Διαδραστικός αγροδιατροφικός και τουριστικός οδηγός στο Κιλκίς

Μια διαφορετική εμπειρία στους χρήστες του διαδικτύου που επιθυμούν να βιώσουν πολύπλευρα τον Nομό Κιλκίς σχεδιάζει το τοπικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για την καινοτόμo προβολή και παρουσίαση των παραγωγικών και οικονομικών δυνατοτήτων της περιοχής, που θα συνδέονται με τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία του νομού, την παροχή υπηρεσιών, τη γαστρονομία, τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό, μέσα από ένα ψηφιακό περιβάλλον που θα βασίζεται στην τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας.

Όπως αναφέρει η project manager του έργου Brenda Digital Gastronomy Routes στο Επιμελητήριο Κιλκίς, Μαρία Καλογερίδου, πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακών διαδραστικών διαδρομών αφήγησης και δυναμικής περιήγησης στην πόλη, αλλά και άλλων πόλεων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τη χρήση σύνθετων συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας. Έχει αντικείμενο τη σχεδίαση, τη δημιουργία και τη λειτουργία καινοτόμων διαδραστικών διαδρομών αφήγησης (digitaltours), με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Κιλκίς, προοριζομένων για διαφορετικές κατηγορίες χρηστών, κυρίως επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους της πόλης και του νομού. «Στόχος είναι, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή και τη μεταποίηση των προϊόντων που παράγονται στον νομό να τα συνδέσουμε με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τον γαστρονομικό και φυσικό πλούτο, την ιστορία και τον πολιτισμό και οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να ‘‘ενσωματώνονται’’, σε πραγματικό χρόνο και τόπο, στο περιβάλλον που επιθυμούν για να ερευνήσουν, να αναζητήσουν πληροφορίες ή ακόμη και να συμμετέχουν σε παιχνίδια επιβράβευσης», σημειώνει.

Πληροφορίες

Με τη χρήση εικόνας και ήχου και τις εφαρμογές που προσφέρει η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, θα παρέχονται διάφορες πληροφορίες για τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στον νομό, όπως το κρασί, τα κάστανα, το τυρί στην περιοχή του Πάικου, τα έθιμα, τις τοπικές γιορτές, αλλά και τις περιπατητικές και ιστορικές διαδρομές που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ο χρήστης. Ακόμη, θα σχεδιαστούν και θα δημιουργηθούν διαδραστικά παιχνίδια εξερεύνησης (exploration games), με θέματα από τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων του Κιλκίς. «Οι πληροφορίες που θα ενταχθούν θα ‘‘χτίζονται’’ είτε με το τοπωνύμιο είτε με το προϊόν», προσθέτει η κα Καλογερίδου, και καταλήγει πως στο έργο συμμετέχει το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το οποίο θα σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την υποστήριξη των παραπάνω λειτουργιών