Εξαιρετική η φετινή Ζίτσα, στα 70 λεπτά οι τιμές για την Ντεμπίνα των 12 βαθμών

Πολύ καλή ποιότητα και ικανοποιητικές ποσότητες έφερε ο τρύγος στη Ζίτσα στα Ιωάννινα, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα ημέρες. Η βροχή την προηγούμενη Δευτέρα κράτησε τους αμπελουργούς μακριά από τα αμπέλια για δύο ημέρες, ωστόσο, από την Τετάρτη ο τρύγος συνεχίζεται κανονικά.

Στα 0,60-0,70 ευρώ/κιλό η τιμή για την Ντεμπίνα

«Τα σταφύλια φέτος έχουν πολύ καλή ποιότητα και καλούς βαθμούς», σημειώνει ο πρόεδρος της Zoinos Winery, Βαγγέλης Αργύρης, ενώ οι τιμές για την Ντεμπίνα, που δίνει το ΠΟΠ Ζίτσα, κυμαίνονται μεταξύ 0,60-0,70 ευρώ το κιλό. Για το Βλάχικο, η τιμή αναμένεται να φτάσει και στα 0,85 ευρώ το κιλό.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας πήρε τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ από το 1972 και περιλαμβάνει έξι κοινότητες με καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων

«Ξεκινήσαμε στις 15 Σεπτεμβρίου και στην αρχή η χρονιά φαινόταν όψιμη. Όμως, οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ωρίμανση των σταφυλιών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ καλή ποιότητα, ενώ και η ποσότητα είναι ικανοποιητική», λέει στην ΥΧ η οινολόγος της Zoinos Winery, Ελένη Σίντου. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ τον αμπελώνα φέτος, καθώς μόνο σε μια πολύ μικρή περιοχή στις αρχές του καλοκαιριού έπεσε χαλάζι. Ο αμπελουργός αναμένεται να πληρωθεί με 0,70 ευρώ το κιλό το σταφύλι για την Ντεμπίνα (που καλύπτει το 80% των στρεμμάτων αμπελιού στην περιοχή), εφόσον έχει από 12 βαθμούς και άνω, αλλά και εφόσον έχει τηρήσει τη στρεμματική απόδοση που ορίζει το ΠΟΠ.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, η στρεμματική απόδοση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.000 κιλά το στρέμμα. Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας πήρε για τα κρασιά της τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ από το 1972 και περιλαμβάνει έξι κοινότητες (Ζίτσα, Πρωτόπαππας, Καρύτσα, Ληγοψιά, Κληματιά, Γαβρισιοί), με συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποφασίσει για το ύψος του πριμ που θα δώσει στους παραγωγούς ανάλογα με την πορεία του τρύγου. Σε όσους επίσης καλλιεργούν βιολογικά ο συνεταιρισμός θα αυξήσει την τιμή ανά κιλό κατά 20% σύμφωνα με την οινολόγο.

Πρόγραμμα αξιολόγησης γηγενών ποικιλιών

Η Zoinos Winery, εδώ και έναν χρόνο, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης συμμετέχει σε πρόγραμμα αξιολόγησης των γηγενών ποικιλιών της Ηπείρου. Στόχος είναι να ελεγχθούν οι γηγενείς ποικιλίες τόσο ως προς την καθαρότητά τους όσο και ως προς τα τυπικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να αναδειχθούν, εφόσον έχουν οινοποιητικές δυνατότητες, και να καλλιεργηθούν σε μεγαλύτερες εκτάσεις.

Ο Κολοκυθάς και η Κουτσελίνα είναι μόνο δύο από τις παλαιές ποικιλίες σταφυλιών που πλέον καλλιεργούνται σε πολύ μικρές εκτάσεις, αλλά είναι πολύ πιθανό να αναβιώσουν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η Zoinos Winery έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει μικροοινοποιήσεις, έτσι ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα των παλαιών ποικιλιών να δώσουν ποιοτικά κρασιά.

Η επένδυση στις γηγενείς ποικιλίες αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή οίνων και στην προώθησή τους στο εξωτερικό που στοχεύει η Zoinos Winery.