Εαρινές σπορές: Η Καρδίτσα και τα Φάρσαλα ανοίγουν την αυλαία στο βαμβάκι

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τους βαμβακοπαραγωγούς στην προετοιμασία των χωραφιών τους και ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων είναι έτοιμο για τη σπορά. Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για τη νέα περίοδο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Οι ποικιλίες σπόρου που θα χρησιμοποιηθούν έχουν άμεση σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες και την εποχή σποράς.

Οι βροχές έδωσαν ανάσα στον κάμπο

Ευεργετικές χαρακτήρισαν οι αγρότες τις βροχές που έπεσαν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία, καθώς «ξεδίψασε σε μεγάλο βαθμό η διψασμένη γη». Οι βαμβακοπαραγωγοί, που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στα χωράφια τους, καθώς η εποχή που διανύουμε απαιτεί τη συνεχή παρουσία τους στη γη, ρίχνουν τα λιπάσματα και ετοιμάζονται για τις σπορές περίπου στις αρχές Απριλίου, στις πρώιμες περιοχές των Φαρσάλων και της Καρδίτσας, και μετά τις 10 του μήνα στις υπόλοιπες.

Αν συνεχιστούν οι βροχές και την άλλη εβδομάδα, η σπορά θα μετακινηθεί ένα 10ήμερο πιο πίσω. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος θα είναι τα ίδια με πέρυσι, ενώ οι ποικιλίες που θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι κυρίως οι πιστοποιημένες, για να αποφέρουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς, αλλά και οι πρώιμες.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιώργο Λαδόπουλο, «λόγω του έντονου προβλήματος της λειψυδρίας που παρατηρείται, οι περισσότεροι θα επιδιώξουν να συντομεύσουν την καλλιεργητική περίοδο, ώστε να γλιτώσουν τα περιττά έξοδα από τα ποτίσματα του Αυγούστου». Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται και στην πώληση αγροεφοδίων, οπότε αρκετοί παραγωγοί θα προμηθευτούν τις ποικιλίες που θα τους προωθήσουν οι εκκοκκιστές.

Ποικιλία σύμφωνα με τον καιρό

«Παρότι τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι μετά την κρίση του κορωνοϊού θα υπάρχει πίεση στο βαμβάκι (στο ρούχο), θα βάλω τα ίδια στρέμματα με πέρυσι», μεταφέρει ο Ροδοπίτης Νίκος Κουρκούτας. Προτεραιότητα θα έχουν όσες ποικιλίες δίνουν μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις και ακολούθως τα προγράμματα που επιδοτούν την ποιότητα, γιατί ανεβάζουν την τιμή. «Θα επιλέξω ποικιλίες με βάση τον κατάλογο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Πιστοποίησης Βάμβακος, που είναι καλύτερες ποιοτικά, αποδίδουν περισσότερο σε ίνα και πριμοδοτούνται από συγκεκριμένα εκκοκκιστήρια. Επομένως, η επιλογή θα γίνει σε συνεννόηση με το εκκοκκιστήριο που συνεργάζομαι». Το αν θα είναι πρώιμη ή όψιμη θα το καθορίσει ο καιρός, όταν πάνε για σπορά. Αν αργήσει η σπορά, θα πάνε σε πρώιμες.

Ο Νίκος Κυριαζής, από την ίδια περιοχή, θα καλλιεργήσει επίσης τις ίδιες εκτάσεις και εκτιμά ότι γενικά στον νομό δεν θα μειωθούν, γιατί η βαμβακοπαραγωγή είναι μονοδρόμος. «Οι ποικιλίες σχετίζονται με την απόδοση και την ποιότητα. Οι εταιρείες έχουν βελτιώσει τις ποικιλίες τους για να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, ποιοτικές και ποσοτικές. Στην περιοχή μας θα είναι κατά το δυνατόν πρωιμότερες». Ο ίδιος εστιάζει, σε συνεννόηση με τον εκκοκκιστή, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας, με προϋπόθεση να συμφωνηθεί καλύτερη τιμή. Προσθέτει ότι γενικά δεν είδαν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανέμεναν.

Έμφαση στην ποιότητα και στη συλλογική δράση

Την άμεση ανάγκη δημιουργίας ομάδων παραγωγών ή μικρών συνεταιρισμών και της συλλογικής δράσης για το μέλλον του βαμβακιού εκφράζει ο βαμβακοπαραγωγός από τα Τρίκαλα Ημαθίας, Κυριάκος Κητούδης. Όπως λέει, καθώς οι εκκοκκιστές δείχνουν στροφή προς την ποιότητα, η δημιουργία και οργάνωση συλλογικών σχημάτων θα καθορίσει την πορεία του ελληνικού βαμβακιού και των ίδιων των παραγωγών.

«Είναι μια καλλιέργεια που ίσως να είναι από τις ελάχιστες που έμειναν στον αγροτικό τομέα, με τη στήριξη, βέβαια, που έχουμε μέσω ενισχύσεων και δίνεται έμφαση στην ποιότητα» τόνισε, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για τις αρδεύσεις, καθώς είπε ότι τα φετινά μηνύματα είναι αποθαρρυντικά.

Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, ο κ. Κητούδης χρησιμοποιεί πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες όπως λέει είναι πολύ αποδοτικές. «Το θέμα μας όμως είναι αν για αυτές τις ποικιλίες οι εταιρείες σποροπαραγωγής μπορούν να διατηρήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και το στοίχημα είναι, μετά την περίοδο που βιώνουμε με τον κορωνοϊό, αν θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπόρων και συνεπώς και η επιβίωσή μας».

Έτοιμα τα χωράφια για τη σπορά

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργητών βαμβακιού έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της σποροκλίνης για το βαμβάκι. Αρχές Απριλίου, και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουν οι πρώτες σπορές. Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός Θανάσης Χατζής, από τη Σοφιάδα Δομοκού, «δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από την περσινή περίοδο στις καλλιέργειες. Το βαμβάκι θα καλύψει το ίδιο ποσοστό που είχε και πέρυσι. Μπορεί να υπάρχουν γκρίνιες από την πλευρά των παραγωγών, αλλά και η αλλαγή καλλιεργειών δεν είναι εύκολη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του γεωπόνου Θεόδωρου Χριστοδούλου για τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και για τις ποικιλίες που θα χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί. «Δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και οι ποικιλίες που θα χρησιμοποιηθούν θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες». Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θήβας, «η παραγωγή βαμβακιού θα περιοριστεί κυρίως στους καλλιεργητές που διαθέτουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό και κυρίως βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές», αναφέρει ο γεωπόνος Λουκάς Λαλιώτης.

Τέλος, για την περιοχή της Λαμίας, ούτε εκεί θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι.