Εκδήλωση για τα μεταλλεία χρυσού στην Θράκη: «Όχι στον χρυσό»

«Χρυσάφι είναι ο τόπος μας, χρυσάφι τα νερά μας, χρυσάφι είναι τα βουνά και τα όμορφα χωριά μας», μετέφεραν οι συντελεστές της εκδήλωσης για τη Μεταλλουργία Χρυσού, που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στις Σάπες από τον Αλιευτικό Σύλλογο Μαρώνειας, τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας και τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου Κατά της Εξόρυξης και της Μεταλλουργίας Χρυσού.

Ο καθηγητής στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ, Δάνος Σεργκελίδης, ανέπτυξε το θέμα «Χρυσωρυχεία: Ανάπτυξη ή καταστροφή;» παρουσία πολιτών και αυτοδιοικητικών από όλη την περιφέρεια που επανέλαβαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το «όχι στον χρυσό», ενώ δεσμεύτηκαν πως εάν εκλεγούν δεν θα επιτρέψουν εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο ομιλητής παρουσίασε τους κινδύνους και τις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης, όπως η μόλυνση εδαφών και παράκτιων περιοχών, η απαξίωση της αγροτικής οικονομίας και οι τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων. Παράλληλα, εξήγησε ότι σε περίπτωση αδειοδότησης σε Πέραμα και Σάπες, με προβλεπόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων έως 20 χρόνια, η περιοχή από το Πέραμα μέχρι τη Συκορράχη και τις Βορειοανατολικές Σάπες, μήκους 20 χιλιομέτρων και πλάτους 3-6 χιλιομέτρων, θα μεταβληθεί σε ζώνη επιφανειακών ορυχείων.

Μάλιστα, θύμισε ότι τα μεταλλεία της Κίρκης στον Έβρο εγκαταλείφθηκαν το 1997 χωρίς η εταιρεία που τα διαχειριζόταν να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Επίσης, εξήγησε πως οι θέσεις εργασίας όπως και το όφελος για την εθνική οικονομία θα είναι ελάχιστα, σημειώνοντας πως οι εταιρείες συνήθως χρησιμοποιούν εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους για να μη φορολογηθούν.