Χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για cluster καινοτομίας

Δράσεις για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

athens-innovation-fest-2018

Eνα τριήμερο φεστιβάλ καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και δικτύωσης ανάμεσα σε επενδυτές, start-up και επιστημονικούς φορείς πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 έως και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι η νέα μορφή τεχνολογικού πάρκου καινοτόμου επιχειρηματικότητας «Athens for Innovative Business» (Athens 4IB), που πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Η συγκεκριμένη δομή, όπως ανέφερε, θα διαφοροποιείται από άλλες, λόγω της διαχείρισής της από ιδιώτες, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ιδεών με κεφάλαια σποράς και συμμετοχών για την επώαση και μεγέθυνση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Επίσης, συμπλήρωσε ότι «ο δημόσιος τομέας θα παράσχει τις κτηριακές και εργαστηριακές υποδομές που θα προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης».

Πρόγραμμα προθερμοκοίτισης

Στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω συγκεκριμένων δράσεων αναφέρθηκε κατά την έναρξη του τριήμερου φεστιβάλ καινοτομίας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η χώρα μας δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει και τίποτα να φοβηθεί στην εποχή της καινοτομίας. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η νέα βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Είναι απαραίτητο να μην καθυστερήσουμε». Για αυτόν τον λόγο, δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί πρόγραμμα προθερμοκοίτισης προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα γίνεται σε ένα δίκτυο περιφερειακών προθερμοκοιτίδων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να υποστηρίξει 500 επιχειρήσεις και να δημιουργήσει πάνω από 3.500 θέσεις εργασίας.

Χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όχι γενικά θέσεις εργασίας, είναι ο στόχος της Περιφέρειας Αττικής, όπως δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία μαζί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, κήρυξαν την έναρξη του φεστιβάλ. Η Ρένα Δούρου, από την πλευρά της, ανέφερε τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, στις οποίες περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και cluster και η χρηματοδότηση με 1,8 εκατ. ευρώ στο κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη. Επίσης, τόνισε ότι «διασφαλίζουμε την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων, όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση που μόνο για το 2018 ανέρχεται στο ποσό των 180.000 ευρώ». Το ΕΒΕΑ, σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο, «στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό δημιούργησε δομές και δίκτυα, όπως η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων και το δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων.

Start-up αγροδιατροφής

«Έχουμε επιλέξει να στραφούμε στις τεχνολογίες σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε κατά την ομιλία του ο Νίκος Παππάς, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα startup του αγροδιατροφικού τομέα. Συνολικά, συμμετείχαν πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον τομέα τον τροφίμων ή του χωραφιού. Η Βη Μπουγάνη, ιδρύτρια και πρόεδρος της επιχείρησης Sustainable Food Movement in Greece, η οποία έχει στόχο να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, μετατρέποντας σε φαγητό υψηλής γαστρονομίας προϊόντα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε στο δεύτερο Athens innovation festival, γιατί μία start-up που λειτουργεί λιγότερο από τρία χρόνια, όπως εμείς, έχει την ευκαιρία να προβάλει τη δουλειά της. Τονίζει, επίσης, πως το κόστος για τη συμμετοχή μιας start up στο φεστιβάλ δεν είναι μεγάλο, γεγονός που έδινε την ευκαιρία σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν, ενώ για εκείνες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό καινοτομίας της ΔΕΘ, η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Τέλος, ο Βασίλης Τσιπάς, o δημιουργός του πρώτου πλήρως τυποποιημένου και συσκευασμένου δέντρου ελιάς σε μορφή μινιατούρας, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι «είναι σημαντική η παρουσία μας σε αυτόν τον θεσμό, καθώς βοηθάει στη συναναστροφή και στην ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των start-ups, ενώ βοηθάει να αντιληφθείς από τις αντιδράσεις του κόσμου και των επενδυτών, αν η ιδέα σου μπορεί να στηριχτεί».