Στον δρόμο της πιστοποίησης παραδοσιακά προϊόντα από τη Μακεδονία και τη Θράκη

Στην ενίσχυση των δράσεων για την πιστοποίηση, την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία και στη Θράκη και στη σύνδεση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής στοχεύει το υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας-Θράκης.

Μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και προγράμματα, όπως το «Παράγω» που αφορά την «επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς παραδοσιακών τοπικών προϊόντων», αλλά και ένα δεύτερο, το οποίο σχετίζεται με το branding των προϊόντων στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, δίνεται άμεση υποστήριξη στους Έλληνες παραγωγούς.

τα τοπικά προϊόντα για τα οποία θα κινηθεί διαδικασία ταυτοποίησης είναι το ταχίνι ολικής άλεσης σε πετρόμυλο, το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, και διάφορες μαρμελάδες

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το «Παράγω» ήδη έχουν ενταχθεί και έχουν σχηματίσει ομάδα έξι φορείς (συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών και ΚοινΣΕπ), η οποία προετοιμάζει τον φάκελο για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων που διαχειρίζεται ξεχωριστά. Με την υλική, τεχνική και επιστημονική συνδρομή του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης, ο φάκελος θα κατατεθεί προς έγκριση στην ΕΕ.

Οι περιοχές που έχουν κινήσει διαδικασίες ταυτοποίησης είναι η Αριδαία, η Έδεσσα, η Κατερίνη, το Αμύνταιο, η Άρνισσα και τα τοπικά προϊόντα για τα οποία θα κινηθεί διαδικασία ταυτοποίησης είναι το ταχίνι ολικής άλεσης σε πετρόμυλο, το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο, το νωπό πρόβειο κρέας, η μαρμελάδα ακτινίδιο, πορτοκάλι και φασκόμηλο και οι καρποί κεράσι και βερίκοκο.

Νέα προκήρυξη

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Γιώργος Εμμανουήλ, το ενδιαφέρον των οργανώσεων και των παραγωγών είναι πολύ μεγάλο και έως τα τέλη Οκτωβρίου θα βγει νέα προκήρυξη, ύψους 130.000 ευρώ, για την προετοιμασία φακέλων για την αναγνώριση προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

«Πολλά προϊόντα παράγονται χωρίς να μπορεί ο καταναλωτής να τα διακρίνει στην αγορά. Στόχος μας είναι τα προϊόντα αυτά να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα στις πρώτες ύλες, στον τρόπο παραγωγής και διάθεσης με γενικότερο όφελος και για τις δύο πλευρές. Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα προχωρήσουμε σε νέα προκήρυξη και για άλλα προϊόντα, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση», επισημαίνει ο κ. Εμμανουήλ και προσθέτει πως για τη συμμετοχή στην προκήρυξη απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συγκροτήσει επιστημονική ομάδα και θα πρέπει τα προϊόντα τα οποία προτείνουν να είναι πάνω από μία γενιά, να παράγονται σε μια περιοχή για περισσότερο από 30 χρόνια, ώστε να θεωρούνται ότι είναι παραδοσιακά, να διερευνήσουν τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγονται, να αναφέρουν τις ποικιλίες φυτών ή φυλές ζώων, να περιγράφουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής κ.ά.» διευκρινίζει ο κ. Εμμανουήλ.

Τέλος, σημείωσε πως, έως τις αρχές του νέου χρόνου, σχεδιάζεται η προκήρυξη ενός νέου προγράμματος για την προώθηση του brand name των προϊόντων της Μακεδονίας-Θράκης.