Ενίσχυση τουρισμού σε Έβρο και Χάσκοβο

Διασυνοριακό πρόγραμμα ανάδειξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο πολιτισμικός πλούτος του Έβρου, η παραδοσιακή σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια και η ενδιαφέρουσα τοπική γαστρονομία έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα παράλληλα με την ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και του οίνου στην περιοχή του Χασκόβου, μέσω του έργου «Προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Βουλγαρίας- Ελλάδας μέσω έξυπνων και ψηφιακών εργαλείων». Σημαντικό μέσο θα αποτελέσουν τα ψηφιακά εργαλεία που θα δημιουργηθούν με αντικείμενο τις πολιτιστικές και φυσικές τοποθεσίες, την παραδοσιακή τοπική γαστρονομία και τα ντόπια κρασιά.

Η σύγχρονη τεχνολογία δεν αποτελεί εργαλείο χρήσιμο μόνο για την αγροτική παραγωγή, αλλά αξιοποιείται και σε έξυπνες εφαρμογές που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες, να δημιουργήσουν επομένως θέσεις εργασίας με πλεονεκτήματα στηριγμένα στο αυτονόητο: την παράδοση, την αειφορία, την κυκλική οικονομία που ο κόσμος της υπαίθρου γνωρίζει καλά και ο μοντέρνος επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει μέσα από μια έξυπνη εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο που θα δίνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικές με πολιτιστικούς, φυσικούς, γαστρονομικούς προορισμούς, καθώς επίσης για το κρασί και την οινοποίηση στην περιοχή που έχει συμπεριληφθεί σε Έβρο και Χάσκοβο. Το έργο με ακρωνύμιο eTourist εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 334.467 ευρώ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2017 και ολοκληρώνεται τον φετινό Οκτώβρη. Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων «Μαρίτζα», ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι η Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΕ, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Συνεργασία Ενεργών Πολιτών.

«Βασικός στόχος του έργου είναι η προώθηση, η ανάπτυξη, η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της γαστρονομίας και του οίνου στην περιοχή του Έβρου, καθώς και του Χασκόβου. Ουσιαστικός στόχος είναι να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί», περιγράφει ο γενικός διευθυντής της Δημοσυνεταιριστικής, Ευάγγελος Καζάκης, εξηγώντας ότι «ο τουρίστας που θα έρχεται στον Έβρο να μπορεί να επισκεφθεί όλα τα σημεία που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και το περιβάλλον που αξίζει να δει, να γεύεται τα τοπικά εδέσματα και, φυσικά, να πίνει το τοπικά παραγόμενο κρασί που προέρχεται από ντόπιες ποικιλίες».

Παγκόσμιο αγαθό

Η Αγγέλα Γιαννακίδου, πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου, επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες οφείλουν να υπηρετήσουν επί της ουσίας το έργο και όχι διεκπεραιωτικά. «Να μην υποτιμούμε το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα σε σχέση με το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες γύρω από την παραγωγή και την επεξεργασία κρασιού ή τροφών», σχολιάζει. Ο ρόλος του Μουσείου έγκειται στην καταγραφή των κειμένων με βάση τις επιλεγμένες διαδρομές. Θα γίνει αναφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες που αναβιώνουν στην περιοχή, τη γνώση γύρω από τη διατήρησή τους και την ευρηματικότητα που διαθέτει ο αγροτικός κόσμος.

Για την Αγγέλα Γιαννακίδου το πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Ο πολιτισμός της Δυτικής Θράκης, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας δεν είναι δημιούργημα ενός λαού, αλλά κοινό αγαθό και ίσως το μοναδικό παγκόσμιο αγαθό που είναι κοινό». Υποστηρίζει ότι μέσα από το μοίρασμα των πολιτιστικών εκφάνσεων οι λαοί γίνονται πλουσιότεροι μορφωτικά, γνωρίζουν τους γείτονές τους και αντιλαμβάνονται πως ό,τι κατέχουν δεν το δημιούργησαν μόνο εκείνοι.

Κλείνοντας, ο κ. Καζάκης προσθέτει τη δημοσιοποίηση των δράσεων και ότι «οι γλώσσες θα είναι τα ελληνικά, τα βουλγαρικά και τα αγγλικά». Για τη συγκεκριμένη δράση, η κα Γιαννακίδου επισημαίνει ότι χρειάζεται να παραμείνει ενημερωμένη, ώστε να είναι χρηστική και αποτελεσματική. Τονίζει ότι μέσα από τα προγράμματα πρέπει να επιτυγχάνεται η όσμωση των κοινωνιών.

Μελέτες και πληροφορίες

Εστιάζοντας στον ρόλο της Δημοσυνεταιριστικής, ο κ. Καζάκης εξηγεί τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία:

  • Μελέτη που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη μεθοδολογία και προσέγγιση για τις πολιτιστικές και φυσικές περιοχές ή μνημεία, κρασιά από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες και όχι μόνο, καταγραφή της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς. Η μελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.
  • Μελέτη και ανάδειξη της παραδοσιακής και όχι μόνο οινοποίησης στον Έβρο με τα χαρακτηριστικά των περιοχών του κρασιού, τις μοναδικές ποικιλίες για την περιοχή και τα οινοποιεία της περιοχής.
  • Συλλογή γενικότερων πληροφοριών για την περιοχή του Έβρου.
  • Συλλογή και παροχή πληροφοριών για την ψηφιακή δικτυακή πύλη.
  • Ψηφιοποίηση πολιτιστικών και φυσικών τοποθεσιών και περιοχών και δημιουργία βίντεο διαδρομών για τον Έβρο.
  • Ψηφιοποίηση της παραδοσιακής τοπικής γαστρονομίας, των τοπικών κρασιών και ποικιλιών και δημιουργία βίντεο για τον Έβρο που να συνδέει τα παραπάνω.