Ελαιούχοι σπόροι: Υψηλές προσδοκίες για ηλίανθο, δυναμική επιστροφή για ελαιοκράμβη

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή

Πλησιάζοντας στην τελική ευθεία για το ξεκίνημα της συγκομιδής η εικόνα της καλλιέργειας του ηλίανθου σε Ορεστιάδα, Δράμα και Κιλκίς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Η σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρσι, δημιουργεί προσδοκίες, χωρίς να λείπει η ανησυχία για το κλείσιμο της χρονιάς.

Στην ελαιοκράμβη η καλλιέργεια επανέκαμψε στη Μακεδονία και όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί ρεκόρ ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ωστόσο, και εδώ υπάρχει ανησυχία, που συνδέεται με το αβέβαιο τοπίο στην αγορά βιοντίζελ.

Υψηλότερες οι αποδόσεις για τον ηλίανθο

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου. Τα στησίματα φέτος είναι πολύ καλά, καλύτερα από πέρσι. Καλλιεργητικά, ο ηλίανθος εξελίσσεται θετικά, γιατί ο βροχερός καιρός στα μέσα του μήνα ευνόησε την ανάπτυξή του. Αν όλα εξελιχθούν ως έχουν, εκτιμούμε ότι οι αποδόσεις στα ξηρικά θα κυμανθούν από 250 έως 300 κιλά και στα ποτιστικά από 300 έως 400 κιλά».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, θετική εξέλιξη αποτέλεσε και η τιμή παραγωγού, καθώς φέτος ο συνεταιρισμός κατήρτισε συμβάσεις με 370 ευρώ/τόνο, τιμή αυξημένη κατά 20 ευρώ συγκριτικά με την τιμή των τελευταίων ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τον ίδιο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν σημαντικά στην περιοχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η αύξηση στην Ορεστιάδα άγγιξε το 30%, ενώ, κατά τον κ. Κουμπρίδη, στον συνεταιρισμό οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν περίπου 15%.

Καλή εικόνα περιγράφει και ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας, Κωνσταντίνος Σίμογλου. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι περισσότερες καλλιέργειες είναι στο ξεκίνημα της άνθισης, ανάλογα με τη σπορά. «Η καλλιέργεια ευνοήθηκε από τις βροχές, ειδικά οι ξηρικοί ηλίανθοι» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως με την άνοδο της θερμοκρασίας θα επιταχυνθεί η ανάπτυξή του.

Λίγο πάνω από την περσινή ποσότητα προσδιορίζει αυτήν που θα παραχθεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου, με βάση τη συμβολαιακή γεωργία. «Έχουμε 10.000 στρέμματα και εάν ο μέσος όρος διαμορφωθεί πάνω από 300 κιλά, θα περάσουμε τους 3.000 τόνους». Σύμφωνα με τον ίδιο, το θετικό είναι πως φέτος η τιμή είναι ανεβασμένη κατά δύο λεπτά, αλλά προβληματίζεται για τη στάση των διυλιστηρίων. «Τα Ελληνικά Πετρέλαια είπαν ότι θα πάρουν στην ίδια τιμή, ελπίζουμε και η Motor Oil να ακολουθήσει, ώστε ο παραγωγός να πληρωθεί με 37 λεπτά», κατέληξε.

Για θετική εξέλιξη της καλλιέργειας έκανε λόγο ο παραγωγός από το Κιλκίς, Χρήστος Τσιμερίκας. «Οι βροχές των προηγούμενων ημερών βοήθησαν το φυτό, ενώ περιμένουμε και νέες βροχές. Φαίνεται ότι οι ηλίανθοι φέτος θα είναι γεμάτοι» τόνισε και τοποθέτησε τη συγκομιδή περί τα μέσα Αυγούστου.

Ελαιοκράμβη: Ρεκόρ για τις εκτάσεις, όχι για τις αποδόσεις

Ρεκόρ στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένεται να σημειωθεί φέτος πανελλαδικά στην ελαιοκράμβη. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αυξητικής δυναμικής στη Θεσσαλία, αναμένεται να θέσουν τον πήχη κοντά στα 120.000 στρέμματα. Ως προς τις αποδόσεις, οι παραγωγοί εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Ρωμανίδης από το Κιλκίς, «μετά την πολύ άσχημη περσινή χρονιά, λόγω έλλειψης βροχών, φέτος ευτυχώς επανήλθαμε σε ικανοποιητικές αποδόσεις. Προσωπικά κινήθηκα στα 280 κιλά το στρέμμα, συνεπώς είμαι ευχαριστημένος. Οτιδήποτε πάνω από 200 κιλά είναι καλό», σημείωσε. «Η χρονιά ήταν καλή, αλλά όχι και εξαιρετική», δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από τη Μαγνησία, Θανάσης Κούντριας. «Καλοί παραγωγοί φέτος κινήθηκαν γύρω στα 300 κιλά, όταν πέρσι είχαμε δει ορισμένα δυνατά χωράφια να ξεπερνούν τον μισό τόνο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνοιξης δεν βοήθησαν το φυτό. Επίσης, μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται ότι το σκληρό σιτάρι εμπορικά σηκώνει κεφάλι, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, ίσως αρκετοί παραγωγοί να μη βάλουν ελαιοκράμβη του χρόνου», πρόσθεσε. Ανησυχία για την έκβαση της χρονιάς στα ελαιούχα εξέφρασε ο Χρήστος Τσιμερίκας: «Με την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τον κορωνοϊό και τη μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, υπάρχει η ανησυχία αν τα συμβόλαια θα παραμείνουν στις τιμές που είχαν ανακοινωθεί.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η τιμή παραγωγού στην ελαιοκράμβη θα παραμείνει στα 40 λεπτά, όμως η εκκαθάριση θα γίνει αργότερα, επομένως τίποτα δεν είναι βέβαιο. Η ελαιοκράμβη λογικά θα αποτελέσει και οδηγό για το τι θα γίνει με τα συμβόλαια στον ηλίανθο», πρόσθεσε.