«ΕΠΑΦΟΣ»: Κόμβος ανάπτυξης και παροχής συμβουλών στην Κορινθία

Μία από τις πλέον δυναμικές εταιρείες στον τομέα της παροχής γεωργικών συμβουλών, η «ΕΠΑΦΟΣ» από το Κιάτο, παρουσιάζεται σήμερα στην «ΥΧ» ως μέλος του δικτύου συνεργατών της «Αγροτικής Καινοτομίας». Όπως αναφέρει στο κείμενο που ακολουθεί ο υπεύθυνος της εταιρείας, γεωπόνος Χρήστος Ψαρράκος, η «ΕΠΑΦΟΣ» διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παροχής υπηρεσιών και συμβουλευτικής, παρέχοντας λύσεις και τεχνογνωσία σε χιλιάδες παραγωγούς. O ίδιος επισημαίνει τον καταλυτικό ρόλο της ευφυούς γεωργίας σε ένα πλαίσιο νέας μορφής παροχής γεωργικών συμβουλών, με άξονα την αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων.

Το ιστορικό δημιουργίας της εταιρείας

«Ήταν Αύγουστος του 2016, όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, έχοντας ως πυξίδα το κοινό όραμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού πόλου στην ευρύτερη περιοχή, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις έως τότε αυτόνομες προσπάθειές μας στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με εμπειρία άνω των 25 ετών έκαστος στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της φυτοπροστασίας, της θρέψης και της παροχής υπηρεσιών ιδρύσαμε την ‘‘ΕΠΑΦΟΣ’’. Η εταιρεία, με έδρα το Κιάτο, δραστηριοποιείται στον Νομό Κορινθίας, αλλά και στους όμορους νομούς. Έχοντας ένα δίκτυο από δεκατρείς γεωπόνους και συνεργασία με πάνω από δέκα γεωπονικά καταστήματα, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, διασφαλίζουμε υπηρεσίες σε περισσότερους από 5.000 παραγωγούς.

Τομείς δραστηριοποίησης

Από το 2017 είναι πιστοποιημένος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φορέας Α΄ και επίσημη πύλη ΟΣΔΕ στην Π.Ε. Κορινθίας. Οι τομείς δραστηριοποίησης της ‘‘ΕΠΑΦΟΣ’’ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

✱ Σχεδιασμό, υποβολή, παρακολούθηση, διαχείριση και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροδιατροφικού τομέα, στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων και κοινοτικών ή εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

✱ Εκπόνηση μελετών, παρακολούθηση και υλοποίηση Σχεδίων Αναγνώρισης και Επιχειρησιακών Σχεδίων Ομάδων Παραγώγων.

✱ Εφαρμογές προώθησης προϊόντων του αγροπεριβαλλοντικού τομέα και του τομέα των τροφίμων με τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς κλαδικές εκθέσεις και τη διοργάνωση ημερίδων, προωθητικών και διαφημιστικών ενεργειών, παράλληλων εκδηλώσεων και συνεδρίων.

✱ Εφαρμογές συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης στη φυτική παραγωγή AGRO 2-1, 2-2, GLOBALGAP, TNC. Εφαρμογές συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000, BRC, IFS, GRASP. Εφαρμογές προδιαγραφής ιχνηλασιμότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα ISO 22005. Εφαρμογές συστημάτων διαχείρισης ISO 9001 και περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001, EMAS. Εφαρμογές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

✱ Διεξαγωγή έρευνας αγοράς και σχεδιασμός μάρκετινγκ.

✱ Προστασία αγροτικού περιβάλλοντος – Διαχείριση αγροοικοσυστημάτων.

Έχουμε άμεση συμμετοχή σε εδαφολογικό εργαστήριο και συνεργασία με δύο εργαστήρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Έχοντας πάνω από δεκαπενταετή εμπειρία στον τομέα των υπολειμμάτων, συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες νωπών φρούτων και λαχανικών της περιφέρειάς μας αξιολογώντας τις αναλύσεις των προϊόντων τους και κατευθύνοντάς τα στο εξωτερικό ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε σούπερ μάρκετ.

Συμμετέχουμε σε φορέα αξιολόγησης νέων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου και παρακολουθώντας αυτές σε πολλές χώρες του βόρειου και νότιου ημισφαιρίου, όπως και την εμπορική τους τύχη στα μάρκετ του εξωτερικού, είμαστε σε θέση να κάνουμε προτάσεις αναδιάρθρωσης στους παραγωγούς μας.

Ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας στη νέα συμβουλευτική

Η εταιρεία μας είναι μέτοχος της εταιρείας «Αγροτική Καινοτομία» στην οποία συμμετέχουν ακόμα μερικοί από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας, αρκετά γεωτεχνικά γραφεία και η ΝEUROPUBLIC. Η ‘‘Αγροτική Καινοτομία’’ είναι μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, η οποία έχει εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense και τις υποδομές ευφυούς γεωργίας, και έχει στόχο την ανάπτυξη ενός εθνικής εμβέλειας δικτύου συνεργατών γεωργικών συμβούλων ικανών να παρέχουν την πλέον εξειδικευμένη συμβουλή, αξιοποιώντας την πληροφορία των επιστημονικών μοντέλων. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ασφαλέστερο, φιλικότερο και οικονομικότερο προϊόν για τoν παραγωγό τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Η ευφυής γεωργία ήταν όνειρο ετών για εμάς. Εδώ και τρία χρόνια, σε συνεργασία αρχικά με τη Syngenta και στη συνέχεια με τη ΝEUROPUBLIC στήσαμε δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στον νομό, καλύπτοντας όλες τις καλλιέργειες και τις καλλιεργητικές ζώνες. Εφαρμόζοντας το σύστημα gaiasense αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία, δίνοντας την πιο άμεση, καίρια και οικονομική πρόταση στον παραγωγό για εφαρμογή θρέψης και φυτοπροστασίας στην καλλιέργειά του».