Νίκος Παπουτσής: Έφερε το θαυματουργό μύρτιλο από τη Ρωσία στη Δράμα

Το μύρτιλο αναφέρεται συχνά από πολλούς ειδικούς ως «αστέρι της διατροφής», χάρη στα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν το 2002 ο Νίκος Παπουτσής ήρθε σε επαφή με την καλλιέργεια του μύρτιλου στη Ρωσία, αποφάσισε να τη φέρει στην Ελλάδα ως μία καινοτόμο καλλιέργεια που μπορούσε να βοηθήσει με τις θεραπευτικές της ιδιότητες το καταναλωτικό κοινό.

Έτσι, λοιπόν, έγινε ο πρώτος καλλιεργητής μύρτιλου στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά από πειραματικές δοκιμές, συνεργασία με πανεπιστήμια και εφαρμογή ερευνών, καλλιεργεί βιολογικά 40 στρέμματα μύρτιλου, έχει δημιουργήσει τον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Δράμας με τον διακριτικό τίτλο «ΒΙΟΔΡΑΜΑ» και μεταποιεί το προϊόν σε μαρμελάδα, χυμό, πάστα, αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής από αποξηραμένη σκόνη μύρτιλου.

«Όταν το 2002 ήρθα σε επαφή με έναν Ρώσο καθηγητή, από τον οποίο έμαθα για την καλλιέργεια, αποφάσισα να τη δοκιμάσω πειραματικά στην περιοχή της Δράμας, ώστε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αφού είδαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, το 2005 ξεκινήσαμε και επίσημα την καλλιέργεια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος, ο οποίος εξηγεί ότι την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και ο συνεταιρισμός, καθώς «με τη συνεργασία και την ομαδικότητα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα και να είμαστε περισσότερο οργανωμένοι».

Θεραπευτικές ιδιότητες μύρτιλου

Από την πρώτη στιγμή της καλλιέργειας, ο Νίκος είχε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο μελετά τόσο τα φύλλα όσο και τον καρπό του μύρτιλου για τις ιδιότητές του. Όπως αναφέρει, «το συγκεκριμένο προϊόν διακρίνεται για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση του, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, του ουροποιητικού συστήματος και της όρασης. Και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά του. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα είδη μύρτιλου τις ίδιες ιδιότητες».

Ο ίδιος τονίζει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία που προέρχεται από τη Ρωσία είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο, αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, «γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τοποθετήσει υγρασιόμετρα, ώστε να γνωρίζουμε τις ακριβείς ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό».

Μεταποίηση

Ο Νίκος, θέλοντας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου προϊόντος, δημιουργεί προϊόντα όπως μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμό, τσάι από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, πάστα (ένα φυσικό παράγωγο χωρίς την προσθήκη συντηρητικών), αλλά και το συμπλήρωμα διατροφής.

Τόσο τα μεταποιημένα του προϊόντα όσο και ο νωπός καρπός διατίθενται σε βιολογικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η μεταποίηση γίνεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και, όπως τονίζει ο Νίκος, «από την πρώτη στιγμή είχαμε τη στήριξη του δήμου στην προσπάθειά μας».

Συμπλήρωμα διατροφής

Το συμπλήρωμα διατροφής ήρθε ως μια ιδέα ώστε μέσα σε μία κάψουλα να ενσωματωθούν όλες οι θρεπτικές ιδιότητες και τα στοιχεία του μύρτιλου. Μετά, λοιπόν, από έρευνα, καθώς ο Νίκος έχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα με την επίκουρη καθηγήτρια δρα Φωτεινή Λάμαρη του Τμήματος Φαρμακευτικής, ενώ η κόρη του έχει βοηθήσει στην όλη διαδικασία με την ιδιότητα του γεωπόνου-τεχνολόγου τροφίμων δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.

Επίσης, διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις τόσο από το Χημείο του Κράτους όσο και από τον ΕΟΦ. Όπως αναφέρει ο Νίκος, «το συμπλήρωμα διατροφής είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από 100% αποξηραμένη σκόνη μύρτιλου και διατίθεται τόσο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και φαρμακεία όσο και μέσω της ιστοσελίδας του συνεταιρισμού σε καλύτερη τιμή». Ο ίδιος τονίζει ότι οι άνθρωποι που προμηθεύονται το προϊόν, αφού δουν τα αποτελέσματά του το αναζητούν ξανά. Έτσι, λοιπόν, «έχουμε καταφέρει να δουλεύουμε και με την Κύπρο και τη Γερμανία».

Eπόμενα σχέδια

Στα μελλοντικα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να επεκτείνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με βάση τη ζήτηση, αλλά και να ξεκινήσει τη συμβολαιακή γεωργία, ώστε να επεκταθεί η καλλιέργεια, αλλά και να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι η πώληση του προϊόντος τους είναι εξασφαλισμένη.

Σπύρος Στινγκ: Ο αγρότης από την Ινδία που καλλιεργεί στην Ελλάδα 1.000 στρέμματα με φυλλώδη λαχανικά