Επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ για τον Ασωπό

nera-asopos

Οριστικοποιήθηκε από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος η χρηματοδότηση για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ) στην περιοχή του Ασωπού. Οι επενδύσεις αυτού του είδους αποτελούν σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που αντλούν πόρους από διάφορες πηγές για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΟΧΕ του Ασωπού θα προχωρήσει σε επένδυση 250 εκατ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας.

Μέσα από αυτή την πρακτική δίνεται ένα τέλος στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας που προκαλούσε επί δεκαετίες η άναρχη ανάπτυξη της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της Ελλάδας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθιστώντας τα μέρη αυτά φιλικά για νέες επενδύσεις.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δήλωσε: «Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υποδομών για την περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, βιολογικούς καθαρισμούς, δίκτυα αποχέτευσης, παρατηρητήρια περιβάλλοντος και υγείας. Οι υποδομές αυτές θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και, φυσικά, στην ενίσχυση της οικονομίας».

Όπως είναι γνωστό, η ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας αντιμετώπισε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής να υποβαθμιστούν. Σημαντικό, επίσης, είναι και το θέμα της υγείας των κατοίκων, το οποίο έχει τοποθετηθεί στα βασικότερα ζητήματα στην ατζέντα των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης θα αποτελέσουν τη βάση για την αξιοποίηση των στοιχείων και από άλλες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης, στηρίζεται στη στενή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστημονικούς φορείς και ελληνικά πανεπιστήμια.