Στο έλεος του καιρού για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί

✱ Πληγές μετράνε ελαιόδεντρα, ρυζοκαλλιέργειες, εσπεριδοειδή και αμπέλια
✱ Αναλυτικά οι ζημιές από τις παραγωγικές περιοχές

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γεωργίας Μπόχτη, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Μεγάλες ζημιές στον πρωτογενή τομέα άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Για άλλη μία φορά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν καλλιέργειες, προκαλώντας σε αρκετές παραγωγικές περιοχές εκτεταμένα προβλήματα. Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα είναι οι περιφέρειες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και το χαλάζι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε Κορινθία και πιο περιορισμένες στη Θράκη.

 

Στερεά Ελλάδα

 

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης Παρασκευής 4 Οκτωβρίου, στη Στερεά Ελλάδα προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στους δήμους Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Ιστιαίας -Αιδηψού, Ερέτριας Κύμης- Αλιβερίου και Δελφών των περιφερειακών ενοτήτων Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας και Φωκίδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες, διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες και στα συκόδενδρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ της περιφέρειας κάνουν λόγο ακόμη και για 70% με 80% ζημιά στην Άμφισσα, στην Ιστιαία και στα Καμένα Βούρλα, όπου η χαλαζόπτωση ήταν ισχυρή.

Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, ειδοποιήθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που ανταποκρίθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τους γεωπόνους της περιοχής ξεκίνησαν τις εκτιμήσεις. Όσον αφορά τις άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, η συλλογή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, υπήρξαν σποραδικές ζημιές.

 

Σέρρες

 

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες ρυζιού και μικρότερες σε βαμβάκι προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση σε κοινότητες του Δήμου Σερρών. Σχεδόν 2.000 στρέμματα ορυζοκαλλιεργειών και βαμβακιού στα χωριά Μητρούσι, Άνω Καμήλα και Κουμαριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η Αντιδημαρχία Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Σερρών προχώρησε άμεσα σε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές και εκτιμητές του οργανισμού επισκέφθηκαν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών, Νικόλαο Ρόιδο, τις εν λόγω περιοχές επισκέφθηκε ο τομεάρχης του ΕΛΓΑ και μαζί με γεωπόνους της ΔΑΟΚ έλαβαν την πρώτη εικόνα από τις καταστροφές, καταγράφοντας τις ζημιές. «Οι καταγραφές των ζημιών για το ρύζι επείγουν, αφού ξεκινά σύντομα η συγκομιδή του. Από τον ΕΛΓΑ υποσχέθηκαν ότι οι διαδικασίες αποζημιώσεων θα γίνουν τάχιστα», επισήμανε ο κ. Ρόιδος και πρόσθεσε πως σε προσωπικό επίπεδο και από πλευράς αγροτών η καταστροφή των καλλιεργειών είναι επώδυνη, ωστόσο στα 1.400.000 στρέμματα η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο του νομού είναι μικρή.

Κορινθία

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Κόρινθος ήταν η μεγάλη ζημιωμένη. Η χαλαζόπτωση και οι σφοδροί άνεμοι αποτέλεσαν ισχυρό χτύπημα κυρίως για τους ελαιοπαραγωγούς που κάνουν λόγο για απώλειες που μπορεί να φθάσουν το 50% της παραγωγής στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Κορίνθου, Γιώργος Μουτάφης, «το χαλάζι που έπεσε σε συνδυασμό με τον ανεμοστρόβιλο που ακολούθησε έκανε μεγάλη ζημιά στις περιοχές του Δήμου Σικυωνίων, φθάνοντας μέχρι και το Κιάτο. Ακόμα δεν έχει γίνει αυτοψία, αλλά είναι δεδομένο ότι περιοχές όπως το Καστράκι, τα Μποζικά, το Βραχάτι, το Βασιλικό, το Ελληνοχώρι και άλλες έχουν χτυπηθεί αρκετά».

Οι αγρότες μιλάνε για μείωση της παραγωγής στα ελαιόδεντρα που θα φθάσει το 50%, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και τα εσπεριδοειδή και κυρίως τα λεμόνια. Όσον αφορά τα αμπέλια, ο κ. Μουτάφης σημειώνει ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως στην παραγωγή της Σουλτανίνας, ενώ δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στη Νεμέα». Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα σε άλλους νομούς με εξαίρεση μία μικρής έκτασης χαλαζόπτωση στην Αρκαδία την περασμένη Δευτέρα χωρίς, όμως, επιπτώσεις στην παραγωγή.

 

Δυτική Ελλάδα

 

Λαβωμένοι από την κακοκαιρία βγήκαν ακόμα μία φορά οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειές τους. Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στις περιοχές του Θέρμου, της Μακρυνείας, της Λυσιμαχίας και του Μεσολογγίου εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους και χαλάζι που σημειώθηκαν την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Καλλιέργειες βάμβακος, εσπεριδοειδών, κηπευτικών, αλλά και ελιάς σε Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι, Αιτωλικό επλήγησαν σημαντικά, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και σε υποδομές στις ίδιες περιοχές, καθώς και σε αγροτικούς δρόμους και γέφυρες.

Πριν από λίγες ημέρες, με επείγον e-mail προς την Κεντρική Διοίκηση, καθώς και στο Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας του ΕΛΓΑ, ο δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κωνσταντάρας, ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες στον δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

Από την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας δεν γλύτωσε, όμως, ούτε η Αχαΐα. Η δυνατή βροχή και οι άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε αμπέλια που βρίσκονταν στην περιοχή Νιφορέικων στη Δυτική Αχαΐα. Οι επιθεωρητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή για την άμεση καταγραφή των ζημιών, με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

 

Θράκη

 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η κακοκαιρία από τη Θράκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, στην Πόρπη Ροδόπης ένας τοπικός ανεμοστρόβιλος προκάλεσε είτε σκίσιμο πλαστικών είτε καταστροφή σε λιάστρες (ξηραντήρια καπνού), καθώς και του καπνού που ήταν απλωμένος για ξήρανση.

Επίσης, στη Ροδόπη δημιουργήθηκαν μικρά προβλήματα σε ξηρικά βαμβάκια που προκάλεσαν τίναγμα της ίνας. Πρόκειται για ορισμένα κτήματα στο Θρυλόριο και κάποια άλλα αγροτεμάχια στα Αμάραντα. Οι ζημιές είναι καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, εάν ξεπερνούν το 20%, αλλά, όπως φαίνεται, είναι μικρότερες.

Επίσης, στις εκβολές του Νέστου στο Δασοχώρι Ξάνθης (στον Δήμο Τοπείρου) εκδηλώθηκε τοπικός ανεμοστρόβιλος και θα εκτιμηθεί το αν προκλήθηκε πρόβλημα στα ακτινίδια. Σε κάθε περίπτωση, εάν η ζημιά είναι πάνω από 30% καλύπτεται από τα ΠΣΕΑ, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι είναι μικρότερη. Επίσης, έχουμε ζημιές σε μια θερμοκηπιακή μονάδα στον Δήμο Τοπείρου.

Οι παραπάνω περιπτώσεις εξετάζονται από τον ΕΛΓΑ που ενδιαφέρεται για το ποιες είναι καλυπτόμενες ζημιές. Στον Έβρο και στη Ροδόπη τα προβλήματα, επομένως, εστιάζονται σε μια σχετική καθυστέρηση στη συγκομιδή βαμβακιού.