Φρενάρει το ενδιαφέρον για Indica το στοκάρισμα εισαγωγέων από Καμπότζη-Μιανμάρ

Στα 19.000 στρέμματα θα φτάσουν οι Σέρρες

Μ ε τα χωράφια στο στάδιο της προετοιμασίας, οι ορυζοκαλλιεργητές ετοιμάζονται για τις νέες σπορές, που ξεκινούν μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για αύξηση του μεριδίου που καταλαμβάνουν οι ποικιλίες Indica μετά την απόφαση της ΕΕ για την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές από Καμπότζη και Μιανμάρ, στην πράξη φαίνεται πως η αναλογία Indica-Japonica στις καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν θα έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Σημαντικό ρόλο ως προς αυτό διαδραματίζει η πληροφόρηση από την αγορά πως οι εισαγωγείς έχουν κλείσει συμφωνίες για στοκάρισμα για σημαντικές ποσότητες οι οποίες θα διοχετευτούν στην αγορά τουλάχιστον για μια χρονιά ακόμη.

Τάση αύξησης των στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη

«Έχουμε ετοιμάσει τα ισοπεδώματα και είμαστε στο στάδιο του να βάλουμε και νερά μέσα στους ορυζώνες τις επόμενες μέρες, επειδή ο νομός μας κάνει ψευδοσπορά. Καθώς περιμένουμε κακοκαιρία στο τέλος της εβδομάδας, εάν κάνει μια νεροποντή μεγάλη, δεδομένου ότι είναι πατημένα τα χωράφια, θα κρατήσουν νερό και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κατακλίσεις», μας είπε ο καλλιεργητής Βεργής Τσελέπης από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος η αναλογία μεσόσπερμων-μακρύσπερμων δεν θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. «Εάν πέρσι ήταν 80%-20%, φέτος δεν εκτιμώ πως θα πάρουν περισσότερο από 30% τα Japonica. Και φέτος θα επικρατήσουν με διαφορά Ronaldo, Luna και Καρολίνα. Και αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι οι αγορές που έχουν ανοίξει ζητάνε πολλά κιλά. Δεν μπορεί να έχουν κλείσει 10 εκατ. κιλά χωρίς δασμούς και να έρθουν σε μια μέρα. Αυτά δεν θα διοχετευτούν στην αγορά σε έναν χρόνο. Είναι για παραπάνω». Ο κ. Τσελέπης διακρίνει ότι η καλλιέργεια παρουσιάζει τάση αύξησης στονΝομό Θεσσαλονίκης, καθώς το ρύζι είναι η μόνη καλλιέργεια που «περπατάει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της βιομηχανικής ντομάτας και των ζαχαρότευτλων, τα τελευταία χρόνια.

Το πορτοκάλι «τρώει» τα ρύζια στο Μεσολλόγι

Στο στάδιο της προετοιμασίας και το Μεσολόγγι, όπου κατά 75%-80% πέρσι επικράτησαν τα Luna και Ronaldo, και από αυτά το 60%-70% Ronaldo, ενώ το υπόλοιπο 20% ήταν Καρολίνες και μόνο 5% ποικιλίες Japonica. Φέτος, τα στρέμματα θα μειωθούν κατά 10% περίπου σε σχέση με τα 6.000 περσινά, λόγω της αντικατάστασης με δέντρα, κυρίως πορτοκαλιές, και της αμειψισποράς με βαμβάκι. Τα μακρύσπερμα φαίνεται πως προσελκύουν το ενδιαφέρον των παραγωγών, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Β΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «ενώ το Indica μπορεί να φτάσει το 30% της συνολικής ορυζοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, ταυτόχρονα γεννά προβληματισμό το γεγονός ότι οι εισαγωγείς έχουν στοκάρει. Και ακόμη, επειδή οι παραγωγοί έχουν χρόνια να σπείρουν Japonica, έχουν λιγοστέψει οι σπόροι. Εγώ, π.χ., θέλω να σπείρω, αλλά δεν βρίσκω σπόρο».

Στα 19.000 στρέμματα θα φτάσουν οι Σέρρες

«Ασυγκίνητους» άφησε τους ορυζοκαλλιεργητές στις Σέρρες το κίνητρο της προσδοκώμενης αύξησης της ζήτησης για μακρύσπερμες ποικιλίες, οι οποίοι φαίνονται να επιλέγουν να διατηρήσουν την παράδοση του «νομού της Καρολίνας», καθώς φέτος έπιασε μέχρι 40 λεπτά το κιλό, με τις περισσότερες ποσότητες να έχουν φύγει στα 35 λεπτά. Έτσι, στις σπορές που θα ξεκινήσουν την Πρωτομαγιά θα επικρατήσει με 80% η Καρολίνα και το υπόλοιπο 20%, όπως και πέρσι, θα είναι τύπου Indica, κυρίως ποικιλίας Bonnet. Τα στρέμματα συνολικά θα είναι αυξημένα κατά 5.000 και θα φτάσουν τα 19.000 σε όλο τον νομό, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σερρών, Χρήστος Φούρναρης. Ο ίδιος σημείωσε την απόφαση του ΤΟΕΒ Προβατά να μειώσει κατά 1 ευρώ το στρέμμα το κόστος άρδευσης για το ρύζι, προς ενίσχυση των παραγωγών.