματος των φυτών, μειώνοντας έτσι το κόστος και τη σπατάλη νερού».

Το Chloe Irrigation System απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε αγρότες με ποτιστικές καλλιέργειες, οι οποίοι, όπως αναφέρει ο κ. Μπάσιος, «θα ωφεληθούν πολλαπλά, τόσο από τη μείωση του κόστους ποτίσματος, τη συνεχή παρακολούθηση των καλλιεργειών τους απομακρυσμένα, όσο και από τη μείωση των απαιτούμενων διαδρομών προς το χωράφι. Το σύστημα παρέχει ακριβώς την ποσότητα νερού που απαιτείται από την καλλιέργεια χωρίς να την υποβάλει σε στρες, διότι λαμβάνει υπόψη και τις προβλέψεις του καιρού των επόμενων ημερών».

Εμπορική διαθεσιμότητα

Όπως εξηγεί, την περίοδο που διανύουμε παρουσιάζεται η πλατφόρμα και οι συσκευές. «Πρόσφατα, ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε στο ευρύ κοινό την ιδέα μας τόσο μέσω διαγωνισμών όσο και εκθέσεων. Η πρώτη μας διεθνής διάκριση ήρθε μέσω του ευρωπαϊκού διαγωνισμού EU Datathon 2019, όπου κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέσω της επαφής μας με τους αγρότες φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για τον απομακρυσμένο έλεγχο του ποτίσματος και την εύκολη παρακολούθηση του χωραφιού τους.

Μέχρι στιγμής, το Chloe έχει εγκατασταθεί σε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια για να ελεγχθεί η λειτουργικότητα του συστήματος εντός του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, οπότε συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το σύστημα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μαζική παραγωγή του τελικού προϊόντος, ώστε να κυκλοφορήσει εμπορικά. Φυσικά, θα υπάρξουν επιπλέον δοκιμές σε καλλιέργειες πριν βγει το προϊόν στην ευρύτερη αγορά, αλλά μπορεί να γίνει και σήμερα δοκιμή με ενδιαφερόμενους αγρότες».

Όσον αφορά τη νίκη τους στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge, ο κ. Μπάσιος εξήγησε ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, αλλά και να εξελίξουν το προϊόν τους μέσω του χρηματικού επάθλου. Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά», που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.